Δανία: «Ρατσιστικό ψάρι» η Μικρή Γοργόνα της Κοπεγχάγης

«Δυσκολεύομαι να καταλάβω ποιο είναι το ρατσιστικό στοιχείο στο παραμύθι της Μικρής Γοργόνας» δήλωσε η Άνε Γκρουμ-Σβένσεν του Κέντρου Αντερσεν στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.

Οι βανδαλισμοί αγαλμάτων βρίσκονται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα καθώς ιστορικά πρόσωπα που θεωρείται ότι έπαιξαν κάποιον ρόλο στο αποικιακό παρελθόν, βρίσκονται στο στόχαστρο των υποστηρικτών του κινήματος Black Lives Matter.

Έτσι μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Βρετανία και το Βέλγιο, σειρά είχε τώρα η Δανία και πιο συγκεκριμένα η Κοπεγχάγη. Θύμα η πασίγνωστη «Μικρή Γοργόνα», σήμα κατατεθέν της πόλης και ολόκληρης της χώρας.

Την Παρασκευή, 3 Ιουνίου, οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης αντίκρισαν τις λέξεις «ρατσιστικό ψάρι» γραμμένες στην βάση της Μικρής Γοργόνας που βρίσκεται εδώ και 107 χρόνια στον βράχο απέναντι από το λιμάνι της Κοπεγχάγης.

Reuters
Reuters
via REUTERS

Η αστυνομία αντιμετωπίζει το περιστατικό ως βανδαλισμό και ξεκίνησε έρευνα.

Το μπρούτζινο άγαλμα τιμά το ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν. Προσελκύει ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο και έχει πέσει επανειλημμένως θύμα βανδαλισμού, μεταξύ άλλων από διαδηλωτές κατά της φαλαινοθηρίας και ακτιβιστές για την δημοκρατία. Εχει αποκεφαλισθεί δύο φορές.

«Δυσκολεύομαι να καταλάβω ποιο είναι το ρατσιστικό στοιχείο στο παραμύθι της Μικρής Γοργόνας», δήλωσε η Ανε Γκρουμ-Σβένσεν του Κέντρου Αντερσεν στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.