ΕΕ: Συμφωνία για ενιαία θύρα φόρτισης κινητών, πρόβλημα για την Apple

Μέχρι το φθινόπωρο του 2024, όλες οι συσκευές θα έχουν θύρα USB Type-C.
NurPhoto via Getty Images

Η Apple θα πρέπει να αλλάξει την υποδοχή στα iPhone της που πωλούνται στην Ευρώπη έως το 2024, καθώς οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν την Τρίτη σε μια ενιαία θύρα φόρτισης για κινητά τηλέφωνα, tablet και κάμερες.

Η συμφωνία είναι παγκόσμια πρώτη και ήρθε αφού οι εταιρείες απέτυχαν να συμφωνήσουν σε μια κοινή λύση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε πιέσει για μια ενιαία θύρα φόρτισης κινητής τηλεφωνίας εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Οι χρήστες iPhone και τηλεφώνων Android παραπονιούνται εδώ και καιρό ότι πρέπει να χρησιμοποιούν διαφορετικούς φορτιστές για τις συσκευές τους. Τα πρώτα φορτίζονται από με καλώδιο Lightning ενώ οι συσκευές που βασίζονται σε Android τροφοδοτούνται με υποδοχές USB-C.

Οι μισοί φορτιστές που πωλήθηκαν με κινητά τηλέφωνα το 2018 είχαν υποδοχή USB micro-B, ενώ το 29% είχε υποδοχή USB-C και το 21% υποδοχή Lightning, σύμφωνα με μελέτη της Επιτροπής του 2019.

«Η συμφωνία που καταλήξαμεθα αποφέρει εξοικονόμηση περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ (267 εκατομμύρια δολάρια) στους καταναλωτές», δήλωσε ο επικεφαλής του κλάδου της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν.

«Θα επιτρέψει επίσης να αναδυθούν και να ωριμάσουν νέες τεχνολογίες όπως η ασύρματη φόρτιση χωρίς να αφήνει την καινοτομία να γίνει πηγή κατακερματισμού της αγοράς και ταλαιπωρίας των καταναλωτών», πρόσθεσε.

«Μέχρι το φθινόπωρο του 2024, το USB Type-C θα γίνει η κοινή θύρα φόρτισης για όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet και τις κάμερες στην ΕΕ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.