«Εμφύλιος» στη ΔΥΠΑ: «Fake» στοιχεία για την ανεργία καταγγέλλουν εργαζόμενοι- τι απαντά η υπηρεσία

Τι αναφέρεται σε ανακοινώσεις.
.
.
Eurokinissi

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) σχετικά με πρόσφατες ανακοινώσεις για την ανεργία.

Με ανακοίνωσή της η ομοσπονδία υπαλλήλων της ΔΥΠΑ κάνει λόγο για «δελτία τύπου με fake στοιχεία για την ανεργία».

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονταν τα εξής: «Για πρώτη φορά στην ιστορία, χωρίς να δημοσιευθούν τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Απρίλιο του 2023, ο Διοικητής με δελτίο τύπου ανακοινώνει ως αριθμό ανέργων τις 859.626, αριθμός που δεν προκύπτει από πουθενά. Σα να μη φτάνει αυτό, προχωράει και σε μια αυθαίρετη σύγκριση των στοιχείων με αυτά του Οκτωβρίου του 2011, που σύμφωνα με τα επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 813.442!! Παρόμοια ψεύδη αναφέρει και για τους μακροχρόνια ανέργους που υποτιθέμενα μειώθηκαν στους 492.200 και που υποτιθέμενα αποτελούν τον μικρότερο αριθμό από τον Ιανουάριο του 2014(τον Ιανουάριο του 2014 οι μακροχρόνιοι άνεργοι ήταν 483.548!!!)

Ρωτάμε τον κ. Διοικητή, ο οποίος συνεχίζει την προεκλογική εκστρατεία με χρήματα των ανέργων:

-Από που αντλεί τα στοιχεία που παρουσιάζει ανακριβώς;

-Ποιο σκοπό εξυπηρετεί ένα fake ΔΤ μια εβδομάδα πριν τις εκλογές;

Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μας παραμένει τεράστιος!

1.035.580 οι άνεργοι στη χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα τελευταία δημοσιευμένα (Μάρτιος 2023) στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ποσοστό 20,6%, του εργατικού δυναμικού!!!

Επισημαίνουμε τέλος πως ο ΟΑΕΔ έχει μοναδικό σκοπό τη στήριξη των ανέργων και την αντιμετώπιση της ανεργίας και δεν επιτρέπεται να μετατρέπεται σε προεκλογικό γραφείο κανενός, ούτε επιτρέπεται να εφευρίσκει στοιχεία με ψηφοθηρικές προθέσεις».

Η ανακοίνωση προκάλεσε την απάντηση της υπηρεσίας, που εξέδωσε με τη σειρά της δελτίο Τύπου:

«Δυστυχώς, κάποιοι επιμένουν να εκτίθενται.Σε απάντηση λοιπόν της χθεσινοβραδινής ανακοίνωσης της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων της ΔΥΠΑ, με τα πολλά θαυμαστικά και με τα ακόμα περισσότερα λάθη, η Διοίκηση ενημερώνει για τα εξής:

Πρώτον, τα στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας, που δημοσιεύει κάθε μήνα η Στατιστική Υπηρεσία της ΔΥΠΑ, αντλούνται από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της ΔΥΠΑ στο τέλος της τελευταίας ημέρας του μήνα αναφοράς. Για παράδειγμα, τα μηνιαία στατιστικά του Μαρτίου 2023 αποτυπώνουν το μητρώο στις 31 Μαρτίου 2023, τα στατιστικά του Απριλίου 2023 θα αποτυπώνουν το μητρώο στις 30 Απριλίου 2023 και ούτω καθεξής. Δεν χρησιμοποιείται μέσος όρος των ημερών του μήνα ή κάποια άλλη μέθοδος.

Συνεπώς τα στοιχεία αυτά είναι «στιγμιαία», όπως και τα στοιχεία του ΟΠΣ που ανακοινώθηκαν προχτές και αφορούσαν το μητρώο στις 15 Μαΐου 2023. Δηλαδή και τα μεν και τα δε αποτυπώνουν το μητρώο μία συγκεκριμένη στιγμή σε μια συγκεκριμένη ημέρα. Τα λοιπά περί «αντιεπιστημονικά και αντιδεοντολογικά» τα αφήνουμε στους «επιστήμονες» με την προηγμένη στατιστική μεθοδολογία...

Δεύτερον, επισυνάπτουμε τα στατιστικά εγγεγραμμένης και μακροχρόνιας ανεργίας, από το 2011 έως σήμερα, όπως τα έχει δημοσιεύσει η Στατιστική Υπηρεσία της ΔΥΠΑ και ας μας εξηγήσουν οι «στατιστικολόγοι» τι δεν καταλαβαίνουν στις προτάσεις «Ο αριθμός των ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ μειώθηκε στους 859.626, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο 2011» και «ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων μειώθηκε στους 492.200, που αποτελεί τον μικρότερο αριθμό από τον Ιανουάριο 2014». Εμείς, ως κοινοί πτυχιούχοι, πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τις «fake συγκρίσεις». Ας μας φωτίσουν!

Ως Διοίκηση, μέχρι σήμερα, δεν απαντούσαμε στις αμέτρητες ανακοινώσεις των εκπροσώπων των υπαλλήλων της ΔΥΠΑ τα τελευταία 3,5 χρόνια. Απαντήσαμε τώρα, διότι υπάρχουν και όρια στην παραπληροφόρηση και στην προπαγάνδα. Ας διαφωνούν όσο θέλουν με τις πολιτικές που μειώνουν την ανεργία, αλλά ας μην υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών αμφισβητώντας έγκυρα στοιχεία όταν αυτά δεν τους βολεύουν.Τέλος, το γεγονός ότι ενοχλούνται από τη μείωση της ανεργίας οι εκπρόσωποι των υπαλλήλων που καταπολεμούν την ανεργία, το αφήνουμε στην κρίση του καθενός».

Σε δεύτερη ανακοίνωση της ομοσπονδίας εργαζομένων γίνεται λόγος για «νέες μεθόδους στατιστικής από τον διοικητή του ΟΑΕΔ»:

«Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και μέσα από την απάντηση του επιβεβαιώνει πως τα στοιχεία που δημοσιεύει είναι αυθαίρετα!!! Από την απάντησή του προκύπτει ξεκάθαρα και ο σκοπός της δημοσίευσης και η ανακρίβεια των στοιχείων ανεργίας που δημοσίευσε μόνος του! Ο ισχυρισμός του Διοικητή, ότι τράβηξε στοιχεία, κάποια μέρα κάποια ώρα, είναι λάθος μεθοδολογικά, διότι συγκρίνει ανόμοια στοιχεία. Το ΟΠΣ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα) του ΟΑΕΔ, είναι μια βάση δεδομένων, όπου τα στοιχεία τροποποιούνται από στιγμή σε στιγμή: κάποιοι γράφονται και κάποιοι απεγγράφονται την ίδια στιγμή, γι’ αυτό τα στοιχεία για την ανεργία δημοσιοποιούνται ανά μήνα, ώστε να υπάρχει αξιόπιστη σύγκριση και στατιστική εικόνα.

Ο Διοικητής ισχυρίζεται ότι έχει δικαίωμα να δημοσιεύει όποτε θέλει στοιχεία! Κανένα πρόβλημα, απλά κι εμείς έχουμε υποχρέωση να κρίνουμε. Ο Διοικητής, λοιπόν, παραδέχεται ότι αυθαίρετα, αλαζονικά, αντιεπιστημονικά και αντιδεοντολογικά τράβηξε στοιχεία μόνος του για μια συγκεκριμένη ημέρα του μήνα Μαΐου, πριν δημοσιευθούν τα αναλυτικά στοιχεία του Απριλίου!!! Νέες στατιστικές μεθόδους εισηγείται ο κ. Πρωτοψάλτης! Επιπλέον, δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί του και οι fake συγκρίσεις που επιχείρησε με τον Οκτώβριο του 2011 και τον Ιανουάριο του 2014. Είναι ψέματα που εύκολα αποδεικνύονται, μιας και τα στοιχεία είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα σε όλους. Τέλος, αφού ο Διοικητής μπήκε στον κόπο να απαντήσει, ας μας πει και για την προεκλογική του συμμετοχή στις συγκεντρώσεις της ΝΔ με χρήματα των ανέργων.... έστω αυτών των 858.321 που παρουσιάζει, σύμφωνα με τα δικά του, αυθαίρετα στοιχεία. Τελικά μήπως η ΔΥΠΑ, είναι Δημόσια ΥΠηρεσία Αυθαιρεσίας του νονού;».