Η μεγαλύτερη δημοπρασία στην ιστορία της Τέχνης: 1,5 δισ. για τη συλλογή του Πολ Άλεν

Πολλά τα ρεκόρ που καταρρίφθηκαν. Και έπεται συνέχεια.
«Large Interior, W11» του Λούσιαν Φρόιντ. Από τη συλλογή του Πολ Άλεν.
«Large Interior, W11» του Λούσιαν Φρόιντ. Από τη συλλογή του Πολ Άλεν.
Anadolu Agency via Getty Images

Δεκάδες έργα της συλλογής του Πολ Άλεν, συνιδρυτή της Microsoft, πωλήθηκαν έναντι 1,5 δισεκατομυρίου δολαρίων, κατά το πρώτο μέρος της δημοπρασίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τον οίκο Christie’s πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει συγκεντρωθεί ποτέ σε μία και μοναδική δημοπρασία έργων τέχνης, γεγονός που την καθιστά τη μεγαλύτερη του είδους στην ιστορία.

Μεταξύ άλλων, πωλήθηκαν έργα των Βίνσεντ Βαν Γκογκ, Ζορζ Σερά, Πολ Γκογκέν, Πολ Σεζάν και Γκούσταβ Κλιμτ που ξεπέρασαν -έκαστο- τα 100 εκατομμύρια δολάρια, καταρρίπτοντας ρεκόρ όσον αφορά τις τιμές πώλησης των συγκεκριμένων καλλιτεχνών.

Το πιο ακριβό έργο ήταν ο πίνακας του Σερά «Les Poseuses, Ensemble» (μικρή εκδοχή) του 1888, ένα από τα πιο διάσημα δείγματα του πουαντιγισμού, το οποίο πωλήθηκε στην τιμή των 149,2 εκατ. δολαρίων.

Τα 150 έργα της συλλογής που κάλυπταν μία περίοδο 500 ετών, είχε επιλέξει προσωπικά ο Άλεν -37ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, με περιουσία 13,5 δισ. δολάρια το 2010- σε αντίθεση με άλλους δισεκατομμυριούχους που βασίζονται σε εμπόρους έργων τέχνης.

Τα υπόλοιπα 90 κομμάτια της συλλογής δημοπρατούνται σήμερα, Πέμπτη.

Τα έσοδα θα διατεθούν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που στήριζε ο Πολ Άλεν, ο οποίος απεβίωσε το 2018, σε ηλικία 65 ετών.

Με πληροφορίες από BBC

Δημοφιλή