Η Γη περιστρέφεται με ταχύτερο ρυθμό από ποτέ, με αποτέλεσμα να μειώνεται η διάρκεια των ημερών μας. Από το 2020, κάθε χρόνο καταγράφονται ρεκόρ για τις συντομότερες ημέρες στην ιστορία, καθώς η περιστροφή του πλανήτη επιταχύνεται κατά χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Καθώς πλησιάζουμε στα μέσα του 2025, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Γη θα μπορούσε να καταρρίψει ξανά αυτά τα ρεκόρ.

Advertisement
Advertisement

Μάλιστα, κάποιες προβλέψεις υποδεικνύουν ότι ίσως σύντομα ζήσουμε την ταχύτερη περιστροφή της Γης από τότε που ξεκίνησαν οι επίσημες μετρήσεις το 1973.

Ο Αγώνας δρόμου με τον Χρόνο

Κανονικά, η Γη χρειάζεται 24 ώρες – ή ακριβώς 86.400 δευτερόλεπτα – για να ολοκληρώσει μία πλήρη περιστροφή. Αυτό αποτελεί τη βάση για τη μέτρηση του χρόνου εδώ και αιώνες. Ωστόσο, πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι ο πλανήτης περιστρέφεται πλέον γρηγορότερα από ποτέ.

Στις 19 Ιουλίου 2020, η Γη σημείωσε νέο ρεκόρ, ολοκληρώνοντας την ημερήσια περιστροφή της 1,47 χιλιοστά του δευτερολέπτου ταχύτερα από το κανονικό. Η τάση αυτή συνεχίστηκε. Την επόμενη χρονιά, στις 5 Ιουλίου 2021, η περιστροφή ήταν ακόμη ταχύτερη, μειώνοντας τη διάρκεια της ημέρας κατά 1,66 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Σύμφωνα με ειδικούς από το Timeanddate.com και τη Διεθνή Υπηρεσία Περιστροφής και Συστημάτων Αναφοράς της Γης (IERS), νέα ρεκόρ ενδέχεται να καταγραφούν στις 9 Ιουλίου, 22 Ιουλίου ή 5 Αυγούστου 2025, ή γύρω από αυτές τις ημερομηνίες. Αν και ο ακριβής χρόνος παραμένει αβέβαιος, η τάση δείχνει συνεχιζόμενη επιτάχυνση.

 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/vinteo-astronomos-apathanatise-ten-peristrofe-tes-yes-ekplektiko-timelapse_gr_67a0de86e4b02560a0a0c84b

Advertisement

 

Γιατί η Γη περιστρέφεται ταχύτερα;

Η ακριβής αιτία της αυξανόμενης ταχύτητας περιστροφής της Γης παραμένει άγνωστη, αν και υπάρχουν αρκετές επιστημονικές θεωρίες. Ένας συνδυασμός παραγόντων είναι πιθανό να συμβάλλει: μεταβολές στην κίνηση του πυρήνα της Γης, διακυμάνσεις στα ωκεάνια ρεύματα, αλλά και η λεγόμενη «ταλάντωση Chandler» – η αργή μετατόπιση των γεωγραφικών πόλων – μπορεί να επηρεάζουν την περιστροφή.

Παραδοσιακά, η Γη επιβραδύνει την περιστροφή της σταδιακά, εδώ και αιώνες. Ωστόσο, η πρόσφατη τάση επιτάχυνσης προκαλεί προβληματισμό στους επιστήμονες, καθώς οδηγεί σε μικρές αλλά μετρήσιμες διακυμάνσεις στη διάρκεια της ημέρας, οι οποίες καταγράφονται με απόλυτη ακρίβεια μέσω των ατομικών ρολογιών.

Advertisement

Δευτερόλεπτα: Ένα αυξανόμενο δίλημμα

Τα δίσεκτα δευτερόλεπτα—οι περιοδικές προσθήκες ή αφαιρέσεις δευτερολέπτων—χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση της ακρίβειας στην παγκόσμια χρονομέτρηση, όταν η περιστροφή της Γης παρουσιάζει ανωμαλίες. Παραδοσιακά, όταν η περιστροφή επιβραδυνόταν, προσθέταμε ένα δίσεκτο δευτερόλεπτο.

Σήμερα όμως, με την επιτάχυνση της Γης, η κατάσταση περιπλέκεται. Το IERS επιβεβαίωσε ότι δεν θα προστεθεί κανένα δίσεκτο δευτερόλεπτο το 2025, κάτι που δεν έχει συμβεί εδώ και χρόνια. Εξετάζεται μάλιστα για πρώτη φορά η πιθανότητα «αρνητικών» δευτερολέπτων άλματος – δηλαδή η αφαίρεση ενός δευτερολέπτου. Οι ειδικοί συνεχίζουν να αξιολογούν αυτή την πιθανότητα, καθώς η Γη κινείται όλο και πιο γρήγορα.

Ο παγκόσμιος αντίκτυπος των ταχύτερων περιστροφών

Παρόλο που οι μεταβολές στην περιστροφή της Γης φαίνονται αμελητέες, οι επιπτώσεις τους στη σύγχρονη ζωή είναι σημαντικές. Η ακριβής χρονομέτρηση είναι κρίσιμη για τεχνολογίες όπως το GPS και η δορυφορική πλοήγηση, που εξαρτώνται απόλυτα από τον συγχρονισμό.

Advertisement

Η επιτάχυνση της περιστροφής μπορεί επίσης να επηρεάσει παγκόσμια δίκτυα, χρηματιστήρια και συστήματα επικοινωνίας, τα οποία απαιτούν υψηλή ακρίβεια στον συγχρονισμό. Καθώς η περιστροφή της Γης συνεχίζει να παρουσιάζει μεταβολές, οι χρονομέτρες καλούνται να προσαρμόσουν τις μεθόδους τους για να ευθυγραμμίσουν τον ατομικό χρόνο με τον φυσικό κόσμο. Η πρόκληση είναι να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης αυτής της νέας και απρόβλεπτης κατάστασης, ιδίως όσο η διάρκεια και η ένταση αυτής της επιτάχυνσης παραμένουν αβέβαιες.

Πηγή: Daily Galaxy

Advertisement