Η χώρα-οικονομικός γίγαντας που πιέζει για αυξήσεις μισθών ως απάντηση στον πληθωρισμό

Αν και τα τελευταία 30 χρόνια οι εταιρείες έχουν τεράστια κέρδη, οι μισθοί των εργαζομένων έχουν μείνει σταθερά χαμηλοί πάνω από μια δεκαετία.
via Associated Press

Οι Ιάπωνες παλεύουν με τη μεγαλύτερη πτώση του βιοτικού επιπέδου τους εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να εκτοξεύεται εξανεμίζοντας τους μισθούς τους.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, κατέγραψε τη μεγαλύτερη πραγματική απώλεια μισθού εδώ και πάνω από οκτώ χρόνια, με την κυβέρνηση να ζητά επιτακτικά πλέον από τις επιχειρήσεις γενναίες αυξήσεις μισθών πάνω από τα επίπεδα του πληθωρισμού.

Η Ιαπωνία σημείωσε πτώση 3,8% σε ετήσια βάση στους προσαρμοσμένους με τον πληθωρισμό μισθούς τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο του 2014, όταν μια αύξηση του φόρου κατανάλωσης που επέβαλε η κυβέρνηση εκείνη την εποχή προκάλεσε μείωση κατά 4,1%, στην αγοραστική δύναμη.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα προέτρεψε τους εργοδότες να στηρίξουν οικονομικά τους εργαζομένους τους, προειδοποιώντας ότι η οικονομία κινδυνεύει να πέσει σε στασιμοπληθωρισμό εάν οι αυξήσεις των μισθών συνεχίσουν να υπολείπονται των αυξήσεων στις τιμές.

Ο στασιμοπληθωρισμός περιγράφει μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού και στάσιμης οικονομικής ανάπτυξης, η οποία υπονομεύει την αγοραστική δύναμη των ανθρώπων.

«Ο πυρήνας ενός οικονομικού κύκλου βρίσκεται στην αύξηση των μισθών και πρέπει να πραγματοποιηθεί με κάθε κόστος. Οι εταιρείες πρέπει να παράγουν κέρδη και στη συνέχεια να τα διανέμουν σωστά στους εργαζομένους», είπε ο Κισίντα σε μια πρωτοχρονιάτικη συγκέντρωση που διοργανώθηκε από τα τρία μεγάλα επιχειρηματικά λόμπι της Ιαπωνίας.

«Η κατανάλωση θα αυξηθεί, οι επιχειρηματικές επενδύσεις θα αυξηθούν και θα προωθήσουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη» τόνισε.

Ο καταναλωτικός πληθωρισμός της Ιαπωνίας έφτασε το 2022 σε νέο υψηλό 40 ετών, με την κυβέρνηση να επιδιώκει αύξηση των μισθών τουλάχιστον κατά 3%, με την Ιαπωνική Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία, να απαιτεί αυξήσεις τουλάχιστον κατά 5%.

Αυξήσεις 5% ζητούν τα συνδικάτα

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στα τέλη του 2021, σημείωσε ότι ενώ τα εταιρικά κέρδη έχαουν αυξηθεί τα τελευταία 30 χρόνια, οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί καθώς απέτυχαν να συμβαδίσουν με αυτή την αύξηση.

Οι μισθοί στην Ιαπωνία είναι καθηλωμένοι σε μεγάλο βαθμό στο ίδιο επίπεδο την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ ενώ ο μέσος μισθός σε πολλές άλλες χώρες έχει αυξηθεί την ίδια περίοδο.

Οι αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων και το αδύναμο Γιεν (εθνικό νόμισμα) ωθούν τις εταιρείες να μετακυλήσουν τα υψηλότερα κόστη στους αγοραστές, με τον ταχύτερο ρυθμό που καταγράφεται στην Ιαπωνία τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή της χώρας, εξαιρουμένων των φρέσκων τροφίμων, αυξήθηκε κατά 3,7% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ήταν η υψηλότερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 1981, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Daiwa για το Δεκέμβριο.

(Με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή