Αρμενία σε ΓΣ ΟΗΕ: "Εθνοκάθαρση και μαζικές θηριωδίες" στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν

Καταγγέλλει όμως και την διεθνή κοινότητα για πλήρη αδιαφορία στο δράμα των αμάχων. Το Αζερμπαϊτζάν τάζει "αμνηστία" στους μαχητές και είδη πρώτης ανάγκης.
via Associated Press

Για ”εθνοκάθαρση και μαζικές θηριωδίες” στο Ναγκόρνο Καραμπάχ κατηγόρησε η Αρμενία το Αζεμπαϊτζάν, από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ,

″Η ένταση και η βαναυσότητα της επίθεσης (του Αζερμπαϊτζάν) καθιστά σαφές ότι αποσκοπούσε στην οριστικοποίηση της εθνοκάθαρσης του αρμενικού πληθυσμού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν δύο ημέρες μετά την λήξη της στρατιωτικής επίθεση του Μπακού που διήρκεσε μόλις 24 ώρες και οδήγησε σε παράδοση των δυνάμεων των αρμένιων αυτονομιστών, που έμειναν αβοήθητοι χωρίς συμμάχους.

Την Πέμπτη μάλιστα άρχισαν οι συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών της διοίκησης του Ναγκόρνο Καραμπάχ και τους Αζερμπαϊτζάν με αντικείμενο όχι μόνο τον αφοπλισμό των δυνάμεων των αυτονομιστών αλλά και την ενσωμάτωση της περιοχής από το Μπακού. Ωστόσο, κατά την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων, δεν υπήρξε καμία πρόοδος ενώ διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ σύρεται στις συνομιλίες χωρίς καμία διαπραγματευτική ισχύ και οι όροι υπαγορεύονται πλήρως από το Αζερμπαϊτζάν. Ήδη Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ δήλωσαν μετά τις πρώτες συνομιλίες χθες ότι χρειάζεται να τους δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους προτού παραδώσουν τα όπλα τους.

Ο Μιρζογιάν τόνισε επίσης ότι μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 400 έχουν τραυματιστεί, συμπεριλαμβανομένων αμάχων και ιδίως γυναικόπαιδων. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί βίαια, συμπλήρωσε ενώ η Αρμενία έχει δηλώσει πως είναι έτοιμη να υποδεχθεί 40.000 οικογένειες. Μεταξύ των εκτοπισμένων είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να ζουν στο ύπαιθρο χωρίς τροφή και άλλα βασικά είδη.

Η κατάσταση ήταν ανησυχητική εδώ και αρκετό καιρό, είπε ο αρμένιος υπουργός Εξωτερικών. Αλλά η διεθνής κοινότητα δεν είχε λάβει σοβαρά υπόψη τα ανησυχητικά σημάδια, υποστήριξε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είχε ανταποκριθεί κατά τον αρμόζοντα τρόπο, υπογράμμισε ο επικεφαλής της αρμενικής διπλωματίας. Υποστήριξε ότι, καθώς πλέον υπάρχουν ”σαφείς και αδιάσειστες αποδείξεις… για πολιτική εθνοκάθαρσης και μαζικές θηριωδίες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οφείλει να δράσει”.

Αμνηστία και είδη πρώτης ανάγκης τάζει το Αζερμπαϊτζάν

Στο μεταξύ, το Αζερμπαϊτζάν δια τουΧικμέτ Χαζίεφ, συμβουλου εξωτερικής πολιτικής του Αζέρου προέδρου, δήλωσε στο Reuters ότι το εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει αμνηστία στους Αρμένιους μαχητές του Ναγκόρνο Καραμπάχ που θα παραδώσουν τα όπλα τους.

Υποστήριξε δε πως τα δικαιώματα των Αρμένιων του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα γίνουν σεβαστά στο πλαίσιο της ενσωμάτωσής τους σενώ σημείωσε ότι έχουν ζητήσει ανθρωπιστική στήριξη, πετρέλαιο και αέριο ενώ τρία φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας θα παραδοθούν στον θύλακα σήμερα, εξήγησε ο ίδιος.

″Αυτή τη στιγμή βλέπουμε κάποιες ομάδες του στρατού και μεμονωμένους αξιωματικούς να δηλώνουν δημοσίως ότι δεν θα συμφωνήσουν με τους όρους μας και θα συνεχίσουν την αντίσταση”, σημείωσε ο σύμβουλος του Αλίεφ. ”Βλέπουμε επίσης κάποιες μικρές ομάδες να πηγαίνουν στα δάση”, είπε. ”Αλλά δεν θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση και μια μεγάλη πρόκληση ασφαλείας. Φυσικά θα εγείρει κάποιες προκλήσεις και δυσκολίες, αλλά όχι σε τόσο μεγάλη κλίμακα”.

Πηγές: Reuters, DPA, AΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή