Απαγόρευση για τις σημαίες Ρωσίας και Λευκορωσίας στο Australian Open

"Αποκλείονται" από όλους του χώρους του Melbourne Park κατά τη διάρκεια των αγώνων. Η καταγγελία του Ουκρανού πρέσβη.
CARL RECINE via REUTERS

Οι σημαίες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας απαγορεύτηκαν σε όλους τους χώρους του νMelbourne Park κατά τη διάρκεια του Australian Open μετά από καταγγελία του πρέσβη της Ουκρανίας.

Ο Βασίλ Μιροσνιτσένκο, πρέσβης της Ουκρανίας στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, δημοσίευσε μια φωτογραφία που δείχνει μια ρωσική σημαία κρεμασμένη σε έναν θάμνο δίπλα στο γήπεδο όπου η συμπατριώτισσά του Κατερίνα Μπάιντλ αγωνιζόταν στον πρώτο γύρο την Δευτέρας.

″Καταδικάζω έντονα τη δημόσια επίδειξη της ρωσικής σημαίας κατά τη διάρκεια του αγώνα της Ουκρανής τενίστριας στο Australian Open” έγραψε στο Twitter. ”Καλώ το Tennis Australia να επιβάλει αμέσως την πολιτική της ουδέτερης σημαίας”.

Το Tennis Australia απάντησε την Τρίτη απαγορεύοντας τις σημαίες των δύο χωρών.

″Οι σημαίες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία απαγορεύονται επί τόπου στο Australian Open”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Tennis Australia.

″Η αρχική μας πολιτική ήταν ότι οι οπαδοί μπορούσαν να τις φέρουν αλλά δεν μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν για να προκαλέσουν αναστάτωση. Χθες είχαμε ένα περιστατικό όπου τοποθετήθηκε μια σημαία στον περίβολο γηπέδου”.

Η ουκρανή τενίστρια, Κατερίνα Μπάιντλ
Η ουκρανή τενίστρια, Κατερίνα Μπάιντλ
Kacper Pempel via REUTERS

Η απαγόρευση ισχύει άμεσα.

″Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους παίκτες και τους οπαδούς μας για να εξασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για να απολαύσετε το τένις”.

Η Λευκορωσία αποτελεί τον πιο στενό σύμμαχο της Ρωσίας.

Οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι παίκτες αποκλείστηκαν από το Wimbledon πέρυσι, αλλά μπορούν να αγωνιστούν ως αθλητές χωρίς εθνική υπαγωγή στο Australian Open.

Οι σημαίες τους δεν εμφανίζονται δίπλα στα ονόματά τους στις γιγαντοοθόνες όπως συμβαίνει με άλλους παίκτες, και η χώρα τους δεν αναφέρεται στα φύλλα κληρώσεων.

Η Λευκορωσίδα, Αρίνα Σαμπαλένκα είπε ότι κατανοεί πώς η επίδειξη των σημαιών των δύο χωρών μπορεί να αναστατώσει τους Ουκρανούς παίκτες. ”Πραγματικά πίστευα ότι ο αθλητισμός δεν έχει να κάνει με την πολιτική, αλλά αν όλοι νιώθουν καλύτερα έτσι, τότε δεν πειράζει”, είπε στους δημοσιογράφους μετά τη νίκη της στον πρώτο γύρο την Τρίτη.

”Αν το Tennis Australia πήρε αυτή την απόφαση για να τους κάνει να νιώσουν καλύτερα, εντάξει. Το έκαναν, τι μπορώ να κάνω; Δεν μπορώ να κάνω τίποτα.”

Η νούμερο δύο της Ουκρανίας Μάρτα Κοστιούκ δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα ότι δεν θα σφίξει το χέρι αντιπάλων της από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς πιστεύει ότι δεν έχουν κάνει αρκετά δείξουν πως καταδικάζουν την ρωσική εισβολή.

Δημοφιλή