1.000 οχήματα παγιδευμένα στο χιόνι στην Σουηδία- Χιόνια και πολικές θερμοκρασίες έως -43 βαθμών Κελσίου

Ο στρατός μοίρασε νερό και τρόφιμα. Γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν. "Απολυτό χάος" λένε οι αρχές. Οι δρόμοι καθαρίζονται και γεμίζουν χιόνι σε μισή ώρα.
Iuliia Bondar via Getty Images

Μπορεί στην Σουηδία να είναι εξοικειωμένοι με τα χιόνια ωστόσο πολίτες και αρχές αυτή τη φορά στάθηκε αδύνατον αν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για τις τόσο ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα. Εξαιτίας σφοδρής χιονόπτωσης και τρομακτικά χαμηλής θερμοκρασίας περί τα 1.000 οχήματα ακινητοποιήθηκαν σε κεντρική οδική αρτηρία στα νότια της χώρας.

Χιλιάδες οδηγοί και συνεπιβαίνοντες ”εγκλωβιστήκαν” στον κεντρικό δρόμο E22 στην περιοχή Σκάνε της νότιας Σουηδίας και οι ένοπλες δυνάμεις ανέλαβαν να παραδώσουν τρόφιμα και νερό.

Αρκετοί, όπως αναφέρεi το BBC απομακρύνθηκαν από ομάδες διάσωσης και θα επιστρέψουν για αργότερα επέστεψαν να πάρουν τα οχήματά τους όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Αυτό το απόλυτο χάος προκλήθηκε εν μέσω της κατακόρυφης πτώσης των θερμοκρασιών στις σκανδιναβικές χώρες.

Ακραία παγωνιά έχει πλήξει περιοχές της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Νορβηγίας και οι χιονοθύελλες στη Δανία έχουν παγιδεύσει επίσης οδηγούς σε αυτοκινητόδρομο κοντά στο Άαρχους από την Τετάρτη.

Μετεωρολογικός σταθμός στη βόρεια Σουηδία κατέγραψε την πιο κρύα νύχτα εδώ και 25 χρόνια το βράδυ της Τρίτης, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν στους -43,6 βαθμούς Κελσίου.

Τα προβλήματα στον κεντρικό Ε22 της Σουηδίας άρχισαν από το πρωί της Τετάρτη όταν το πυκνό χιόνι κατέστησε αδιάβατο τον δρόμο και προς τις δύο κατευθύνσεις μεταξύ Χόρμπι και Κρίστιανστάντ ενώ σχηματίστηκαν και επικίνδυνες χιονοστιβάδες.

″Είναι ένα απόλυτο χάος” σχολίασε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Εβελίνα Όλσον.

Εκχιονιστικά μηχανήματα έφτασαν στο σημείο το απόγευμα της Τετάρτης και η αστυνομία και οι διασώστες εργάζονταν όλη τη νύχτα για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους στα εκατοντάδες παγιδευμένα αυτοκίνητα. Μερικοί μάλιστα αντιμετώπιζαν και προβλήματα υγείας, ακρετοί ήταν διαβητικοί και χρειάζονταν ινσουλίνη.

Η Έρικα Σεπελιοβάιτε είπε στον ιστότοπο Aftonbladet ότι αυτή, τα δύο παιδιά της και ο σκύλος της απομακρύνθηκαν μετά από 19 ώρες. Η Μαλίν Γιόχανσοον , 56 ετών, ανέφερε ότι αυτή και ο σύντροφός της έβαζαν τακτικά μπροστά το αυτοκίνητό τους σε τακτά χρονικά διαστήματα για να το κρατήσουν ζεστό ενώ οι διασώστες χρειάστηκε να κόψουν μεταλλικά στηθαία για να μπορέσουν να φύγουν περί τις 4:30 σήμερα τα ξημερώματα.

Στρατιώτες είχαν επίσης φτάσει στο σημείο μοιράζοντας τρόφιμα και νερό στους παγιδευμένους.

″Το πρόβλημα είναι ότι χιονίζει τόσο πολύ που ο δρόμος είναι καλυμμένος με χιόνι μόλις μισή ώρα αφού καθαριστεί», είπε η Όλσον.

Σήμερα το πρωί πολλά πολλά ΙΧ απεγκλωβίστηκαν αλλά φορτηγά παραμένουν κολλημένα ενώ ο δρόμος εκτιμάται πως δεν θα έχει καθαριστει από τα χιόνια πριν τι 8 το πρωί της Παρασκευής, το νωρίτερο.

Επίσης τα δρομολόγια λεωφορείων και τρένων ακυρώθηκαν στην περιοχή Σκάνε σήμερα και οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να αποφαεύγουν τις περιττές μετακινήεις.

Δημοφιλή