22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
17/11/2021 18:53 EET | Updated 17/11/2021 19:05 EET

Checkmate: Το νέο ρωσικό μαχητικό στοχεύει τουρκικό drone σε διαφημιστικό βίντεο

«Κινηματογραφικό» διαφημιστικό σποτ για τον επίδοξο ανταγωνιστή του F-35.

United Aircraft Corporation
.

To μαχητικό Checkmateφαίνεται να αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα της ρωσικής αεροπορικής βιομηχανίας: Προωθείται ως ένα αεροσκάφος πέμπτης γενεάς με εκπληκτικά προηγμένες δυνατότητες, που μπορεί να αποτελέσει ανταγωνιστή του αμερικανικού F-35 και μάλιστα σε χαμηλότερη τιμή.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι ακόμα υπό ανάπτυξη και δεν έχουν βρεθεί ακόμα αγοραστές- και, σε αυτό το πλαίσιο, καταβάλλονται προσπάθειες για την προσέλκυση επίδοξων πελατών- και στις προσπάθειες αυτές φαίνεται να εντάσσεται και ένα νέο, ομολογουμένως εντυπωσιακό και αρκετά «κινηματογραφικών» προδιαγραφών διαφημιστικό σποτ για το νέο μαχητικό.

 

 

Το σποτ δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα από τη Rostec και τη UAC (United Aircraft Corporation)και ο αφηγητής του βίντεο (ένας «αξιωματικός») δηλώνει πως «ένας επαγγελματίας δεν χρειάζεται σφυρί- ένας επαγγελματίας χρειάζεται νυστέρι...Αυτό δεν είναι απλά άλλο ένα αεροσκάφος πέμπτης γενεάς- αυτό είναι ρουά ματ (Checkmate)».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μια πρόβλεψη για το επόμενο μαχητικό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας

Το αεροσκάφος (το οποίο αρκετοί αποκαλούν εκ των προτέρων Su-75), αν και δεν έχει επιβεβαιω υποτίθεται πως θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μη επανδρωμένο, λειτουργώντας αυτόνομα- και στο βίντεο φαίνεται να επιχειρεί εναντίον επίγειων και εναέριων στόχων. Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των στόχων του φαίνεται και ένα drone που θυμίζει πάρα πολύ έντονα στην εμφάνιση το τουρκικό Bayraktar Akinci, που κατασκευάζεται από την Baykar και αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, ενώ σε κάποια άλλη σκηνή φαίνεται να πετάει πάνω από μια σειρά μαχητικών F-16 και F-4 Phantom, τα οποία τυλίγονται στις σκόνες: Υπενθυμίζεται πως δεν είναι πλέον πολλές οι χώρες στον κόσμο που χρησιμοποιούν ταυτόχρονα αυτά τα αεροσκάφη- και μεταξύ αυτών είναι η Ελλάδα και η Τουρκία. Φυσικά από το βίντεο δεν λείπει και ο μεγάλος «αντίζηλος», το αμερικανικό F-35.

Σημειώνεται πως οι πωλήσεις τουρκικών οπλισμένων drones Bayraktar TB2 έχουν προκαλέσει ενόχληση στη Ρωσία, καθώς μεταξύ των αγοραστών τους είναι και η Ουκρανία, που τα χρησιμοποίησε εναντίον φιλορώσων αποσχιστών.

Όσον αφορά στα στοιχεία που υπάρχουν προς το παρόν για το υπό ανάπτυξη μαχητικό, σε δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του πρακτορείου TASS, αναφέρεται πως το μονοκινητήριο μαχητικό έχει άνοιγμα φτερών 11,8 μέτρα και μήκος 17,5 μέτρα, κάτι που το καθιστά μεγαλύτερο από άλλα μονοκινητήρια μαχητικά όπως το F-35, το F-16 και το JAS-39 Gripen. Η μέγιστη εμβέλειά του λέγεται πως είναι 2.800 χλμ, χωρίς τη χρήση απορριπτόμενων δεξαμενών καυσίμων και ότι θα έχει 11 πυλώνες για όπλα (τόσο εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς, για μειωμένο ίχνος στα ραντάρ). 

Η Rostec και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχουν αρχίσει συζητήσεις για την προμήθειά του, και φαίνεται πως ιδιαίτερα ενδιαφέρουν οι δυνατότητες μη επανδρωμένης χρήσης του. Σημειώνεται πως το αεροσκάφος είχε πρωτοπαρουσιαστεί στην έκθεση MAKS-2021 και τώρα εκτίθεται στο Dubai Airshow 2021. Μεταξύ άλλων, προωθείται ως ένα αεροσκάφος με stealth τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και «ανοιχτή» αρχιτεκτονική για την κάλυψη των αναγκών του εκάστοτε πελάτη.