Άλαν Τούρινγκ: Ο σπουδαίος μαθηματικός θα απεικονίζεται πλέον στο χαρτονόμισμα των 50 λιρών

Μια μεγάλη δικαίωση για τον «πατέρα» της Πληροφορικής που «έσπασε» τον κωδικό Αίνιγμα των Γερμανών.
Alan Turing was chosen from a list of almost 1,000 scientists to feature on the new £50 note Photograph: Sherborne School/AFP/Getty Images

Ο Άλαν Τούρινγκ ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους μαθηματικούς και ήταν εκείνος που κατάφερε κατά τη διάρκεια του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου να σπάσει τον κωδικό «Αίνιγμα» των Γερμανών. Το 1954, αυτοκτόνησε όταν κατηγορήθηκε για σεξουαλική διαστροφή.

Τώρα, 65 χρόνια αργότερα, η Μ. Βρετανία αποφάσισε να είναι το πρόσωπο που θα απεικονίζεται στο χαρτονόμισμα των 50 λιρών.

Ο μαθηματικός επιλέχθηκε από μια λίστα περίπου 1.000 επιστημόνων σε μια απόφαση που αναγνώρισε τόσο τον ρόλο του στην αντιμετώπιση της απειλής των γερμανικών υποβρυχίων στη μάχη του Ατλαντικού, όσο και για τον αντίκτυπο που είχαν οι κατηγόριες για ομοφυλοφιλία εις βάρος του.

Η ανακοίνωση - που έγινε από τον κυβερνήτη της Τράπεζας, Μαρκ Κάρνεϊ στο Μουσείο Επιστήμης και Βιομηχανίας του Μάντσεστερ - ολοκληρώνει την επίσημη αποκατάσταση του Τούρινγκ, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην αποκρυπτογράφηση του γερμανικού κώδικα.

«Ο Άλαν Τούρινγκ ήταν ένας εξαιρετικός μαθηματικός του οποίου το έργο συνέβαλε σημαντικά στην διαμόρφωση της ζωής μας σήμερα. Ως πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και ως ήρωας πολέμου, οι συνεισφορές του Άλαν Τούρινγκ ήταν τεράστιες», δήλωσε μέσα σε όλα ο Κάρνεϊ.

Η Τράπεζα αναγνώρισε τον σπουδαίο ρόλο του Τούρινγκ στην ανάπτυξη των πρώιμων υπολογιστών, πρώτα στο Εθνικό Φυσικό Εργαστήριο και αργότερα στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Το πρόσωπο του μαθηματικού θα εμφανιστεί στο νέο χαρτονόμισμα των 50 λιρών όταν τεθεί σε κυκλοφορία το 2021, μετά από μια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης που σχεδιάστηκε για να τιμήσει τον διάσημο Βρετανό επιστήμονα.

πηγή: The Guardian

Δημοφιλή