Διακοπές με την παρέα: Πώς να μην γίνουμε μαλλιά κουβάρια

Επειδή πέντε ημέρες είναι αρκετές για να καταστρέψουν μια φιλία ετών.
skynesher via Getty Images

Οι διακοπές με φίλους είναι η ιδανική ευκαιρία να χαλαρώσουμε και να διασκεδάσουμε παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και μάλιστα, σε κάποιο μαγευτικό μέρος.

Ωστόσο, ο συντονισμός μεγάλων ομάδων ατόμων δεν είναι πάντα απλή υπόθεση. Όλοι έχουμε ακούσει «ιστορίες τρόμου» με καυγάδες για τα οικονομικά, τα δρομολόγια, τον κακό προγραμματισμό. Κι όλα αυτά, από ανθρώπους που δηλώνουν κολλητοί.

Εάν λοιπόν σχεδιάζουμε διακοπές με φίλους, ακολουθούν μερικές κορυφαίες συμβουλές για να αποφύγουμε τα ευτράπελα και το ταξίδι να κυλήσει όσο πιο ομαλά γίνεται.

Σκεφτόμαστε πολύ προσεκτικά ποιοι θα έρθουν

Αν σχεδιάζουμε ένα ταξίδι με μια παρέα φίλων που δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ μαζί, θα πρέπει να λάβουμε υπόψην την πιθανή δυναμική της ομάδας. Αν δηλαδή έχουμε φίλους που λατρεύουν την πεζοπορία και τις περιπέτειες στη φύση, δεν θα τους φέρουμε σε επαφή με φίλους που προτιμούν να τριγυρίζουν από μπαρ σε μπαρ και ψηφίζουν διακοπές στην πόλη.

Ακόμη, ορισμένοι φίλοι ενδέχεται να είναι ελαφρώς αμήχανοι στις κοινωνικές εκδηλώσεις και οι νέες προσθήκες να τους κάνουν να αισθάνονται άβολα.

Επομένως, σε γενικές γραμμές, όσο μπορούμε διαμορφώνουμε μια ομάδα που είναι δεμένη και πριν τις διακοπές και οποιοδήποτο «ξένο σώμα» προτείνουμε, θα πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί κοινωνικά στην πρόκληση των διακοπών με μια νέα παρέα. Γιατί το άγχος του ταξιδιού προκαλεί εντάσεις, που μόνο μέσα στα πλαίσια μιας καλής φιλίας μπορούν να κατευναστούν γρήγορα και αθόρυβα.

Ορίζουμε έναν προϋπολογισμό και εμμένουμε σε αυτόν

Όσο άβολο κι αν μας φαίνεται να συζητάμε για τα οικονομικά, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του προγραμματισμού των διακοπών. Σε αυτά τα πλαίσια, η καλύτερη στρατηγική είναι να ορίσουμε έγκαιρα έναν προϋπολογισμό για τα έξοδα της διαμονής και του ταξιδιού.

Κι ενώ ορισμένοι φίλοι είναι πρόθυμοι να υιοθετήσουν μια πολιτική του στυλ «Πληρώσα για το ταξί, πλήρωσε τα ποτά», άλλοι αισθάνονται πιο άνετα γνωρίζοντας ότι όλα είναι μοιρασμένα με απόλυτη ακρίβεια. Οφείλουμε να το σεβαστούμε και να σημειώνουμε τα πάντα με τον παραδοσιακό τρόπο, για να μπορούμε στη συνέχεια να βρούμε τι χρωστάει ο καθένας.

Επιλέγουμε προσεκτικά τον προορισμό και τη διαμονή

Εδώ σίγουρα θα προκύψει η ανάγκη για συμβιβασμό. Ίσως κάποιος προτιμά άγριο ξενύχτι στη Μύκονο, ενώ άλλος χαλαρές διακοπές στα Κύθηρα. Ή σε ό,τι αφορά το κατάλυμα, κάποιοι ψάχνουν απλώς ένα κρεβάτι, ενώ άλλοι θα προτιμούσαν να μείνουν σε δωμάτιο που διαθέτει μπανιέρα με υδρομασάζ.

Αυτό όμως που έχει σημασία, είναι να θυμόμαστε πως στις ομαδικές διακοπές πάμε για την παρέα και όχι για τον προορισμό. Εάν θέλουμε να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι θα τα βρούμε κάπου στη μέση, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του συνόλου.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε το ταξίδι των ονείρων μας. Απλώς εμβαθύνουμε στην εμπειρία της ομάδας, η οποία όταν περνάει καλά, υπόσχεται να συμπαρασύρει κι εμάς στο πνεύμα.

Aναλαμβάνουμε ο καθένας έναν ρόλο

Ορισμένοι είναι καλοί στο να οργανώνουν το πρόγραμμα, ενώ άλλοι κρατάνε το GPS ή ετοιμάζουν τα σνακ για την παραλία. Σίγουρα όλοι μας έχουμε δεξιότητες που μπορούν να φανούν χρήσιμες στο ταξίδι. Ας προσφερθούμε να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε και τότε σίγουρα, θα προκύψει μια όμορφη εκδρομή, όπου όλοι θα αισθανόμαστε εξίσου απαραίτητοι.

Φτιάχνουμε πρόγραμμα αλλά προσπαθούμε παράλληλα να είμαστε ευέλικτοι

Δεν θα αναγκάσουμε τους φίλους μας να δεσμευτούν σε ένα στρατιωτικό πρόγραμμα. Έχει σημασία να οργανώσουμε το κομμάτι των δραστηριοτήτων έως ένα βαθμό: Τι θέλουμε να δούμε και πόση ώρα περίπου θα χρειαστεί.

Η απόλυτη αυστηρότητα σίγουρα δεν βοηθά, γιατί ίσως ένας φίλος θέλει να μείνει λίγο παραπάνω στην παραλία ή να κοιμηθεί μισή ώρα ακόμη. Όμως ούτε η απόλυτη χαλαρότητα βοηθά, ιδίως αν είμαστε περί τα 10-12 άτομα και ακόμα και για να πάμε για φαγητό χρειάζεται να κάνουμε κράτηση.

Άλλωστε αν είμαστε τόσα πολλά άτομα, η επιτόπου συνεννόηση για το κάθε τι μικρό, θα παίρνει ώρες. Αυτό δεν εξυπηρετεί όταν έχουμε επισκεφτεί ένα μέρος και έχουμε στη διάθεσή μας το πολύ μια εβδομάδα προκειμένου να το εξερευνήσουμε.

Αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας

Σε μια μεγάλη ομάδα, δεν είναι ανάγκη να κινούμαστε ως αγέλη. Καθένας μπορεί φυσικά να ακολουθήσει το δικό του δρόμο κατά τη διάρκεια των διακοπών. Άλλωστε οι άνθρωποι στην καθημερινότητα έχουμε διαφορετικά ενδιαφέροντα και δεν είναι ρεαλιστικό να προσδοκούμε πως θα είμαστε κολλημένοι ο ένας στο άλλον καθ′ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

Ανεξάρτητα από το πόσο δεμένοι είμαστε με τους φίλους μας, μπορεί να λαχταρήσουμε λίγο χρόνο με τον εαυτό μας. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να τον διεκδικήσουμε, είτε επιθυμούμε να βγούμε για έναν καφέ μόνοι, είτε θέλουμε να περιηγηθούμε σε ένα μουσείο που δεν συγκινεί την ομάδα.

Ας αντισταθουμε στην επιθυμία να κακολογήσουμε έναν φίλο σε έναν άλλο

Η υπερβολική τριβή δημιουργεί εντάσεις ακόμα και στις πιο δεμένες παρέες. Εάν όμως θέλουμε να «ξεθυμάνουμε» δεν δημιουργούμε «κλίκες» μέσα στην ομάδα. Ό,τι έχουμε να πούμε, μπορούμε να το εξομολογηθούμε σε κάποιο τρίτο άτομο που βρίσκεται πίσω στο σπίτι.

Κανείς δεν είναι άψογος και κανένα ταξίδι δεν είναι τέλειο, αλλά επειδή σίγουρα αγαπάμε τους φίλους μας δεν θέλουμε μια ένταση της στιγμής να χωρίσει την παρέα σε δυο κομμάτια.

(Με πληροφορίες από CNN)