Αμερικανοί παιδίατροι στην HuffPost Greece: Τα σχολεία να ανοίξουν μόνο με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας

Τα παιδιά είναι εξίσου ευάλωτα στον ιό με τους ενήλικες.
Sally Anscombe via Getty Images

To άνοιγμα των σχολείων για τη νέα σεζόν δεν βρίσκεται στο επίκεντρο μόνο της ελληνικής κοινής γνώμης. Όλος ο πλανήτης παρακολουθεί το δεύτερο κύμα κορονοϊού, όσο οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων αυξάνονται επικίνδυνα. Μέχρι πρότινος, τουλάχιστον, πιστεύαμε ότι τα παιδιά δεν είναι τόσο ευάλωτα στον κορονοϊό. Αυτή η θεωρία αρχίζει να καταρρίπτεται.

Όλο και περισσότερες μελέτες ανά τον κόσμο δείχνουν ότι και τα μικρότερα παιδιά μπορούν να φέρουν υψηλά ιικά φορτία που μπορούν να καταστούν επικίνδυνα για τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες.

Από την μελέτη ερευνητών της Νότιας Κορέας τον περασμένο μήνα που κατέγραψε ότι τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 10 και 19 ετών μετέδιδαν τον κορονοϊό πιο συχνά από τους ενήλικες, μέχρι τη μελέτη του Δρ. Αλέσιο Φασάνο, διευθυντή του Κέντρου Ερευνών Ανοσολογίας και Βιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, που διαπίστωσαν το πόσο εύκολα τα παιδιά ηλικίας 11-17 ετών μπορούν να διασπείρουν τον ιό, τα πράγματα δείχνουν σοβαρότερα από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Ο Αλέσσιο Φασάνο, παιδίατρος - γαστρεντερολόγος και ερευνητής, Καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και Καθηγητής διατροφής στο T.H. Chan Δημόσις Υγείας του Χάρβαρντ, απατώντας σε ερωτήσεις της HuffPost Greece από κοινού με την Δρ. Λαέλ Γιόνκερ, πνευμονολόγο-παιδίατρο στο Νοσοκομείο της Μασαχουσέτη κι επικεφαλής της εν λόγω έρευνας, ανέφεραν ότι το άνοιγμα των σχολείων θα είναι ασφαλές μόνο όταν υπάρξει σαφής ένδειξη ότι θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Οι γιατροί Αλέσσιο Φασάνο και Λαέλ Γιόνγκερ
Οι γιατροί Αλέσσιο Φασάνο και Λαέλ Γιόνγκερ

- Ποιο θα ήταν το ιδανικό σενάριο για το άνοιγμα σχολείων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη;

«Στη μελέτη μας, καταλήξαμε ότι τα παιδιά είναι πιθανόν να φέρουν υψηλό ιικό φορτίο όταν είναι συμπτωματικά ή έχουν απλά ήπια συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια, πρέπει να ληφθούν προφυλάξεις για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανή εξάπλωση του ιού. Αυτές περιλαμβάνουν υποχρεωτική χρήση μάσκας, κοινωνική απόσταση και καλό πλύσιμο χεριών».

- Πόσο σίγουροι είμαστε ότι τα παιδιά είναι εξίσου ευάλωτα στον κορονοϊό. Ποια είναι τα τελευταία σας ευρήματα;

«Διαπιστώσαμε ότι η ανάπτυξη του ACE2, του υποδοχέα για το SARS-CoV-2, μειώνεται με την ηλικία, καθιστώντας τα μικρότερα παιδιά λιγότερο ευάλωτα στον ιό. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να προσβληθούν. Και όταν συμβεί αυτό, έχουν εξίσου υψηλό ιικό φορτίο με τα μεγαλύτερα παιδιά».

- Στην Ελλάδα, αποφασίστηκε να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου με την υποχρεωτική μάσκα για μαθητές και καθηγητές. Δεν είναι ριψοκίνδυνη αυτή η απόφαση, σε μια περίοδο που έχουμε έξαρση κρουσμάτων;

«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αποφασίσουν ποιες προφυλάξεις έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για την κοινότητά τους σε κάθε φάση αυτής της πανδημίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, οι κοινωνικές αποστάσεις και το πλύσιμο των χεριών».

- Υπάρχουν γονείς που διαμαρτύρονται έντονα για τη χρήση της μάσκας στα σχολεία, επειδή το θεωρούν επικίνδυνο. Ποια είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτούς;

«Τα δεδομένα μας δείχνουν, δυστυχώς, ότι τα παιδιά δεν γλιτώνουν από τον COVID-19. Τα παιδιά μπορούν να μεταφέρουν υψηλά επίπεδα ιών που θα μπορούσαν να μεταδώσουν στα ηλικιωμένα άτομα, στις οικογένειες και την κοινότητά τους, γεγονός που μπορεί να καταστεί επικίνδυνο. Επίσης, τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν μια σοβαρή καθυστερημένη φλεγμονώδη ασθένεια μετά από μόλυνση, η οποία φαίνεται να σχετίζεται με μια αντίδραση υπερδραστικού αντισώματος. Για αυτούς τους λόγους, η προστασία των παιδιών από τον κορονοϊό είναι σημαντική. Η χρήση μάσκας έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματική στη μείωση της εξάπλωσης του ιού και σίγουρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να καταστεί επικίνδυνη».

- Θα μπορούσαμε να διανύσουμε μια χρονιά με κλειστά σχολεία;

«Δεν προτείνουμε ότι τα σχολεία πρέπει να κλείσουν, αλλά τα δεδομένα μας δείχνουν ότι πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις για να επιτραπεί το ασφαλές άνοιγμά τους».

- Ποια είναι η πρόβλεψή σας για τον επόμενο χειμώνα;

«Η μελέτη μας συγκέντρωσε δείγματα κατά τη διάρκεια της κορυφής της πανδημίας τοπικά. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα είναι αυτός ο χειμώνας, αλλά υπάρχουν σίγουρα υψηλά επίπεδα μόλυνσης SARS-CoV-2 παγκοσμίως και πρέπει να ληφθούν μέτρα για τον μετριασμό της εξάπλωσης. Επίσης, με την έλευση της εποχής της γρίπης, θα υπάρξει επιπλέον σύγχυση εάν βασιστούμε σε συμπτώματα για τον εντοπισμό περιπτώσεων COVID-19».