Η απάτη του αιώνα στις ΗΠΑ: Πήρε επιδότηση για τον κορονοϊό και αγόρασε νησί

Πώς καταχράστηκαν 1,4 δισ. δολάρια κρατικού χρήματος για την covid - Ανάμεσα στους «απατεώνες της πανδημίας», κι ένας Ελληνας γιατρός.
via Associated Press

Το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ βρίσκεται μετά την πανδημία μπροστά σε ένα φαινόμενο κατάχρησης δημοσίου χρήματος. Πάνω από 3,000 άτομα είναι σήμερα κατηγορούμενοι για απάτη σχετικά με τα κονδύλια που δόθηκαν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το Assosiated Press, οι αρχές υπολογίζουν ότι έχουν καταχραστεί περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αναλογεί στο 10% των 4,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει εκταμιεύσει η αμερικανική κυβέρνηση, για να μετριάσει την οικονομική καταστροφή που προκλήθηκε από την πανδημία.

Ο επιχειρηματίας Πάτρικ Πάρκερ Γουόλς από τη Φλόριντα, είναι ένας από αυτούς. Καταδικάστηκε πρόσφατα σε 5,5 χρόνια φυλάκισης για την κλοπή σχεδόν 8 εκατομμυρίων δολαρίων από ομοσπονδιακά κεφάλαια αρωγής για την COVID-19, τα οποία χρησιμοποίησε για να αγοράσει το Sweetheart Island.

via Associated Press

Πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο με φοίνικες και κέρδους - ένα ακατοίκητο τμήμα γης δύο στρεμμάτων, περίπου ένα μίλι μακριά από την ακτή της Φλόριντα.

via Associated Press
via Associated Press

Κι ενώ το ιδιωτικό νησί του Walsh κατατάσσεται μεταξύ των πιο ασυνήθιστων αγορών από τους περίφημους «απατεώνες της πανδημίας», όπως αποκαλούνται, το έγκλημά του δεν ήταν το μοναδικό. Είναι ένας από τους χιλιάδες κλέφτες που διέπραξαν ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο Κωνσταντίνος Ζαρκάδας, Έλληνας γιατρός στη Νέα Υόρκη είχε ήδη πολλά χρέη όταν αποφάσισε να καταχραστεί 3,8 εκατ δολάρια παραποιώντας τουλάχιστον 11 ξεχωριστές αιτήσεις για βοήθεια στην πανδημία. Με τα ποσά αυτά αγόρασε ρολόγια Rolex και Cartier αξίας 140.000 δολαρίων για τον εαυτό του και τα μέλη της οικογένειάς του και έδωσε ένα τεράστιο ποσό για να αγοράσει ένα γιοτ, σύμφωνα με την δικογραφεία που σχηματίστηκε σε βάρος του.

Ο Ζαρκάδας χρησιμοποίησε περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια για να εξοφλήσει μέρος μιας προηγούμενης δικαστικής απόφασης σε βάρος του, για παραβίαση μιας μίσθωσης ακίνητης περιουσίας.

Η πιο θρασύτατη κίνηση του όμως, ήταν να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να αποπληρώσει μια ομοσπονδιακή αγωγή 80.000 δολαρίων εναντίον του, καθώς είχε κατηγορηθεί ότι παραβίασε τον Νόμο για τις Ελεγχόμενες Ουσίες χορηγώντας περισσότερες από 20.000 δόσεις ενός φαρμάκου απώλειας βάρους χωρίς να τηρεί ακριβή αρχεία.

’Όλα αυτά είχαν φυσικά ως αποτέλεσμα η πολιτεία της Νέας Υόρκης να του αφαιρέσει την άδεια ασκήσεων επαγγέλματος ενώ καταδικάστηκε σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια φυλάκισης.

Όπως αναφέρει το AP, οι απατεώνες ξόδεψαν αφειδώς σε σπίτια, πανάκριβα ρολόγια και κοσμήματα με διαμάντια, Lamborghini και άλλα ακριβά αυτοκίνητα, πολυτελή ταξίδια και ώρες απόλαυσης σε στριπτιτζάδικα και καζίνο στο Λας Βέγκας. Ένας από αυτούς, ξόδεψε περίπου 85.000 δολάρια για να αγοράσει μια συλλεκτική κάρτα του μπέιζμπολ που αργότερα πούλησε για μερικά εκατομμύρια.

Τα χρήματα έκαναν φτερά

Σήμερα, στόχος της κυβέρνησης είναι να κατάσχει όσα περισσότερα μετρητά έχουν απομείνει στα χέρια ή τους τραπεζικούς λογαριασμού των απατεώνων, έχοντας όμως καταφέρει μέχρι στιγμής να πάρει μόλις 286 εκατομμύρια δολάρια.

Οι απατεώνες προέρχονταν από όλα τα κοινωνικά στρώματα και από όλες τις γωνιές των ΗΠΑ ακόμη και του κόσμου. Ανάμεσά τους ήταν ένας ράπερ από το Τενεσί, που καυχιόταν στο Youtube για την ευκολία με την οποία έκλεψε περισσότερα από 700.000 δολαρίων σε ασφάλιση ανεργίας στην διάρκεια της πανδημίας.

via Associated Press

Ένας πρώην ιδιοκτήτης πιτσαρίας και παρουσιαστής ραδιοφωνικής εκπομπής με θέμα τα κρυπτονομίσματα αγόρασε ένα αγρόκτημα αλπακά στο Βερμόντ με τα χρήματα. Και ένας πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης της Νιγηρίας, ο οποίος άρπαξε περίπου μισό εκατομμύριο δολάρια σε παροχές ανακούφισης για τον COVID, φορούσε ένα ρολόι 10.000 δολαρίων και μια χρυσή αλυσίδα 35.000 δολαρίων όταν συνελήφθη.

Οι Αρχές γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν και να πιάσουν όλους όσους καταχράστηκαν αυτά τα χρήματα καθώς το ομοσπονδιακό ποινικό σύστημα δεν είναι εξοπλισμένο κατάλληλα για να αντιμετωπίσει έναν τέτοιο τεράστιο όγκο υποθέσεων απάτης την ίδια περίοδο.