Η Ινδία απαγορεύει το TikTok και άλλες σχεδόν 60 κινεζικές εφαρμογές ως αντίποινα

Η κίνηση αποτελεί μέρος των αντιποίνων μετά την σύγκρουση των ινδικών και κινεζικών στρατευμάτων στις αρχές του μήνα.
Noah Seelam/Agence France-Presse — Getty Images

Η κυβέρνηση της Ινδίας απαγόρευσε σχεδόν 60 κινεζικές εφαρμογές για κινητά τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένου του TikTok, επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, μετά από μια θανατηφόρα σύγκρουση μεταξύ των στρατευμάτων τους αυτό το μήνα που αύξησε τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών. Είχε να σημειωθεί αιοματηρή σύγκρουση στην περιοχή εδώ και 50 χρόνια.

Οι μάχες πριν από δύο εβδομάδες, κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων μεταξύ των δύο πιο πυκνοκατοικημένων χωρών του κόσμου, άφησαν 20 Ινδούς στρατιώτες νεκρούς και άγνωστο αριθμό Kινέζων θυμάτων.

Ενώ η Ινδία έχει δεσμευτεί να προβεί σε αντίποινα, υστερεί πολύ πίσω από την Κίνα σε στρατιωτική και οικονομική δύναμη, αφήνοντας την με λίγες επιλογές. Ωστόσο, οι κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών και κοινωνικής δικτύωσης έχουν εδώ και πολύ καιρό κοιτάξει την τεράστια αγορά της Ινδίας και τις τεράστιες δυνατότητές της. Περίπου το 50 τοις εκατό των 1,3 δισεκατομμυρίων πολιτών της Ινδίας είναι συνδεδεμένοι (και κολλημένοι) με τα κινητά τους και κατ′ επέκταση τις εφαρμογές τους.

Εκτός από το TikTok, τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με κοινοποίηση βίντεο, η λίστα των απαγορευμένων εφαρμογών συμπεριλαμβάνει τις WeChat, UC Browser, Shareit και Baidu Map. Οι αναλυτές λένε ότι το ένα τρίτο των παγκόσμιων χρηστών της TikTok εδρεύουν στην Ινδία.

Οι κινεζικές εφαρμογές «κλέβουν και κρυφά μεταδίδουν τα δεδομένα των χρηστών με μη εξουσιοδοτημένο τρόπο σε διακομιστές που έχουν τοποθεσίες εκτός της Ινδίας», δήλωσε το Υπουργείο Ηλεκτρονικών και Πληροφορικής της Ινδίας σε δήλωση τη Δευτέρα.

«Η συλλογή αυτών των δεδομένων και η δημιουργία προφίλ από στοιχεία εχθρικά προς την εθνική ασφάλεια και άμυνα της Ινδίας, που επηρεάζουν την κυριαρχία και την ακεραιότητά της, είναι ένα ζήτημα πολύ βαθιάς και άμεσης ανησυχίας που απαιτεί έκτακτα μέτρα», σύμφωνα με την άνωθεν δήλωση.

Η κινεζική κυβέρνηση δεν σχολίασε αμέσως την κίνηση, η οποία ανακοινώθηκε αργά το βράδυ στο Πεκίνο. Ούτε το TikTok προέβη σε δήλωση.

Οι αναλυτές της κυβερνοασφάλειας έχουν προειδοποιήσει στο παρελθόν για τους κινδύνους που ενδέχεται να θέτουν οι κινεζικές εφαρμογές και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, επικαλούμενοι τον Εθνικό Νόμο περί Πληροφοριών της χώρας. Σύμφωνα με το νόμο, οι κινεζικές εταιρείες είναι νομικά υπεύθυνες για την παροχή πρόσβασης, συνεργασίας ή υποστήριξης για τη συγκέντρωση πληροφοριών από την Κίνα.

Το ίδιο επιχείρημα βρισκόταν στο επίκεντρο μιας εκστρατείας για να πείσει τις δυτικές χώρες να μην επιτρέψουν στις κινεζικές εταιρείες να κατασκευάσουν τα ασύρματα δίκτυα επόμενης γενιάς 5G.

Η απόφαση της Δευτέρας έρχεται λίγο μετά την παρότρυνση δύο κρατικών εταιρειών τηλεπικοινωνίας να σταματήσουν να χρησιμοποιούν κινεζικό εξοπλισμό, αλλά να αρχίσουν συνεργασίες με τοπικούς παρόχους, σύμφωνα με το Reuters. Και τον Απρίλιο, η κυβέρνηση ψήφισε νομοθεσία που απαιτεί την έγκριση της κυβέρνησης για τυχόν επενδύσεις από κινεζικές οντότητες.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με συσσώρευση στρατευμάτων και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Πηγή: New York Times

Δημοφιλή