Ακρότητες από κατοίκους στη Λέσβο - Βρίζουν χυδαία γυναίκες πρόσφυγες, μπλοκάρουν την αποβίβαση τους

Στόχος προπηλακισμού και ο επικεφαλής του γραφείου Λέσβου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και μετά δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ.
Anadolu Agency via Getty Images

Ακρότητες καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στη Λέσβο με ομάδες πολιτών που θέλοντας να εμποδίσουν νέες αφίξεις προσφύγων μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία να αποκλείουν το λιμάνι της Θέρμης.

Εκατό και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες από όσους έφτασαν στο νησί την Κυριακή μεταφέρθηκαν και μεταφέρονται για να διαμείνουν στον περίφρακτο χώρο της επιβίβασης στα πλοία της γραμμής στο επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης. Πρόκειται για τους επιβαίνοντες σε δύο βάρκες, που οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι της περιοχής δεν επέτρεψαν στην Αστυνομία να προσεγγίσει στο ΚΥΤ της Μόριας και να τους αποβιβάσει εκεί.

Νωρίτερα την Κυριακή υπήρξε ένταση, καθώς οι κάτοικοι δεν επέτρεπαν την αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών η βάρκα των οποίων οδηγήθηκε εκεί από σκάφος του Λιμενικού Σώματος που τη ρυμούλκησε. Στη βάρκα επιβαίνουν περί τα 50 άτομα μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά.

Κάποιοι, όπως φαίνεται και στο βίντεο από την ιστοσελίδα «Στο Νησί», φωνάζουν να σηκωθούν «να σηκωθούν να φύγουν», «κάντε πίσω» ενώ μια γυναίκα -που οργανώνει την κατάσταση φωνάζει μπροστά σε μάνες με παιδιά: «Τα μωρά τους να τα σκεφτούν αυτοί, δικά τους είναι όχι δικά μας» ενώ άνδρες ακούγονται να επιπλήττουν δημοσιογράφο και κάμεραμαν και κάπιος φωνάζει «πέταξέ τον μέσα!». Το δε Λιμενικό φαίνεται πως απομακρύνθηκε και άφησε τους πρόσφυγες μόνους τους στη λέμβο.

Σε άλλο βίντεο υβρίζουν τις γυναίκες που επιβαίνουν στη πνευστή βάρκα και τις κατηγορούν ότι κάνουν πολλά παιδιά.

«- Η άλλη είναι γκαστρωμένη. Κι επειδή είναι γκαστρωμένη; Όταν την πήρες τη βάρκα...
- Να μη γ@@@σουνα σα τη σκύλα να μην ήσουνα γκαστρωμένη μωρή! Κουνέλες! Εμείς σε γ@@@@με;»

Την ίδια στιγμή κάποιοι από τους συγκεντρωμένους προπηλάκισαν την επικεφαλής του γραφείου Λέσβου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ενώ προπηλακισμούς δέχθηκαν και δημοσιογράφοι και φωτογράφοι διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Επίσης προπηλακίστηκε η δημοτική σύμβουλος Μυτιλήνης επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» η οποία αποπειράθηκε να παρέμβει.

Στο μεταξύ πολίτεςέκλεισαν τις εισόδους του δρόμου που οδηγούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, στην Παναγιούδα και στη Λάρσο.

Οι συγκεντρωμένοι δεν επιτρέπουν σε λεωφορεία του Λιμενικού Σώματος να μεταφέρουν τους αφιχθέντες σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες στο ΚΥΤ και διεκδικούν την άμεση αποσυμφόρηση της Μόριας.

Στο σημείο βρίσκονται στελέχη της δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης με το δήμαρχο Στρατή Κύτελη, της περιφερειακής Αρχής Βορείου Αιγαίου με τον περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου.

Δήμαρχος Μυτιλήνης: Να φύγουν αμέσως από το νησί οι 5.000 αιτούντες άσυλο

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης καλεί τους πολίτες της περιοχής και της πόλης της Μυτιλήνης να συγκεντρωθούν στις εισόδους του δρόμου που οδηγεί στο ΚΥΤ. «Αυτό το αίσχος θα πρέπει να κλείσει τώρα» είπε ο κ. Κύτελης.

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι κλείνει τα σύνορα του Δήμου Μυτιλήνης «έτσι ώστε μετανάστες, οι οποίοι θα μπουν στο νησί από σημεία που δεν ανήκουν στο Δήμο Μυτιλήνης να μην καταλήγουν στο ΚΥΤ της Μόριας το οποίο βέβαια δεν αντέχει άλλο».

Όπως σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Κύτελης «στο ΚΥΣΕΑ το οποίο συνεδριάζει το απόγευμα, ζητάμε να σταλούν δύο πλοία, έτσι ώστε 5.000 αιτούντες άσυλο να φύγουν αμέσως από το νησί για να αποσυμφορηθεί το ΚΥΤ. Επίσης ο κ. Κύτελης ζητά δύο πλοία «πάνω στα οποία θα γίνεται η ταυτοποίηση των εισερχομένων και η διαδικασία υποβολής αιτήματος ασύλου».

Και κατέληξε ο κ. Κύτελης: «Είμαστε διατεθειμένοι με όποιο κόστος, να διαφυλάξουμε τους πολίτες και την κανονικότητα του Δήμου μας. Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Μυτιλήνης να αντέξει άλλο τη φιλοξενία του συνόλου των μεταναστών στο νησί».

Με παρέμβασή του στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος «ζήτησε επιτακτικά την άμεση αποστολή δύο τουλάχιστον πλοίων για την άρση του επικείμενου αδιεξόδου».

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Popular in the Community