Απάτη εκατομμυρίων ευρώ με υποτιθέμενες επενδύσεις σε πετρελαιοειδή

Συστηνόταν ψευδώς ως «Σύμβουλος Εμπορικών Συμφωνιών – Επενδύσεων». Η ζημιά σε βάρος των παθόντων ανέρχεται ίσως και σχεδόν σε 10 εκατομμύρια δολάρια.
.
.
EUROKINISSI

Προσέλκυε επενδυτές, τους υποσχόταν εγγυημένα κέρδη, αλλά οι περισσότεροι ποτέ δεν πήραν στα χέρια τους χρήματα ή τίτλους κτήσης για τα πετρελαιοειδή, που πίστευαν ότι είχαν.

Ο 54χρονος προσέγγιζε ανυποψίαστους πολίτες, είτε του επιχειρηματικού και εφοπλιστικού κύκλου είτε μεσαίας οικονομικής επιφάνειας, και συστηνόταν ψευδώς ως «Σύμβουλος Εμπορικών Συμφωνιών – Επενδύσεων» με εξειδικευμένες γνώσεις, πρωτοποριακές μεθόδους και εμπειρία στην παγκόσμια αγορά πετρελαιοειδών, βασιζόμενος σε παρελθοντική του ιδιότητα ως στέλεχος σημαντικών εταιρειών στην εγχώρια και διεθνή αγορά.Στη συνέχεια τους έπειθε να συμμετέχουν σε ένα δήθεν αξιόπιστο και αποδοτικό επενδυτικό σχήμα, με εγγυημένο κεφάλαιο με την αγορά πετρελαιοειδών στο όνομά τους, εκμεταλλευόμενη το arbitrage, όπως αποκαλείται διεθνώς η εξισορροπητική κερδοσκοπία.Τους έλεγε, δε, ότι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν οποιαδήποτε στιγμή, ρευστοποιώντας στο ακέραιο το κεφάλαιο ή παραλαμβάνοντας προϊόν ίσης αξίας.

Παρουσίαζε, όμως, εικονικές συμβάσεις, ενώ κέρδιζε από την αγορά του OPTION με τα χρήματα των επενδυτών και τα κέρδη του τα μεταβίβαζε άμεσα στη θυγατρική εταιρεία του στη Σκωτία.Όσοι είχαν επενδύσει μικρό κεφάλαιο, έπαιρναν ετησίως τα κέρδη τους και με αυτόν τον τρόπο προσέλκυσε και επενδυτές εκατομμυρίων. Η παράνομη δράση του αποκαλύφθηκε όταν αρνήθηκε σε πελάτες – επενδυτές την επιστροφή είτε του αρχικού κεφαλαίου, είτε των φορτίων πετρελαίου και αφού είχαν προηγηθεί παραπλανητικές επιστολές του με ψευδείς αιτιάσεις περί δυσχερειών της διεθνούς αγοράς. Μέχρι τώρα έχουν εξιχνιαστεί 71 περιπτώσεις απάτης, με την οικονομική ζημιά σε βάρος των παθόντων να ανέρχεται σε 7.778.710,26 ευρώ και 9.131.099,41 δολαρίων Η.Π.Α.

Δημοφιλή