Αίγυπτος: Πύρινη κόλαση στο ογκώδες κτίριο του αρχηγείου της Αστυνομίας στην Ισμαηλία-Δεκάδες τραυματίες

Οι φλόγες εξαπλώθηκαν σε όλο το κτιριακό συγκρότημα, όπου επί 24ωρου βάσεως είναι γεμάτο με αστυνομικούς και μελή του στρατού (vid)
via Associated Press

Πελώρια πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Ισμαηλία της Αιγύπτου, στη Διώρυγα του Σουέζ ενώ επισήμως τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί αλλά ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Τα νοσοκομεία της περιοχής έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού΄

Η φωτιά, τα αίτια της οποίας δεν είναι γνωστά ακόμη, εκδηλώθηκε στην έδρα της Διεύθυνσης Ασφαλείας και βίντεο και φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τεράστιες φλόγες να καταβροχθίζουν πολλούς ορόφους του επιβλητικού κτιρίου.

Οι πυροσβέστες δεν μπόρεσαν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά παρά έπειτα από τρεις και πλέον ώρες. Κατά πηγές προσκείμενες στην πολιτική προστασία, τμήματα του κτιρίου κατέρρευσαν εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Η φωτιά ξέσπασε την ημέρα που ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι αναμενόταν να ανακοινώσει –σύμφωνα με υποστηρικτές του– την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι οχήματα της πυροσβεστικής επιχειρούσαν επιτόπου, αλλά δυσκολεύονταν να ελέγξουν την πυρκαγιά.

Οι πυρκαγιές, συχνά εξαιτίας βραχυκυκλωμάτων, δεν είναι σπάνιες στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου (105 εκατ. κάτοικοι), όπου υποδομές είναι ετοιμόρροπες ή/και ανεπαρκώς συντηρημένες.

Τον Αύγουστο του 2022, πυρκαγιά από ατύχημα στοίχισε τη ζωή σε 41 πιστούς στο εσωτερικό εκκλησίας σε στενό δρομάκι λαϊκής συνοικίας του Καΐρου, πυροδοτώντας πολεμική για τις υποδομές και τον χρόνο αντίδρασης της πυροσβεστικής.

Τον Μάρτιο του 2021, τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους εξαιτίας φωτιάς σε εργοστάσιο υφασμάτων σε ανατολικό τομέα του Καΐρου. Το 2020, δυο πυρκαγιές σε νοσοκομεία στοίχιζαν η ζωή σε 14 ανθρώπους.

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ