22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
25/06/2020 07:09 EEST | Updated 26/06/2020 22:04 EEST

Cleardrink: Tεστ Έλληνα επιστήμονα εντοπίζει τα νοθευμένα ποτά σε 7 δευτερόλεπτα

Μια πολλά υποσχόμενη εφεύρεση από τον χημικό μηχανικό Ραφαήλ Κουρμουλάκη, που μιλά στην HuffPost Greece.

Robert Essel NYC via Getty Images

Χρειάστηκαν δύο προσωπικές εμπειρίες με σοβαρές παρενέργειες από νοθευμένα ποτά για να πειστεί ο Ραφαήλ Κουρμουλάκης ότι ήρθε η ώρα να μπει ένα φρένο στην ασυδοσία των καταστημάτων που σερβίρουν ποτά «μπόμπες» και καταστρέφουν την υγεία των ίδιων των πελατών τους. Ένα στα τρία ποτά στην Ελλάδα είναι νοθευμένα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία. Αλλά όλοι αδιαφορούν. Μέχρι να υπάρξει ξανά τυφλή τουρίστρια από ποτό, όπως συνέβη το 2016 στη Ζάκυνθο και όλα τα διεθνή ΜΜΕ να στραφούν ξανά - δικαίως - εναντίον μας. 

Ο κ. Κουρμουλάκης κάνει εδώ και χρόνια μια τιτάνια προσπάθεια να βάλει ένα τέλος σε αυτό το δολοφονικό παραεμπόριο. Μέχρι στιγμής, όμως, βρίσκει μπροστά του διαρκώς εμπόδια, με χειρότερο πρωταγωνιστή το αμέτοχο κράτος. Μιλώντας στην HuffPost Greece, εξηγεί πόσο αναγκαίο είναι αυτό το τεστ, αναφέρει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μέχρι να το πιάσουμε όλοι στα χέρια μας και καλεί την πολιτεία σε άμεση αναγνώριση της υπάρχουσας ειδεχθούς κατάστασης. 

Huffpost GR

 - Ποια ήταν η αφορμή για να μπείτε στη διαδικασία να ανακαλύψετε μία μέθοδο που εντοπίζει τα νοθευμένα ποτά; 

 - Είχα προσωπικά δύο περιστατικά δηλητηρίασης από ποτά μπόμπες σε μπαρ της Πάτρας. Την πρώτη φορά με μισό ποτό είχα θολή όραση που κράτησε για 4 ημέρες και κατέληξα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Την δεύτερη φορά, συνέβη ένα παρόμοιο περιστατικό όπου η θολή όραση κράτησε για 3 ημέρες. Από την πρώτη φορά, δηλαδή το φθινόπωρο του 2009 είχα την ιδέα ότι πρέπει να υπάρξει τεστ που να μου λέει τι πάω να πιω, την δεύτερη η ιδέα ρίζωσε για τα καλά. Το 2017 ήμουν τελειόφοιτος και ξεκίνησα να σχεδιάζω το τεστ 7 μήνες πριν αποφοιτήσω.

 

 - Από την πρώτη ημέρα μέχρι σήμερα πόσα περιστατικά έχετε βγάλει εις πέρας; 

- Νομίζω μέχρι 4 φορές το πολύ να έχω καταναλώσει ποτό μπόμπα. Προσέχω γενικά πού θα βγω και τι θα πιω. Προτιμώ καταστήματα μικρά που να ξέρω τον ιδιοκτήτη. Έχουμε όμως 21ο αιώνα και ακόμη συμβαίνουν μαζικοί θάνατοι. Έχω επιδιώξει τις περισσότερες φορές με μηνύματά μου στο Υπουργείο Εξωτερικών να λάβει πρωτοβουλία η Αθήνα να κάνει το τεστ σημαία και σανίδα σωτηρίας. Δυστυχώς όλοι αδιαφορούν.

 

 - Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εφαρμογή σας; 

 - Όταν κυκλοφορήσει στο εμπόριο, η διαδικασία θα είναι πολύ απλή. Παίρνουμε με ένα σταγονόμετρο λίγο δείγμα από το ποτό, το βάζουμε μέσα στο τεστ και μέσα σε 7 δευτερόλεπτα το τεστ δίνει αποτέλεσμα με μόνιμη χρωματική ένδειξη. Είναι κατάλληλο για οποιοδήποτε αλκοολούχο δείγμα.

Huffpost GR

 

- Έχει κινηθεί ιδιοκτήτης καταστήματος νομικά εναντίον σας, επειδή δυσφημήσατε το μαγαζί του; 

- Δεν έχω πει δημόσια ποιο κατάστημα μου είχε σερβίρει στο παρελθόν ποτά μπόμπες. Όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Φίλος μου στην Κηφισιά έκανε μία καινούργια επιχειρηματική κίνηση και άνοιξε το καφέ-μπαρ H1GH. Μου πρότεινε μάλιστα να πάω όποτε θέλω με το τεστ για να διαφημίσω το μαγαζί. Είναι από τα αγαπημένα μου στέκια διότι έχει σπάνια και καθαρά ποτά. «Καθαρά ποτά, τιμή μας και καμάρι μας και το δείχνουμε», είναι σλόγκαν έντιμων επιχειρηματιών.

 

- Σε τι ποσοστό τα μαγαζιά στην Ελλάδα εξακολουθούν να σερβίσουν νοθευμένα ποτά; 

Καταρχήν το κράτος δικαίου είναι ανύπαρκτο. Έχω διαμαρτυρηθεί πολλές φορές στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Υγείας και στο Υπουργείο Ανάπτυξης για μη εφαρμογή του νόμου. Τα τελευταία 10 χρόνια με τα συνεχή Eurogroup, ποτέ δεν έπεσε στο τραπέζι η εκρίζωση του λαθρεμπορίου ποτών. Τα νούμερα είναι τα εξής. Περίπου 27 εκατομμύρια φιάλες στην χώρα ετησίως, περίπου 9 εκατομμύρια παράνομες. Πρακτικά όπως είχε τονίσει και κανάλι το 2016, 1 στα 3 ποτά είναι μη νόμιμο. Από τις παράνομες φιάλες ετησίως περίπου 11.000 κατάσχονται και 1.660 ελέγχονται. Μαθηματικά δεν λύνεται το πρόβλημα χωρίς τεστ, όπως άλλωστε και το ΙΟΒΕ εμμέσως πλην σαφώς μας λέει από το 2011. Έχουμε δημόσιες δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, του ταξίαρχου Λουκά Κρίκου από το 2018 όπου έχει κάνει λόγο για άγνωστο χρόνο ελέγχου νοθευμένων ποτών από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Επίσης ο δήμαρχος Ζακύνθου το 2018 είχε εκφράσει την πρόθεση να κλείσει όσα καταστήματα σερβίρουν νοθευμένα ποτά και είπε ότι το Γενικό Χημείο του Κράτους του δημιουργεί πρόβλημα με τον χρόνο ελέγχου. Δηλαδή δεν κλείνουν στη σεζόν μαγαζιά με παράνομα ποτά λόγω του Γενικού Χημείου του Κράτους. Αντί να τα κλείνει, τα κρατάει ανοιχτά! Αυτά είναι τραγελαφικά πράγματα. Προσωπικά αναμένω παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

 

- Υπάρχει περίπτωση ο κορονοϊός και η επικείμενη κρίση του να ξαναφέρει στο προσκήνιο παρόμοιες παρανομίες; 

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι επίκεινται περιστατικά δηλητηρίασης. Το ζήσαμε ως χώρα με την τυφλή τουρίστρια, μία υπόθεση για την οποία δεν έχει αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη. Έχω προειδοποιήσει το Υπουργείο Υγείας, το οποίο αδιαφορεί. Ξέρω τι τιμές μεθανόλης έχουν τα ποτά μπόμπες από την συνάντησή μου με το ΣΔΟΕ το 2018. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων είναι σε απόγνωση και με τον αντικαπνιστικό νόμο και με τo lockdown. Θεωρώ ότι πολλοί θα στραφούν στα ποτά μπόμπες.

x-reflexnaja via Getty Images

- Ποιά είναι τα επόμενα βήματα της ομάδας σας;

Σε περίπτωση που βρεθεί επενδυτής και υπογραφεί συμφωνία για την παραγωγή του Cleardrink στην Ελλάδα, έχουν ενδιαφερθεί νέοι επιστήμονες να εργαστούν πάνω σε αυτό και έχω κατά νου ποιοι θα επιλεγούν. Δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη ομάδα που να το προωθεί. Εργάζομαι μόνος πάνω σε αυτό.

 

Γιατί ακόμα δεν έχει κυκλοφορήσει στην αγορά; 

Ειλικρινά δεν μπορώ να το καταλάβω. Δεν έχει βρεθεί ακόμη ο κατάλληλος επενδυτής που να καταλάβει τι ευκαιρία έχει μπροστά του. Έχει το πλεονέκτημα της παγκόσμιας ζήτησης και της τεχνολογίας αιχμής. Ταυτόχρονα, όλος ο κόσμος το ζητάει στην Ελλάδα. Υπάρχει ήδη έτοιμη αγορά με μεγάλο ενδιαφέρον. Κάνω ότι είναι απαραίτητο, ακόμη δεν έχει έρθει αποτέλεσμα. Έχω ζητήσει την στήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης, και συγκεκριμένα να βρει επενδυτή είτε να συμμετάσχω σε ελληνικές αποστολές στο εξωτερικό για επενδύσεις, όπου συμμετέχουν Έλληνες. Μου τα έχουν αρνηθεί και μάλιστα πολλές φορές. Με παρέπεμψαν για να με ξεφορτωθούν σε ελληνικά venture capitals τα οποία δεν έδειξαν ενδιαφέρον.

 

- Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα που θα κάνουν αυτή την εφαρμογή ελκυστική στον εκάστοτε χρήστη; 

Το Cleardrink ανιχνεύει στιγμιαία και με απόλυτη αξιοπιστία μέχρι 3 διαφορετικές μορφές νοθείας με βλαβερές αλκοόλες. Θα είναι μία πολύ φθηνή διάταξη τσέπης όταν κυκλοφορήσει, προσιτή στον καθένα. Έχουμε λοιπόν, τιμή, φορητότητα, υπεροχή, αξιοπιστία. 7 δευτερόλεπτα αρκούν για αποτέλεσμα.

Wavebreakmedia via Getty Images

- Υπάρχει ανταγωνισμός ή κατέχετε το μονοπώλιο; 

Πρακτικά δεν υπάρχει ανταγωνισμός και θα σας εξηγήσω το γιατί. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και στην Κύπρο παλαιότερα υπάρχει διαθέσιμο το τεστ Alert for Methanol. Πρόκειται για ενζυμικό τεστ ψυγείου που θέλει  απόψυξη και άλλα 5 λεπτά για να δώσει το αποτέλεσμα. Σίγουρα δεν είναι βολικό να κουβαλάς ψυγείο στο μπαρ. Αναλύοντας και τις πρόσφατες εξελίξεις στο ETH της Ζυρίχης, όπου μία ομάδα ερευνητών δημιούγησε μία συσκευή ελέγχου που δίνει το σήμα στο κινητό, έχω να επισημάνω ότι κάνει 6 λεπτά για το αποτέλεσμα, έχει στενό εύρος ανίχνευσης και απαιτεί προετοιμασία δείγματος. Το Cleardrink υπερέχει σε εργονομία, οικονομική προσιτότητα, όρια και χρόνο ανίχνευσης, σε αξιοπιστία αποτελεσμάτων αλλά και στην υπηρεσία της προστασίας του καταναλωτή, αφού μέχρι 3 βλαβερές αλκοόλες είναι ανιχνεύσιμες.

 

- Πότε πιστύετε θα βρεθεί στα χέρια μας; 

Εκτιμώ περίπου 2 χρόνια από την στιγμή που θα βρεθεί επενδυτής. Το τεστ έχει ήδη μέγεθος τσέπης, όμως απαιτείται περαιτέρω σμίκρυνση και υλικά περιβλήματος που να αντέχουν μεγάλες πιέσεις, όπως και μεγάλη συλλογή πειραματικών δεδομένων, τα οποία και θα αποτελούν τεκμήριο και θεμέλιο αξιοπιστίας. Είμαι στην Ελλάδα, επιμένω και αναμένω.

Huffpost GR

-Ποιός είναι ο προσωπικός σας στόχος για αυτή την καινοτομία;

Επειδή κατάγομαι από οπλαρχηγική, επαναστατική οικογένεια, θα σας το πω με κάθε τιμή που του πρέπει: Να δοξαστεί το όνομα της χώρας μου μέσα από την επιστήμη και την καινοτομία. Να παραχθεί το τεστ εδώ στην Ελλάδα σε τεράστιες ποσότητες και να είναι προσιτό σε κάθε πολίτη παγκοσμίως. Να μάθουν όλοι τι θα έχει πετύχει η Ελλάδα και πόσες ζωές θα σώσει η Ελλάδα με τα έργα της.