Η Ουάσινγκτον και το Κίεβο υπέγραψαν μια πολυαναμενόμενη συμφωνία που αφορά τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας, μετά από μήνες αμφιλεγόμενων διαπραγματεύσεων.

Λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία εξακολουθούν να γίνονται γνωστές, αλλά και οι δύο πλευρές έχουν επιβεβαιώσει ότι δημιουργεί ένα επενδυτικό ταμείο για την αναζήτηση ορυκτών και καθορίζει τον τρόπο κατανομής των εσόδων, αναλύει το BBC.

Advertisement
Advertisement

Σε ανακοίνωσή τους, οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι η συμφωνία «δείχνει στη Ρωσία» ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι «δεσμευμένη σε μια ειρηνευτική διαδικασία με επίκεντρο μια ελεύθερη, κυρίαρχη και ευημερούσα» Ουκρανία.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται δύο μήνες αφότου μια συνάντηση μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο εξελίχθηκε σε δημόσιο καβγά, πυροδοτώντας φόβους ότι οι ΗΠΑ θα απέσυραν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία.

Τι γνωρίζουμε για τη συμφωνία

Η υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο, μετέβη την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον μετά από μια φαινομενική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της συμφωνίας με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ.

Μετά την τελετή υπογραφής, η Σβιριντένκο δημοσίευσε τις διατάξεις της συμφωνίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε δημοσίευσή της στο X, ανέφερε ότι η συμφωνία θεσπίζει ένα επενδυτικό ταμείο ανοικοδόμησης για να βοηθήσει στην προσέλκυση δυτικών επενδύσεων σε ουκρανικά πρότζεκτ για ορυκτά, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Λέει ότι οι πόροι θα παραμείνουν ιδιοκτησία της Ουκρανίας και το Κίεβο θα επιλέξει από πού θα γίνει η εξόρυξη.

Η εταιρική σχέση θα είναι ισότιμη, σε αναλογία 50/50, λέει, προσθέτοντας ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει καμία υποχρέωση χρέους προς τις ΗΠΑ.

Advertisement

Οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων και τεχνολογίας στα έργα στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι ΗΠΑ θα παράσχουν νέα βοήθεια στο Κίεβο, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει, για παράδειγμα, συστήματα αεράμυνας.

Λέει ότι τα έσοδα και οι συνεισφορές του ταμείου δεν θα φορολογούνται από καμία από τις δύο χώρες.

Advertisement

Η Σβιριντένκο επισημαίνει ότι η συμφωνία πρέπει ακόμη να επικυρωθεί από τους Ουκρανούς βουλευτές.

Η συμφωνία αναγνωρίζει τη συμβολή της Ουκρανίας στην παγκόσμια ασφάλεια, γράφει, ευχαριστώντας όλους όσους εργάστηκαν για την επίτευξή της.

Δεν είναι σαφές εάν η συμφωνία περιλαμβάνει ρητή εγγύηση ασφαλείας από τις ΗΠΑ, κάτι για το οποίο ο Ζελένσκι είχε πιέσει σθεναρά καθ′ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

 

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρεται: «Κανένα κράτος ή άτομο που χρηματοδότησε ή προμήθευσε τη ρωσική πολεμική μηχανή δεν θα επιτραπεί να επωφεληθεί από την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».

Advertisement

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η συμφωνία αντιπροσωπεύει την αποπληρωμή των χρημάτων που έχουν δαπανήσει οι ΗΠΑ για τον πόλεμο μέχρι στιγμής.

Advertisement

«Ο Μπάιντεν τους έδωσε 350 δισεκατομμύρια δολάρια», είπε ο Τραμπ. Και συνέχισε προσθέτοντας: «Κάναμε μια συμφωνία όπου θεωρητικά παίρνουμε πολύ περισσότερα από τα 350 δισεκατομμύρια δολάρια».

Ο Τραμπ έχει ισχυριστεί επανειλημμένα ότι οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει περίπου 350 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια στην Ουκρανία. Ωστόσο, μια ανάλυση του BBC Verify διαπίστωσε ότι το πραγματικό ποσό είναι πολύ χαμηλότερο.

Ερωτηθείς εάν η παρουσία των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα μπορούσε να εμποδίσει τις κινήσεις της Ρωσίας στην περιοχή, απάντησε καταφατικά.

Advertisement

Ποια ορυκτά έχει η Ουκρανία

Το Κίεβο εκτιμά ότι περίπου το 5% των «κρίσιμων πρώτων υλών» παγκοσμίως βρίσκονται στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το BBC, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 19 εκατομμύρια τόνους αποδεδειγμένων αποθεμάτων γραφίτη. Σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία Γεωλογικής Υπηρεσίας της Ουκρανίας, αυτή η ποσότητα καθιστά τη χώρα «μία από τις πέντε κορυφαίες χώρες» στην προμήθεια του ορυκτού. Ο γραφίτης χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.

Η Ουκρανία έχει επίσης σημαντικά κοιτάσματα τιτανίου και λιθίου. Υποστηρίζει ότι διαθέτει σημαντικές ποσότητες σπάνιων γαιών – μιας ομάδας 17 στοιχείων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή όπλων, ανεμογεννητριών, ηλεκτρονικών ειδών και άλλων προϊόντων ζωτικής σημασίας στον σύγχρονο κόσμο – αν και αυτοί οι ισχυρισμοί αμφισβητούνται.

Επίσης, ορισμένα από τα ορυκτά κοιτάσματα της χώρας έχουν κατασχεθεί από τη Ρωσία. Σύμφωνα με την Σβιριντένκο, πόροι αξίας 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων παραμένουν σήμερα σε κατεχόμενα εδάφη.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι θα περάσει κάποιος χρόνος προτού κάποιος δει οποιαδήποτε ουσιαστικά οφέλη από τη συμφωνία.

Πώς αντιδρά η Ρωσία

Η Ρωσία δεν έχει ακόμη σχολιάσει τη συμφωνία, αλλά νωρίτερα φέτος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να «προσφέρει» πόρους σε Αμερικανούς εταίρους σε κοινά έργα, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης στα «νέα εδάφη» της Ρωσίας – μια αναφορά σε τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας που κατέχει η Ρωσία μετά την πλήρη εισβολή της πριν από τρία χρόνια.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι μια πιθανή συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για τα σπάνια ορυκτά δεν αποτελεί ανησυχία και ότι η Ρωσία «αναμφίβολα έχει σημαντικά περισσότερους πόρους αυτού του είδους από την Ουκρανία».

 

 

«Όσο για τα νέα εδάφη, είναι το ίδιο. Είμαστε έτοιμοι να προσελκύσουμε ξένους εταίρους στα λεγόμενα νέα, στα ιστορικά μας εδάφη, τα οποία έχουν επιστρέψει στη Ρωσική Ομοσπονδία», πρόσθεσε.

Πηγή: BBC