Εύκολοι και γρήγοροι τραγανοί λουκουμάδες με μήλο και χουρμάδες στον φούρνο

Η πιο υγιεινή φθινοπωρινή απόλαυση στην κουζίνα μας.
Brent Hofacker / 500px via Getty Images

Αν ψάχναμε κάτι που θα συνοδεύσει τα απογευματινά μας αφεψήματα τώρα που πιάνει σιγά-σιγά το κρύο ή απλώς κάτι για να πείσουμε τα παιδιά μας να κάνουν τα μαθήματά τους, τώρα το βρήκαμε. Ετοιμάζουμε λουκουμάδες, από τρυφερό κουρκούτι ολικής άλεσης, γεμάτο με γλυκούς χουρμάδες, τραγανά μήλα και κανέλα, στη συνέχεια τους περιλούζουμε με ένα πανεύκολο σπιτικό γλάσο χουρμά και για το τέλος τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.

Οι χουρμάδες, γεμάτοι με φυσικά γλυκαντικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, προσφέρουν στο μείγμα μας τη χαρακτηριστική γεύση τους, για λουκουμάδες που κυριολεκτικά δεν έχουμε ξαναφάει. Τα μήλα κομμένα σε μικρούς κύβους εξασφαλίζουν την τέλεια τραγανή και ζουμερή υφή, ενώ είναι γεμάτα φυτικές ίνες και θρεπιτκά συστατικά. Η καστανή ζάχαρη προσθέτει γεύση και δένει υπέροχα με τους χουρμάδες, τα μήλα και την κανέλα.

Roberta Lazar / 500px via Getty Images

Για το γλάσο από χουρμάδες

Μουλιάζουμε δυο χούφτες χουρμάδες χωρίς κουκούτσι σε βραστό νερό μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, τους τοποθετούμε στο μπλέντερ προσθέτοντας λίγο λάδι καρύδας ή εναλλακτικά λίγο φυτικό βούτυρο χαμηλών λιπαρών, μια κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο και εκχύλισμα βανίλιας για έξτρα γεύση.

Για να φτιάξουμε τους λουκουμάδες

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 350 βαθμούς. Τοποθετούμε σε δύο ταψιά λαδόχαρτο, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα αφήνουμε στην άκρη.

Τοποθετούμε τους χουρμάδες σε ένα μέτριο γυάλινο μπολ το οποίο γεμίζουμε με βραστό νερό. Αφήνουμε τους χουρμάδες να μουλιάσουν για 10-15 λεπτά. Αδειάζουμε το νερό και κρατάμε τους χουρμάδες.

Σε ένα άλλο μεσαίο μπολ, χτυπάμε δύο αυγά με ένα μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα. Μόλις αφρατέψουν τα αυγά, προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε το μείγμα . Προσθέτουμε τον πουρέ ενός αλεσμένου μήλου, λίγο ελαιόλαδο και εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στη συνέχεια και χωρίς να σταματήσουμε να χτυπάμε προσθέτουμε και το γλάσο χουρμά.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, κανέλα και αλάτι και στη συνέχεια προσθέτουμε στο στεγνό μείγμα το υγρό και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν ένα.

Τοποθετούμε τη ζύμη για τους λουκουμάδες σε μια ειδική σακούλα που θα χρησιμοποιήσουμε ως κορνέ και στα ταψιά που έχουμε προετοιμάσει σχηματίζουμε μικρά δαχτυλιδάκια, τα οποία τοποθετούμε στο φούρνο και αφήνουμε να ψηθούν για 12-15 λεπτά.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε κανέλα και ζάχαρη μέχρι να ενωθούν. Βουτάμε κάθε λουκουμαδάκι στο μείγμα (αφού πρώτα τα αφήσουμε να κρυώσουν), μέχρι να επικαλυφθεί ομοιόμορφα.

Οι εναλλακτικές που μας προσφέρει η συνταγή

Εκτός από μήλα, στη συγκεκριμένη συνταγή ταιριάζουν υπέροχα και τα αχλάδια, ενώ σε ό,τι αφορά τη ζάχαρη, μπορούμε να επιλέξουμε οι ίδιοι τί είδους γλυκαντικό θα χρησιμοποιήσουμε.

Σε ό,τι αφορά το αλεύρι, εμείς επιλέξαμε αλεύρι ζαχαροπλαστικής ολικής άλεσης, ωστόσο, τόσο το κανονικό αλεύρι ολικής άλεσης, όσο και το αλεύρι βρώμης, ή το αλεύρι για όλες τις χρήσεις επιτρέπονται.

Τέλος, αντί για φυστικοβούτυρο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα άλειμμα ξηρών καρπών τις προτίμησής μας.