Χλωροκούκια με μάραθο και αλιάδα

Ένα απλό και νηστίσμο πιάτο που μπορούμε να φτιάξουμε την Μεγάλη Εβδομάδα και όχι μόνο...
.
.
.

Τα χλωροκούκια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της Άνοιξης και συνδυάζονται υπέροχα με πολλά αλλά λαχανικά της εποχής όπως αγκινάρες , κολοκυθάκια κτλ.

Ένα απλό και νηστίσμο πιάτο που μπορείτε να φτιάξετε την Μεγάλη Εβδομάδα και όχι μόνο.

Η συνταγή βήμα βήμα:

Υλικά

600-700 γραμμάρια χλωροκούκια ( καθαρισμένα)

150ml ελαιόλαδο

1 μικρό ματσάκι μάραθο

5 χλωρά κρεμμυδάκια

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

100 ml λευκό κρασί

Αλάτι

Καθαρίζουμε τα κουκιά όπως τα φρέσκα φασολάκια και τα πλένουμε. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε ροδέλες και το πράσινο και το λευκό μέρος.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι με τα κρεμμυδάκια κι όταν αρχίσουν να μαρενονται βάζουμε τα κουκιά, λίγο αλάτι το κρασι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν . Τότε προσθέτουμε τον μαραθο το σκορδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Προσθέτουμε όποτε χρειαστεί λίγο νερό. Πρέπει να μείνουν με ελάχιστο ζουμί.

Για την Αλιάδα

4 πατάτες βρασμένες και ξεφλουδισμένες
2-4 σκελίδες σκόρδο, ανάλογα με το πόσο δυνατή τη θέλετε
3-4 κουταλιές ξίδι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
100 μλ ζωμό λαχανικών
αλάτι πιπέρι

Χτυπάμε στο γουδί το σκόρδο, με λίγο αλάτι, μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε τις βρασμένες πατάτες και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να λιώσουν και να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε σταδιακά το ξίδι και το ελαιόλαδο, έως ότου γίνουν λεία. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τον ζωμό του λαχανικων λίγο-λίγο ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει αλοιφή η αλιάδα.