Τι περιέχει η «μπάλα» με τους κωδικούς των πυρηνικών των ΗΠΑ

Αυτοί οι κωδικοί είναι τυπωμένοι στο «μπισκότο», μια μικρή πλαστική κάρτα μεγέθους πιστωτικής κάρτας.
Open Image Modal
MANDEL NGAN via Getty Images

Το σακίδιο έκτακτης ανάγκης του προέδρου, γνωστό ως «Πυρηνικό Ποδόσφαιρο» (ονομασία που προήλθε από ένα σχέδιο επίθεσης με το όνομα «Dropkick»), ή κουμπί, ή μαύρο κουτί, είναι ένας χαρτοφύλακας με κωδικούς εκτόξευσης για πυρηνικά όπλα, που φέρει πάντα μαζί του ένας στρατιωτικός ακόλουθος που συνοδεύει παντού τον εκάστοτε πρόεδρο.

Πρόκειται για έναν μεταλλικό χαρτοφύλακα που κατά το πρωτόκολλο μεταφέρεται σε ένα μαύρο δερμάτινο μπουφάν - ένα πακέτο που ζυγίζει περίπου 20 κιλά.

Υπάρχουν δύο σετ κωδικών που απαιτούνται για μια πυρηνική εκτόξευση: αυτοί που χρησιμοποιούνται από τα πληρώματα εκτόξευσης για να ενεργοποιήσουν και να εκτοξεύσουν τα πυρηνικά όπλα και εκείνους που χρησιμοποιούνται από τον πρόεδρο για να εγκρίνουν μια τέτοια επίθεση. Ο πρόεδρος δεν έχει πρόσβαση στο πρώτο σετ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Brookings. Αυτά φυλάσσονται σε στρατιωτικές βάσεις και στο Πεντάγωνο.

Οι κωδικοί που έχει ο αρχιστράτηγος είναι επίσης γνωστοί ως Gold Codes. Αναγνωρίζουν τον πρόεδρο και επιβεβαιώνουν την εξουσία του προέδρου να διατάξει πυρηνική επίθεση.

Αυτοί οι κωδικοί είναι τυπωμένοι στο «μπισκότο», μια μικρή πλαστική κάρτα μεγέθους πιστωτικής κάρτας. Σύμφωνα με το Bloomberg, εάν ο πρόεδρος αποφασίσει να εγκρίνει μια επίθεση, ένας ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος διαβάζει φωναχτά έναν «κώδικα πρόκλησης», ο οποίος μπορεί να είναι μερικά γράμματα από το στρατιωτικό αλφάβητο. Ο πρόεδρος συμβουλεύεται το «μπισκότο» που περιείχε τους πυρηνικούς κωδικούς.

Το «μπισκότο» είναι μέρος του κιτ που είναι γνωστό στην καθομιλουμένη ως «Football», ή «Πυρηνικό Ποδόσφαιρο», αλλά επίσημα αποκαλείται «σακουλάκι έκτακτης ανάγκης» του προέδρου, αναφέρει το Livescience.

Αυτός ο φάκελος περιέχει επίσης το λεγόμενο «Μαύρο Βιβλίο», το οποίο απαριθμεί τις επιλογές του προέδρου για επίθεση - να καταστρέψει τα πάντα ή να χτυπήσει μόνο μία ή δύο πόλεις - καθώς και άλλες διαδικασίες έκτακτης ανάγκης. Αυτός ο χαρτοφύλακας μεταφέρεται από έναν βοηθό που παραμένει πάντα κοντά στον πρόεδρο.

Open Image Modal
Pool via Getty Images

Το «Πυρηνικό Ποδόσφαιρο» χρονολογείται από την κυβέρνηση Κένεντι, σύμφωνα με το περιοδικό Smithsonian, και φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1963 ακολουθώντας τον πρόεδρο.

Το 2010, ο Χιου Σέλτον, πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Κλίντον, ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον έχασε το «μπισκότο» του για αρκετούς μήνες το 2000. Το περιστατικό δεν αναφέρθηκε μέχρι να έρθει η ώρα να αλλάξουν οι κωδικοί (κάθε τέσσερις μήνες εκείνη την εποχή).

Εάν ο πρόεδρος είναι χωρίς «μπισκότα» σε περίπτωση πυρηνικής έκτακτης ανάγκης, η ευθύνη για την πυρηνική επίθεση πέφτει στον επόμενο επικεφαλής, τον αντιπρόεδρο, ο οποίος έχει εφεδρικούς κωδικούς αναγνώρισης και εφεδρικό Ποδόσφαιρο, ανέφερε το Atlantic το 2010.

Επειδή ο Τραμπ δεν παρευρέθηκε στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν όταν πέταξε από τη στρατιωτική Βάση Άντριους, κοντά στην Ουάσινγκτον, για την κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, ο Τραμπ ήταν ακόμα πρόεδρος και ως εκ τούτου μια στρατιωτική συνοδεία μετέφερε την περίφημη «μπάλα». Είχε ακόμη μαζί του το «μπισκότο».

Open Image Modal
Pool via Getty Images

Αλλά την ίδια στιγμή στην Ουάσινγκτον, ένας άλλος υπασπιστής, μετέφερε μια άλλη βαλίτσα και ένα άλλο «μπισκότο», στην πλατφόρμα που είχε στηθεί στα σκαλιά του Καπιτωλίου για την ορκωμοσία του νέου προέδρου.

Και ακριβώς το μεσημέρι, ενώ παραδοσιακά η στρατιωτική συνοδεία του απερχόμενου προέδρου δίνει τη βαλίτσα στη στρατιωτική ακολουθία του νέου προέδρου, το «μπισκότο» του Τραμπ απλώς απενεργοποιήθηκε, σαν πιστωτική κάρτα που λήγει.