«Ήδη πολύ αργά»: Χωρίς θαλάσσιο πάγο η Αρκτική το καλοκαίρι από τη δεκαετία του 2030, λέει έρευνα

Μία δεκαετία νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.
via Associated Press

Το πρώτο καλοκαίρι στο οποίο όλος ο θαλάσσιος, πλωτός πάγος της Αρκτικής θα έχει λιώσει θα έρθει πιθανώς μόλις τη δεκαετία του 2030, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη- περίπου μια δεκαετία νωρίτερα από ό,τι θεωρούσαν προηγουμένως οι επιστήμονες.

Τα ευρήματα της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη, δείχνουν επίσης ότι αυτό το ορόσημο της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα ακόμα και αν οι χώρες της Γης καταφέρουν να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου πιο αποφασιστικά/ αποτελεσματικά από ό,τι το κάνουν αυτή τη στιγμή. Προηγούμενες προβλέψεις έδειχναν ότι ισχυρότερες δράσεις για την επιβράδυνση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας μπορεί να ήταν επαρκείς για τη διατήρηση του θερινού πάγου- ωστόσο οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως, όσον αφορά τον θαλάσσιο πάγο της Αρκτικής, μόνο απότομες περικοπές θα ήταν σε θέση να αντιστρέψουν τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας που είναι ήδη σε εξέλιξη.

«Θα χάσουμε πολύ γρήγορα την κάλυψη του θαλάσσιου πάγου το καλοκαίρι στην Αρκτική, βασικά ανεξάρτητα του τι θα κάνουμε» είπε ο Ντερκ Νοτς, κλιματικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιου του Αμβούργου στη Γερμανία και ένας από τους πέντε συντάκτες της έρευνας.

Μέσα στις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες ο μακρινός βορράς θερμαινόταν τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες αποκαλούσαν «Arctic amplification».

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πως το Arctic amplification θα έρχεται ταχύτερα και δυνατότερα» είπε ο Σέουνγκ-Κι Μιν, κλιματικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας Ποχάνγκ στη Νότια Κορέα και άλλος ένας εκ των συντακτών της έρευνας. «Αυτό σημαίνει πως οι σχετιζόμενες επιπτώσεις θα έρχονται επίσης ταχύτερα».

Σύμφωνα με την έρευνα, το 90% του λιωσίματος των πάγων είναι αποτέλεσμα της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη, με φυσικούς παράγοντες να ευθύνονται για το υπόλοιπο.

«Δυστυχώς είναι πολύ αργά για να σώσουμε τον θερινό θαλάσσιο πάγο της Αρκτικής» είπε ο Νοτς. «Ως επιστήμονες, προειδοποιούσαμε για την απώλεια του αρκτικού θαλάσσιου πάγου για δεκαετίες. Αυτό είναι ώρα το πρώτο μεγάλοι στοιχείο του συστήματος της Γης που θα χάσουμε λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι άνθρωποι δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις μας. Αυτό φέρνει άλλο ένα καμπανάκι, πως οι προβλέψεις που έχουμε κάνει για άλλα στοιχεία του συστήματος της Γης θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται τις επόμενες δεκαετίες».

Με πληροφορίες από New York Times, Guardian

Δημοφιλή