Η εμβληματική πεταλούδα-μονάρχης στη λίστα με τα είδη υπό εξαφάνιση

Το πανέμορφο μεταναστευτικό έντομο βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο.
via Associated Press

Η πεταλούδα-μονάρχης φτερούγισε ένα βήμα πιο κοντά στην εξαφάνιση την Πέμπτη, καθώς οι επιστήμονες έβαλαν το εμβληματικό πορτοκαλόμαυρο έντομο στη λίστα των απειλούμενων ειδών λόγω της γρήγορης μείωσης του αριθμού του.

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης πρόσθεσε τη μεταναστευτική πεταλούδα-μονάρχη για πρώτη φορά στην «κόκκινη λίστα» των ειδών σε κίνδυνο και την χαρακτήρισε ως «επαπειλούμενη» - δύο βήματα πριν από την εξαφάνιση.

MediaNews Group/Los Angeles Daily News via Getty Images via Getty Images

Η ομάδα εκτιμά ότι ο πληθυσμός των συγκεκριμένων πεταλούδων στη Βόρεια Αμερική έχει μειωθεί μεταξύ 22% και 72% μέσα σε 10 χρόνια, ανάλογα με τη μέθοδο μέτρησης. Κάποιοι εκτιμούν ότι το ποσοστό αυτό ανέρχεται μεταξύ 85% και 95% στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1990.

Στη Βόρεια Αμερική, εκατομμύρια πεταλούδες του είδους ξεκινούν τη μεγαλύτερη μετανάστευση από οποιοδήποτε είδος εντόμου που είναι γνωστό στην επιστήμη.

via Associated Press

Αφού ξεχειμωνιάσουν στα βουνά του κεντρικού Μεξικού, οι πεταλούδες μεταναστεύουν προς τα βόρεια, αναπαράγοντας πολλές γενιές στην πορεία για χιλιάδες μίλια. Οι απόγονοι, που φτάνουν στον νότιο Καναδά, ξεκινούν το ταξίδι επιστροφής στο Μεξικό στα τέλη του καλοκαιριού.

Μια μικρότερη ομάδα περνά τους χειμώνες στην παράκτια Καλιφόρνια και στη συνέχεια διασκορπίζεται την άνοιξη και το καλοκαίρι σε αρκετές πολιτείες δυτικά από τα Βραχώδη Ορη.

Ruby Wallau via Getty Images

Οι πεταλούδες κινδυνεύουν από την απώλεια των οικότοπών τους και την αυξημένη χρήση ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων για τη γεωργία, καθώς και από την κλιματική αλλαγή.

Οι μη μεταναστευτικές πεταλούδες-μονάρχες στην Κεντρική και Νότια Αμερική δεν χαρακτηρίστηκαν ως απειλούμενες.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα