Ενοπλη επίθεση σε στρατιωτική παρέλαση στο Ιράν. Πολλοί νεκροί

Αραβική οργάνωση και το ΙSIS «διεκδικούν» την ευθύνη της επίθεσης
Anadolu Agency via Getty Images

Ένοπλοι άνοιξαν σήμερα πυρ εναντίον στρατιωτικής παρέλασης στο νοτιοδυτικό Ιράν σκοτώνοντας τουλάχιστον 29 ανθρώπους, σχεδόν οι μισοί εκ των οποίων ήταν μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, σε μια από τις χειρότερες επιθέσεις με στόχο το επίλεκτο αυτό σώμα, μετέδωσαν τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, η επίθεση κατά την οποία τραυματίστηκαν περισσότεροι από 60 άνθρωποι είχε στόχο μια εξέδρα όπου είχαν συγκεντρωθεί ιρανοί αξιωματούχοι στην πόλη Αχβάζ για να παρακολουθήσουν μια ετήσια εκδήλωση με την ευκαιρία της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων που γιορτάζεται σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ.

Η επίθεση συνδέεται με «συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή»

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε σήμερα ότι η επίθεση εναντίον της στρατιωτικής παρέλασης στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας συνδέεται με «συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή» και διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Αυτό το έγκλημα αποτελεί συνέχεια των συνωμοσιών των περιφερειακών κρατών που είναι μαριονέτες των ΗΠΑ και στόχος τους είναι να προκαλέσουν ανασφάλεια στην χώρα μας» επισήμανε ο Χαμενεΐ σε μια δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του, χωρίς να κατονομάζει καμία χώρα.

Στην πρώτη επίσημη αντίδραση η Τεχεράνη «δείχνει» ένα «ξένο καθεστώς, στηριζόμενο από τις ΗΠΑ». Προειδοποιεί δε για αποφασιστική απάντηση.

Λίγη λίγη ώρα αργότερα, υπήρξε ανάληψη ευθύνης από μια αντικυβερνητική αραβική οργάνωση, την Εθνική Αντίσταση Αχβάζ, αλλά και το Ισλαμικό Κράτος.

Για δράστες που εκπαιδεύτηκαν σε χώρες του Αραβικού Κόλπου και συνδέονται με τις ΗΠΑ και την Μοσάντ του Ισραήλ κάνει λόγο η Τεχεράνη.

Η στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιούνταν με την ευκαιρία της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων που γιορτάζεται σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ (1980-1988).

Ο Γιαγκχούμπ Χουρ Τοτσαρί, ο εκπρόσωπος μιας από τις δύο οργανώσεις που αυτοαποκαλούνται Αραβικό Κίνημα Μάχης για την Απελευθέρωση του Αχβάζ, δήλωσε ότι η Εθνική Αντίσταση Αχβάζ, μια οργάνωση-ομπρέλα για όλα τα ένοπλα κινήματα, βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Είπε μάλιστα ότι ένας από τους δράστες της επίθεσης είναι ο Α.Μ, χωρίς να προσθέσει κάτι άλλο.

Ένας αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης ορκίστηκε αντίποινα, όπως μετέδωσε το IRNA. ”Οι εχθροί δεν θα έπρεπε να φανταστούν ότι θα μπορούσαν να αποκτήσουν αξιοπρέπεια με αυτή την δόλια ενέργεια. Ο ιρανικός λαός και οι Ένοπλες Δυνάμεις θα απαντήσουν”, είπε ο Γιαχίγια Ραχίμ Σαφαβί, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Anadolu Agency via Getty Images

Μια αντικυβερνητική αραβική οργάνωση, η Εθνική Αντίσταση Αχβάζ, η οποία επιδιώκει την ίδρυση ενός ξεχωριστού κράτους στην πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου επαρχία Κουζεστάν, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Και τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ανέλαβαν επίσης την ευθύνη, αλλά καμία από τις δύο οργανώσεις δεν έδωσαν αποδείξεις. Πάντως και οι τέσσερις δράστες σκοτώθηκαν.

Στην επίθεση σκοτώθηκαν και γυναικόπαιδα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η επίθεση προκάλεσε πλήγμα στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα και ιδρυτικό μέλος του ΟΠΕΚ, το Ιράν, η οποία έχει υπάρξει σχετικώς σταθερή σε σχέση με τις γειτονικές της αραβικές χώρες που βιώνουν ταραχές μετά τις εξεγέρσεις του 2011 σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Οι Φρουροί της Επανάστασης είναι οι θεματοφύλακες του θεοκρατικού καθεστώτος και αποτελούν έναν πανίσχυρο και καθοριστικό πυλώνα για το σύγχρονο Ιράν. Έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς δυτικούς αναλυτές ως η ελίτ της ιρανικής κοινωνίας.

Δημιουργήθηκαν την επαύριο της ισλαμικής επανάστασης του 1979. Η συμμετοχή τους στον πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ιράκ (1980-1988) ήταν καταλυτική και έκτοτε απολαμβάνουν μεγάλου κύρους στην ιρανική κοινωνία.

Σήμερα είναι ένα αυτόνομο και επίλεκτο στρατιωτικό σώμα το οποίο αριθμεί περίπου 120.000 άνδρες. Οι Φρουροί λαμβάνουν την καλύτερη στρατιωτική εκπαίδευση. Εκτός των χερσαίων μονάδων, διαθέτουν και δικό τους ναυτικό, αεροπορία και υπηρεσία πληροφοριών.

Σύμφωνα με αμερικανικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας, οι Φρουροί από το 2009 και μετά ελέγχουν τις ναυτικές επιχειρήσεις στα στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το 1/5 του παγκόσμιου πετρελαίου.

Βίντεο που προβλήθηκε στην ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόραση δείχνει τους στρατιώτες σε σύγχυση. Ένας από αυτούς βρίσκεται όρθιος μπροστά από την εξέδρα και ρωτάει: «Από πού ήρθαν;» και ένας άλλος απαντάει «από πίσω μας».

Η κρατική τηλεόραση κατηγόρησε για την επίθεση «στοιχεία τακφίρι», σε μια αναφορά προς τους ενόπλους σουνίτες. Η Αχβάζ βρίσκεται στο κέντρο της επαρχίας Κουζεστάν, όπου έχουν σημειωθεί σποραδικές διαμαρτυρίες από μειονότητες Αράβων στο κυρίως σιιτικό Ιράν.

Εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού είπε ότι οι δράστες είχαν εκπαιδευτεί σε δύο χώρες του Αραβικού Κόλπου, ότι δεν ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος αλλά συνδέονται με τις ΗΠΑ και την Μοσάντ, τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Μέχρι στιγμής καμία χώρα του Κόλπου δεν έχει αντιδράσει στα σχόλιά του.

NurPhoto via Getty Images
BEHRAD GHASEMI via Getty Images
ALIREZA MOHAMMADI via Getty Images

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τον πρόεδρο του Ιράν και πρόσθεσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ενισχύσει τις κοινές προσπάθειες στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, μετέδωσε το RIA επικαλούμενο το Κρεμλίνο.

BEHRAD GHASEMI via Getty Images

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters)

Δημοφιλή