Αγενέστατες συμπεριφορές που μας εκθέτουν ανεπανόρθωτα σε μια συναυλία

Ειδικοί στην εθιμοτυπία, μας εξηγούν ακριβώς τι δεν πρέπει να κάνουμε, αν φιλοδοξούμε και φέτος οι φίλοι μας να μας προτείνουν να πάμε παρέα.
LOADINGERROR LOADING

Η πανδημική ζωή μας έκανε να εκτιμήσουμε ακόμη περισσότερο καθημερινές απολαύσεις όπως μια μάζωξη με φίλους, ένα δείπνο σε κάποιο καλό εστιατόριο ή η παρακολούθηση μιας συναυλίας.

Σε ό,τι αφορά τις συναυλίες, ακόμη κι αν απέχουμε καιρό από τις ζωντανές εμφανίσεις των αγαπημένων μας καλλιτεχνών, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να συμπεριφερόμαστε όπως μας αρέσει. Ειδικοί στην εθιμοτυπία, μας εξηγούν ακριβώς τι δεν πρέπει να κάνουμε, αν φιλοδοξούμε και φέτος οι φίλοι μας να μας προτείνουν να πάμε παρέα σε όλες τις πολυαναμενόμενες συναυλίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Δεν πίνουμε τόσο πολύ ώστε να μεθύσουμε

Οι συναυλίες αποτελούν μια ιδανική ευκαιρία να απολαύσουμε ένα-δυο ποτά. Ωστόσο, υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή ανάμεσα στο να περάσουμε καλά και στο να μεθύσουμε με αποτέλεσμα να πέφτουμε πάνω στους άλλους ή να τους χτυπάμε καταλάθος.

«Είναι πράγματι τόσο εύκολο να το παρακάνουμε με το αλκοόλ σε μια συναυλία», εξηγεί η Νταϊάν Γκότσμαν, συγγραφέας του βιβλίου «Σύγχρονη εθιμοτυπία για μια καλύτερη ζωή» και ιδρύτρια του The Protocol School of Texas. «Το να μεθύσουμε, να ξεκινήσουμε καβγάδες, να τσαντιστούμε και να ξεπεράσουμε τα επιτρεπτά όρια δεν θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις από μια συναυλία. Ούτε σε εμάς, ούτε στους γύρω μας», προσθέτει.

Δεν μιλάμε κατά τη διάρκεια του σόου

«Κατά τη διάρκεια μιας παράστασης στο θέατρο, την όπερα, το μπαλέτο και άλλα παρόμοια περιβάλλοντα, οι μόνοι ήχοι που πρέπει να ακούγονται, είναι αυτοί που προέρχονται από τη σκηνή», δηλώνει κατηγορηματικά η Τζόντι Σμιθ, πρόεδρος της Mannersmith Etiquette Consulting με έδρα τη Μασαχουσέτη. «Αυτό σημαίνει ότι δεν μιλάμε ενώ οι τραγουδιστές, οι χορευτές ή οι ηθοποιοί ερμηνεύουν για χάρη μας» συμπληρώνει η Σμιθ.

Ακόμη και σε μια πιο χαλαρή συναυλία, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας πώς οι ομιλίες μας μπορεί να καταστρέψουν την εμπειρία των άλλων.

Δεν δίνουμε το δικό μας σόου «καπακώνοντας» τον τραγουδιστή

«Κάθε φορά που παρακολουθούμε μια συναυλία, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν βρισκόμαστε στο σαλόνι μας», μας προτρέπει ο Νικ Λέιτον, ειδικός σε θέματα εθιμοτυπίας. «Η συμπεριφορά μας επηρεάζει τους ανθρώπους γύρω μας, καθώς και τους ερμηνευτές που τα δίνουν όλα επί σκηνής. Αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να μην αποσπάμε την προσοχή τους και να μην χαλάμε τη διασκέδαση των υπολοίπων θαυμαστών», υπογραμμίζει ο Λέιτον. Άλλωστε, αν νομίζουμε πως είμαστε οι μόνοι που ξέρουμε τους στίχους, σίγουρα έχουμε πέσει έξω.

Δεν είμαστε όλη την ώρα χωμένοι στο κινητό

Ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε να στέλνουμε διαρκώς μηνύματα κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας. Οι φωτεινές οθόνες αποσπούν απίστευτα την προσοχή του κοινού, ειδικά σε ένα σκοτεινό θέατρο ή έναν σκοτεινό και μικρό συναυλιακό χώρο.

Ασχολούμαστε με το κινητό μας αυστηρά και μόνο εφόσον υπάρχει σοβαρός λόγος, ενώ αν δεν περιμένουμε κάποιο σημαντικό τηλεφώνημα, ίσως είναι καλύτερο να το απενεργοποιήσουμε μέχρι το τέλος του θεάματος που πήγαμε να παρακολουθήσουμε.

gilaxia via Getty Images

Δεν περιορίζουμε στα άτομα που στέκοντα πίσω μας την ορατότητα προς τη σκηνή

Είναι πολύ ευγενικό να προσπαθήσουμε να μην μπλοκάρουμε την ορατότητα του ατόμου που στέκεται ακριβώς πίσω μας. Αν καθόμαστε στα μπροστινά καθίσματα, ίσως είναι καλύερα να αποφύγουμε να φοράμε ένα πολύ ογκώδες καπέλο ή να κρατάμε πλακάτ και διάφορα άλλα αντικείμενα που ενδέχεται να στερούν στους υπόλοιπους την ευκαιρία να δουν τον αγαπημένο τους καλλιτέχνη.

Επιπλέον, είναι ενοχλητικό να σηκωνόμαστε όλη την ώρα. Αν τώρα θεωρούμαστε ψηλοί, προφανώς δεν μπορούμε να κοντύνουμε. Μπορούμε όμως να μην σηκώνουμε τους φίλους μας στους ώμους μας.

Δεν τραβάμε διαρκώς φωτογραφίες και βίντεο

Κανείς δεν πηγαίνει σε μια συναυλία για να βλέπει παντού γύρω του σηκωμένα χέρια και φλας. Αν και είναι λογικό να βγάλουμε δυο-τρεις φωτογραφίες ή ένα σύντομο βίντεο, το να προσπαθούμε να απαθανατίσουμε στο ακέραιο ολόκληρη τη συναυλία, είναι κάτι που αν το καλοσκεφτούμε θα βλάψει και τη δική μας εμπειρία.

Ακόμη όμως κι αν προκύψει η ανάγκη να βγάλουμε φωτογραφίες το αγαπημένο μας συγκρότημα, πρέπει να αρκεστούμε στον φωτισμό που μας προσφέρει ο χώρος και να μην αρχίσουμε να στραβώνουμε τους καλλιτέχνες με τα φλας.

Δεν χτυπάμε τους γύρω μας επάνω στον ξέφρενο χορό

Στις ροκ συναυλίες το κοινό συχνά παθιάζεται και καθώς τραγουδά τους στίχους παρασύρεται και το ρίχνει σε έναν ξέφρενο χορό. Ας μην διστάσουμε να συμμετάσχουμε, αλλά ας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την αίσθηση του χώρου και να γνωρίζουμε πού βρίσκονται τα άκρα μας ανά πάσα στιγμή.

Προκειμένου να αποφύγουμε τυχόν συγκρούσεις με τους υπόλοιπους ανθρώπους, είναι καλύτερα να κρατήσουμε τις πιο «περίτεχνες» χορευτικές μας κινήσεις για περιστάσεις όπου δεν βρισκόμαστε στριμωγμένοι στο πλήθος.

Φροντίζουμε να μυρίζουμε όμορφα

Ένας ακόμη τρόπος να δείξουμε σεβασμό στον προσωπικό χώρο των άλλων είναι να δώσουμε προσοχή στη μυρωδιά μας. Φοράμε αποσμητικό και φροντίζουμε να μη μυρίζουμε άσχημα. Αν γνωρίζουμε ότι ξεφαντώνοντας θα ζεσταθούμε και θα ιδρώσουμε, πριν πάμε στη συναυλία, κάνουμε ένα ντους.

Φροντίζουμε να μπούμε και να βγούμε όσο το δυνατόν λιγότερος φορές

Ορισμένοι ανάμεσά μας έχουμε ανάγκη από ένα διάλειμμα, ειδικά κατά τη διάρκεια συναυλιών που διαρκούν περισσότερο από μιαμιση ώρα. Εάν ανήκουμε σε αυτούς, είναι σημαντικό να επιδιώξουμε να καθήσουμε σε μια θέση κοντά στην έξοδο ή τους διαδρόμους, ώστε βγαίνοντας να δημιουργήσουμε την μικρότερη δυνατή ενόχληση.

Φροντίζουμε στο τέλος της συναυλίας να αποχωρήσουμε με ασφάλεια χωρίς να σπρώχνουμε και να φωνάζουμε

Στο τέλος μιας συναυλίας ή μιας παράστασης, φροντίζουμε να αδειάσουμε το χώρο με ηρεμία. Πρέπει να θυμόμαστε ότι όλοι μας πηγαίνουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Επομένως γιατί να σπρωχνόμαστε αφήνοντας τον πανικό και τη βιασύνη να μας καταβάλουν;