Η Βουλή των ΗΠΑ θυμήθηκε ξαφνικά τους Ουιγούρους και θέλει μέτρα σε βάρος της Κίνας

Εν μέσω εμπορικού πολέμου και ενώ ασκούνται πιέσεις για την υπογραφή συμφωνίας.
Kevin Lamarque / Reuters

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία σχέδιο νόμου που προβλέπει ότι η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα επιβάλλει πολύ αυστηρότερα μέτρα σε βάρος της Κίνας εξαιτίας της καταστολής της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων. Η απόφαση έρχεται φυσικά εν μέσω του εμπορικού πολέμου Ουάσινγκτον - Κίνας και ενώ αναμένεται η υπογραφή σχετικής συμφωνίας η οποία όμως διαρκώς αναβάλλεται. Σε αυτό το πλαίσιο, σχέδια νόμου όπως το συγκεκριμένο, εκλαμβάνεται σαφώς ως μοχλός πίεσης προς την Κίνα.

Η έγκριση του σχεδίου νόμου — με 407 ψήφους υπέρ έναντι 1 κατά — προεξοφλείται πως θα κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στη σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα, αν και το κείμενο απέχει ακόμη αρκετά από το να γίνει νόμος. Θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, να επιστρέψει στη Βουλή για να γίνει η εναρμόνιση των δύο εκδοχών του και κατόπιν να σταλεί στον Λευκό Οίκο όπου ο Τραμπ θα κληθεί να το επικυρώσει υπογράφοντάς το ή να ασκήσει βέτο.

Η διπλωματία της Κίνας τόνισε τι εναντιώνεται σθεναρά στην απόφαση. Το κινεζικό ΥΠΕΞ, με ανακοίνωσή του που υπογράφεται από την εκπρόσωπό του Χουά Τσουνγίνγκ, τονίζει ότι η κατάσταση στη Σιντζιάνγκ είναι εσωτερική υπόθεση της Κίνας, αξιώνει οι ΗΠΑ να διορθώσουν αυτό το λάθος και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο το κείμενο αυτό να γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους.

Και η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας πως η Κίνα θα αντιδράσει ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.

Σημειώνεται πως μόλις πριν από λίγες ημέρες ο αμερικανός πρόεδρος, αψηφώντας τις οργισμένες ενστάσεις της κυβέρνησης της Κίνας, επικύρωσε τα δύο νομοσχέδια που ενέκρινε το Κογκρέσο που τάσσονται υπέρ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ και ζητούν «περισσότερη δημοκρατία» στην πρώην βρετανική αποικία.

ΗΠΑ: Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες

Στο μεταξύ ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπουρ Ρος έκρινε -κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε χθες Τρίτη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters- ότι περισσότερη σημασία για τη χώρα του έχει η επίτευξη μιας «σωστής συμφωνίας» για το εμπόριο με την Κίνα, παρά το εάν θα υπογραφεί εντός του Δεκεμβρίου ή τον επόμενο Δεκέμβριο, δηλαδή μετά τις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Ο Ρος εξήγησε ότι οι κυβερνήσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη μένει ακόμη να οριστικοποιήσουν κάποιες λεπτομέρειες, όπως οι αγορές αμερικανικών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων από την κινεζική πλευρά και ο μηχανισμός επαλήθευσης της εφαρμογής της, πριν υπογράψουν την αρχική διμερή συμφωνία για το εμπόριο.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, από το Λονδίνο όπου συμμετέχει στη σύνοδο του NATO, είπε χθες ότι η υπό διαπραγμάτευση καταρχήν συμφωνία ενδέχεται να μην υπογραφή παρά μετά τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, τοποθέτηση που φάνηκε να διαγράφει τις ελπίδες πως θα τερματιστεί σύντομα ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στα δύο κράτη που διαρκεί 17 μήνες κι έχει επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

«Αυτό που προσπαθούσε να πει» ο ένοικος του Λευκού Οίκου «είναι πως χρειαζόμαστε μια σωστή συμφωνία· το εάν θα την κλείσουμε τον Δεκέμβριο, ή τον επόμενο Δεκέμβριο, ή κάποια άλλη χρονική στιγμή, είναι πολύ λιγότερο σημαντικό από το να εξασφαλίσουμε μια σωστή συμφωνία», επέμεινε ο Ρος.

Ο Ρος διαβεβαίωσε πως αναμένει σε κάθε περίπτωση ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ να κερδίσει τις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Όμως, σε περίπτωση που ο Τραμπ ηττηθεί και δεν έχει κλειστεί στο μεταξύ η συμφωνία με την Κίνα, η διαπραγμάτευση θα γίνει «το πρόβλημα κάποιου άλλου», πρόσθεσε.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή