ΔΙΕΘΝΕΣ
19/02/2021 16:19 EET

Απτόητη από το «unfriend» του Facebook η Αυστραλία, συνεχίζει με τον νόμο για το περιεχόμενο

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δεσμεύτηκε να προχωρήσει.

Reuters
.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δεσμεύτηκε την Παρασκευή να προχωρήσει με τον νόμο που θα αναγκάζει το Facebook να πληρώνει ΜΜΕ για το περιεχόμενό τους, λέγοντας πως έχει λάβει στήριξη από διεθνείς ηγέτες μετά το μπλοκάρισμα όλων των ΜΜΕ από τον κολοσσό της κοινωνικής δικτύωσης.

Το Facebook άδειασε τις σελίδες εγχώριων και ξένων ΜΜΕ για τους Αυστραλούς και μπλόκαρε τους χρήστες της πλατφόρμας του από το να διαμοιράζονται ειδησεογραφικό περιεχόμενο την Πέμπτη, υποστηρίζοντας πως δεν του έχει μείνει άλλη επιλογή εν όψει των νέων νόμων για το περιεχόμενο.

Η κίνηση αυτή, που επίσης παρέσυρε και αρκετούς κυβερνητικούς λογαριασμούς αλλά και λογαριασμούς μη κερδοσκοπικών φιλανθρωπικών ιστοσελίδων, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

O «πόλεμος» για τις ειδήσεις στο Facebook: Τι σημαίνουν οι εξελίξεις στην Αυστραλία

Ο Μόρισον, που επέκρινε το Facebook στην ίδια του την πλατφόρμα για «unfriend» στην Αυστραλία, είπε την Παρασκευή πως οι ηγέτες της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας και της Ινδίας έχουν εκφράσει στήριξη. «Υπάρχει πολύ διεθνές ενδιαφέρον για αυτό που κάνει η Αυστραλία» είπε ο Μόρισον σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ. «Για αυτό καλώ...το Facebook να εμπλακεί εποικοδομητικά, επειδή ξέρουν πως αυτό που θα κάνει εδώ η Αυστραλία είναι πιθανό να να ακολουθηθεί από πολλές άλλες δυτικές κυβερνήσεις».

Ο Καναδός υπουργός Κληρονομιάς, Στίβεν Γκιλμπόλτ, δήλωσε αργά την Πέμπτη ότι η χώρα του θα υιοθετούσε την αυστραλιανή προσέγγιση, καθώς διαμορφώνει τη δική της νομοθεσία στους προσεχείς μήνες.

Ο αυστραλιανός νόμος, που θα αναγκάσει το Facebook και τη Google να κλείσουν συμφωνίες εμπορικού χαρακτήρα με τους αυστραλιανούς εκδότες ή να υποβληθούν σε υποχρεωτική διαμεσολάβηση, έχει ήδη λάβει έγκριση από την ομοσπονδιακή κάτω Βουλή και αναμένεται να περάσει από τη Γερουσία εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών, Τζος Φράιντενμπεργκ, είπε ότι είχε μιλήσει στον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, για δεύτερη φορά μετά το ειδησεογραφικό «μπλακάουτ».

«Μιλήσαμε για τα υπόλοιπα ζητήματα και συμφωνήσαμε οι ομάδες μας να ασχοληθούν άμεσα με αυτά. Θα μιλήσουμε ξανά το Σαββατοκύριακο» έγραψε σε tweet.

H κίνηση του Facebook είχε άμεση επίδραση στο traffic στις αυστραλιανές ενημερωτικές ιστοσελίδες, σύμφωνα με δεδομένα της Chartbeat. Το συνολικό traffic στις αυστραλιανές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες από πολλαπλές πλατφόρμες έπεσε 13% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα εντός της χώρας και περίπου 30% εκτός αυτής. Αντίστοιχα, το traffic στις αυστραλιανές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες από το Facebook και μόνο έπεσε από περίπου 21% στο 2% εντός της Αυστραλίας, και από 30% στο 4% εκτός της χώρας.