Χρυσά μυστικά της γλώσσας του σώματος για να πετύχουμε ό,τι βάλουμε στο μυαλό μας

Ένας νέος σύντροφος, μια πολυπόθητη θέση εργασίας ή μια καινούργια φιλία: Όλα είναι πιθανά.
Westend61 via Getty Images

Όταν η κλινική ψυχολόγος Νταϊάνα Γκράντε, ξεκίνησε να μελετά τη γλώσσα του σώματος, συνειδητοποίησε πόσοι ανάμεσά μας, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας, δεν γνωρίζουν όλoυς τους τρόπου που επικοινωνεί η γλώσσα του σώματoς στους γύρω μας.

Ομολογουμένως, τα σημάδια της γλώσσας του σώματος είναι διφορούμενα. Ίσως κάποιος ερμηνεύσει όσα προσπαθούμε να εκφράσουμε, προσδίδοντάς τους ένα εντελώς λανθασμένο νόημα. Τις περισσότερες φορές οι εσφαλμένες αναγνώσεις οδηγούν σε φαινόμενα εξαπάτησης, συναισθήματα χαμηλής αυτοπεποίθησης ή αίσθηση εχθρικότητας.

Πώς θα περιορίσουμε την πιθανότητα να εκπέμπουμε λάθος σήματα;

Ας σκεφτούμε τί είδους εντύπωση επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε και ας ενημερωθούμε γύρω από τα σημάδια που συνάδουν μ’ αυτήν.

Προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε προκειμένου να κατακτήσουμε μια θέση εργασίας; Ελπίζουμε να κερδίσουμε το ενδιαφέρον σε ένα ρομαντικό ραντεβού; Επιδιώκουμε απλώς να χαλαρώσουμε κάποιον τρίτο, ώστε να λάβουμε ειλικρινείς απαντήσεις απ′ αυτόν;

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές, για μια αριστοτεχνική χρήση της γλώσσας του σώματος, που προσαρμόζεται ανά τις περιστάσεις και τους διαφορετικούς σκοπούς.

Πώς θα δείξουμε γεμάτοι αυτοπεποίθηση

 1. Διατηρούμε καλή οπτική επαφή με φυσικά διαλείμματα. Η μέση οπτική επαφή με αγνώστους διαρκεί τρία δευτερόλεπτα, με τον χρόνο να αυξάνεται όσο εξοικειωνόμαστε.
 2. Αποφεύγουμε μια κακή στάση σώματος. Οι σκυμμένοι ώμοι ή η υπερβολικά ευθυτενής τοποθέτηση της πλάτης υποδηλώνουν ένταση, προδίδοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό μας.
 3. Δεν βηματίζουμε βιαστικά. Αντίθετα, περπατάμε δίνοντας την αίσθηση ότι κινούμαστε προς κάποιον σκοπό.
 4. Αποφεύγουμε να βάζουμε τα χέρια στις τσέπες, ενώ προσπαθούμε να τα διατηρούμε ορατά.

Πώς θα εκδηλώσουμε ερωτικό ενδιαφέρον

 1. Χαμογελάμε όσο πιο συχνά γίνεται, εφόσον ταιριάζει με τη συζήτηση. Οι γυναίκες συνήθως χαμογελούν πιο συχνά, ωστόσο οι άντρες μπορούν να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια, εφόσον προσπαθούν να σαγηνεύσουν ένα υποψήφιο ταίρι.
 2. Λειτουργούμε σαν ένας καθρέφτης των κινήσεων του άλλου. Αν εκείνος τοποθετήσει τα χέρια του στο τραπέζι, προσπαθούμε να το κάνουμε κι εμείς. Αν σταυρώσει τα πόδια του, επίσης. Πρόκειται για έναν κλασικό τρόπο, προκειμένου να εκφράσουμε την επιθυμία να οικοδομήσουμε μια αίσθηση σύνδεσης.
 3. Στρεφόμαστε προς το άλλο άτομο καθώς συνομιλούμε.
 4. Διατηρούμε μια οπτική επαφή, πέρα από το τυπικό διάστημα των τριών δευτερολέπτων.
mihailomilovanovic via Getty Images

Πώς θα δείξουμε φιλικοί

 1. Χαμογελάμε συχνά εφόσον ταιριάζει στη συζήτηση.
 2. Κρατάμε τα χέρια μας ορατά και τις παλάμες ανοιχτές. Το κλειστό ή κρυμμένο χέρι παραπέμπει σε μια αόρατη απειλή. Οι παλάμες ανοιχτές και κάθετες ή στραμμένες προς τα πάνω θεωρούνται πιο φιλικές από τις κλειστές.
 3. Αποφεύγουμε να τοποθετούμε αντικείμενα ανάμεσα σε εμάς και το άλλο άτομο. Είτε πρόκειται για ηλεκτρονικές συκσευές, είτε για φλιτζάνια του καφέ. Τοποθετούμε τα συγκεκριμένα αντικείμενα ελαφρώς προς τη δεξιά ή την αριστερή πλευρά. Η τοποθέτηση πάρα πολλών αντικειμένων μεταξύ δύο ατόμων κατηγορείται ότι θέτει φραγμούς, προκειμένου να διατηρηθεί μια απόσταση ασφαλείας.
 4. Αποφεύγουμε να σταυρώνουμε τα χέρια. Η εν λόγω στάση μπορεί να διαβαστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Συχνά φαίνεται άνετη, ενώ ενδέχεται ακόμη και να υποδηλώνει εξουσία ή αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, εύκολα μπορεί να παρεξηγηθεί ως σημάδι αμυντικότητας ή εχθρικότητας.

Η γλώσσα του σώματος: δίκοπο μαχαίρι

Αν την αξιοποιήσουμε σωστά, η γλώσσα του σώματος θα αποτελέσαι ισχυρό εργαλείο για την διαμόρφωση μιας αίσθησης φιλικότητας, ενδιαφέροντος και αυτοπεποίθησης.

Ωστόσο, συχνά μπορεί και να μας μαρτυρήσει, αποκαλύπτοντας το άγχος, την ένταση ή την ανησυχία μας. Όσο περισσότερα γνωρίζουμε για το τί εκπέμπει η γλώσσα του σώματός μας στους άλλους, τόσο καλύτερα μπορούμε να τη διαχειριστούμε. Έτσι, αποκτάμε τον πλήρη έλεγχο των εντυπώσεων που αφήνουμε στον περίγυρο.