Άδωνις Γεωργιάδης: Ξεκαθαρίζω, δεν μειώνεται το ωράριο στα εμπορικά καταστήματα

Δηλώνει επίσης, ότι γίνονται μαζικοί έλεγχοι για τον έλεγχο του πληθωρισμού και της αισχροκέρδειας στην αγορά.
Εικόνα από την αγορά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών εκπτώσεων στο κέντρο των Χανίων, στην Κρήτη, Ελλάδα, στις 16 Αυγούστου 2022. (Photo by Nikolas Kokovlis/NurPhoto via Getty Images)
Εικόνα από την αγορά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών εκπτώσεων στο κέντρο των Χανίων, στην Κρήτη, Ελλάδα, στις 16 Αυγούστου 2022. (Photo by Nikolas Kokovlis/NurPhoto via Getty Images)
NurPhoto via Getty Images

Έκλεισε την πόρτα στα σενάρια περί μείωσης του ωραρίου λειτουργίας στα εμπορικά καταστήματα ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Κατά την έναρξη της συνάντησης με εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) και μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, απέρριψε και απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε σκέψη για μείωση του ωραρίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Να ξεκινήσω με δύο ανακοινώσεις για να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα πριν κάνουμε τη σύσκεψή μας.
Πρώτον, έχει προκύψει ένα ζήτημα που προκάλεσαν διάφοροι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας με την ενδεχόμενη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, στα πλαίσια της εξοικονόμησης του ενεργειακού κόστους. Και αυτό προκλήθηκε από μία πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και μετέπειτα δηλώσεις του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.
Θέλω να ξεκαθαρίσω: δεν είναι στην πρόθεση της Κυβερνήσεως η μείωση του ωραρίου, δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο το οποίο εάν εφαρμοζόταν θα είχε πολύ δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας αλλά και στον τζίρο των καταστημάτων.
Η εποχή της κρίσης δεν είναι εποχή για να προκαλέσουμε προβλήματα στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις αλλά είναι εποχή για να λύσουμε προβλήματα στους εργαζομένους και επιχειρήσεις.
Η δε ενεργειακή εξοικονόμηση από μία ενδεχόμενη κατά μία ή δύο ώρες μείωση του ωραρίου λειτουργίας στο λιανικό εμπόριο θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη ζημία που αυτό θα προκαλούσε στην αγορά.
Άρα, δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα.
Ούτως ή άλλως αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας, αυτό είναι δικαίωμά του.
Ως προς τις πρωτοβουλίες των διαφόρων εμπορικών συλλόγων για το ωράριο θέλω επίσης να ξεκαθαρίσω το εξής: Το επίσημο ωράριο της χώρας είναι εθνική αρμοδιότητα και την καθορίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης και ισχύει με νόμο.
Εάν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο, αυτό δεν αφορά το κράτος ούτε και μπορεί να επιβληθούν ποινές σε κάποιον ο οποίος θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο. Αποτελεί μία μεταξύ τους συμφωνία επί εθελοντικής βάσεως εάν το επιθυμούν και στο βαθμό που το επιθυμούν. Αυτό, όμως, δεν αφορά εμάς. Για το κράτος το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει.

Μαζικοί έλεγχοι για αισχροκέρδεια στην αγορά

Ταυτόχρονα, ο Άδωνις Γεωργιάδης θέλησε να απαντήσει σε βολές που εξαπολύει η αντιπολίτευση, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν επιχειρεί ως οφείλει να συγκρατήσει τον πληθωρισμό και την αισχροκέρδεια που προκύπτει ως αποτέλεσμά του:

«Επειδή πάρα πολλά λέγονται για το τι κάνουμε στο θέμα του πληθωρισμού και τις ακρίβειας, και επειδή είναι παρόντες οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ, του ΣΕΛΠΕ, της ΕΣΕΕ, για να πιστοποιήσουν αν αυτό που λέμε είναι αλήθεια, ζήτησα από την ΔΙΜΕΑ τα ακριβή στοιχεία του τελευταίου εξαμήνου, γιατί σήμερα άκουσα δηλώσεις πολιτικών μας αντιπάλων που είπαν ότι το τελευταίο εξάμηνο δεν έχουμε κάνει ελέγχους. Εσείς ξέρετε αν έχουμε κάνει ελέγχους ή όχι.

Διαβάζω ακριβώς τους αριθμούς: Το τελευταίο εξάμηνο, από τον Απρίλιο έως χθες, 4 Οκτωβρίου, έχουν γίνει 3.831 έλεγχοι για την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας σε καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ από τη ΔΙΜΕΑ, την υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έχουν διαπιστωθεί 283 παραβάσεις κι έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 397.305 ευρώ.
Όλη η αγορά γνωρίζει ότι ουδέποτε στο παρελθόν είχαν γίνει τόσο μαζικοί έλεγχοι για τον έλεγχο του πληθωρισμού και της αισχροκέρδειας στην αγορά από όσο αυτή την περίοδο.
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την πίεση στα νοικοκυριά που προκαλεί ο πληθωρισμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση. Είμαστε εδώ με τους εκπροσώπους της αγοράς σήμερα για να βρούμε λύσεις στο πλαίσιο του εφικτού, για να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας από αυτή την κρίση, αλλά θέλω να γνωρίζουν και οι εκπρόσωποι της αγοράς που είναι εδώ, αλλά και οι συμπολίτες μας, ότι οι έλεγχοι είναι ασταμάτητοι και θα συνεχιστούν».