Η ΕΕ προσπαθεί να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ουκρανία παρά τις πληθωριστικές πιέσεις

Οι υπουργοί Εξωτερικών συζητούν για να εγκρίνουν άλλα 500εκατ. ευρώ σε προμήθειες όπλων. Κοντά και σε συμφωνία για εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό.
© Santiago Urquijo via Getty Images

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιδιώξουν τη Δευτέρα, 18 Ιουλίου να αποδείξουν ότι το μπλοκ των 27 χωρών δύναται να διατηρήσει την οικονομική και στρατιωτική του υποστήριξη στην Ουκρανία, παρά τις σοβαρές πληθωριστικές επιπτώσεις στις οικονομίες της ΕΕ, πέντε μήνες μετά τη ρωσική εισβολή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών πιθανότατα θα εγκρίνουν άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης της ΕΕ για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, αυξάνοντας την συνολική υποστήριξη από την ΕΕ στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Επιπλέον η ένωση βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, στη συμφωνία απαγόρευσης της εισαγωγής ρωσικού χρυσού.

«Οφείλουμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία. Η Σουηδία θα τονίσει τη σημασία ενός νέου πακέτου στρατιωτικής υποστήριξης για την Ουκρανία. Θα υπογραμμίσουμε επίσης, τη σημασία της ενίσχυσης των περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας», δήλωσε ο Σουηδός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ρόμπερτ Ρίντμπεργκ κατά την άφιξή του, στην πολυαναμενόμενη συνάντηση.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, θα απευθυνθεί στους 27 υπουργούς της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης αργότερα τη Δευτέρα, ενώ οι διπλωμάτες της ΕΕ αναμένουν να αιτηθεί βαρύτερες κυρώσεις, περισσότερα όπλα και διατήρηση της σκληρής γραμμής έναντι της Ρωσίας.

«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και να επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Τζόζεπ Μπορέλ, ο οποίος θα διατελέσει πρόεδρος της διαβούλευσης.

Ωστόσο, μετά από έξι γύρους κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία, τις αυξανόμενες τιμές τροφίμων και ενέργειας στην Ευρώπη και έναν πόλεμο που ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία μπορούν να κερδίσουν εύκολα, ο Μπορέλ σημέιωσε ότι καθίσταται διαρκώς πιο δύσκολο να διατηρηθεί η αίσθηση του επείγοντος.

«Χρειάζεται να οπλιστούμε με στρατηγική υπομονή», τονίζει, προσθέτοντας ότι ελπίζει σε μια συμφωνία με τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα, προκειμένου να απελευθερωθούν οι αποκλεισμένες εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέρκις, καλεί τους Ευρωπαίους να παραμείνουν σε δράση, εξηγώντας ότι ακόμη και ενόσω κυβερνήσεις και κοινοβούλια οδεύουν προς την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, «τα ρωσικά στρατεύματα δεν σχεδιάζουν να ″πάρουν ρεπό″ από την περαιτέρω επίθεση στην Ουκρανία».

Το άνευ προηγουμένου πεδίο εφαρμογής των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία περιλαμβάνει εμπάργκο του πετρελαίου, απαγόρευση των συναλλαγών με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας με συνακόλουθη τη δέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων, καθώς και παύση νέων επενδύσεων στη Ρωσία.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραμένει αποφασισμένος να συνεχίσει αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, παρά την καταστροφή σημαντικών ουκρανικών πόλεων και το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Η Ρωσία προετοιμάζεται για το επόμενο στάδιο της επίθεσής της, σύμφωνα με όσα δήλωσε ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος το Σαββατοκύριακο, 16 και 17 Ιουλίου, αφού η Μόσχα αποκάλυψε ότι οι δυνάμεις της θα εντείνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλες «τις λειτουργικές περιοχές».

Δημοφιλή