Αίγυπτος: Προκαλεί έκπληξη η απάντηση της Τουρκίας- δεν είχαν δει καν τη συμφωνία

Σχόλιο του εκπροσώπου του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών.
Xinhua News Agency via Getty Images

«Προκαλεί έκπληξη» η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Αιγύπτου-Ελλάδας που καθορίζει μία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε, από το Κάιρο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, Άχμεντ Χάφεζ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χάφεζ, στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, δήλωσε πως «προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τέτοιες (σσ. τουρκικές) δηλώσεις και ισχυρισμοί παρουσιάστηκαν από ένα μέρος που αρχικά δεν είχε δει τη συμφωνία και τις λεπτομέρειές της».

Την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου υπέγραψαν στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σαμέχ Σούκρι την Πέμπτη, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να δηλώνει πως στέλνει το μνημόνιο της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη στον κάλαθο των αχρήστων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε πως η συμφωνία είναι καθ’όλα νόμιμη και ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες, και ότι δημιουργεί νέα πραγματικότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Αγκυρα έσπευσε να χαρακτηρίσει τη συμφωνία «κενή και άκυρη».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή