Χωρίζεται η Κένυα στα δύο; Τεράστιο ρήγμα προκαλεί ανησυχίες για αλλαγή της αφρικανικής ηπείρου έτσι όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα

Χωρίζεται η Κένυα στα δύο; Τεράστιο ρήγμα προκαλεί ανησυχίες για αλλαγή της αφρικανικής ηπείρου έτσι όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα
Barcroft Media via Getty Images

Bίντεο στο οποίο απεικονίζεται ένα τεράστιο ρήγμα που φαίνεται να χωρίζει την Κένυα στα δύο φέρνει στο φως η εφημερίδα Daily Nation προκαλώντας προβληματισμό για το μέλλον της αφρικανικής ηπείρου έτσι τουλάχιστον όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Το ρήγμα εντοπίστηκε τη Δευτέρα στην κοιλάδα Ναρόκ μετά από έντονη τεκτονική δραστηριότητα. Αυτή τη στιγμή γεωλόγοι από ολόκληρο τον κόσμο έχουν σπεύσει στην περιοχή προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες για το περίεργο φαινόμενο.

Η σχισμή έχει βάθος πάνω από 15 μέτρα και πλάτος κοντά στα 20. Από το συμβάν σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο απειλώντας ακόμα και κατοικημένες περιοχές οι οποίες εκκενώθηκαν.

Το εν λόγω ρήγμα ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ένα από τα δεκάδες -ίσως και εκατοντάδες- που βρίσκονται στην Κοιλάδα του Μεγάλου Ρήγματος που καλύπτει μέρος της αφρικανικής ηπείρου.

Τέσσερις χώρες στο Κέρας της Αφρικής -η Σομαλία, το μισό της Αιθιοπίας, η Κένυα και η Τανζανία- θα αποκοπούν από την Αφρική σχηματίζοντας μια νέα ήπειρο σε περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια.

Ο γεωλόγος David Adede τόνισε σχετικά: «Η κοιλάδα φημίζεται για την τεκτονική και ηφαιστειακή της δραστηριότητα. Παρόλο που το ρήγμα έχει μείνει ανενεργό τα τελευταία χρόνια, πρόσφατες κινήσεις βαθιά στο φλοιό της γης σχημάτισαν ζώνες αδυναμίας, οι οποίες φτάνουν μέχρι την επιφάνεια», συμπλήρωσε.

Οι ζώνες αυτές δημιουργούν ρωγμές στο έδαφος που τις περισσότερες φορές γεμίζουν με ηφαιστειακή τέφρα η οποία προέρχεται από το κοντινό όρος, εξηγεί ο γεωλόγος.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι γεωλογικές έρευνες είναι συνήθως υποχρεωτικές και για τα οποιαδήποτε μεγάλα έργα υποδομής, όπως δρόμους, γέφυρες, ακόμα και πολυώροφα κτίρια σε επικίνδυνες ζώνες. «Τη Δευτέρα που εντοπίστηκε το ρήγμα δεν μπορούσαμε να δώσουμε μια απάντηση με σαφήνεια για την ασφάλεια της νέας σιδηροδρομικής γραμμής που κινδυνεύει από τα πρόσφατα γεγονότα», πρόσθεσε.

Οι οικογένειες που κατοικούν στο σημείο άρχισαν να κυκλοφορούν και πάλι χθες ενώ η 72χρονη Mary Wambui φέρεται να δήλωσε πως η παραμονή εκεί είναι σαν να φλερτάρεις με το θάνατο.

Δημοφιλή