Εικονική περιήγηση στον κόσμο της Ελληνικής Χαρακτικής

Το γεγονός περιλαμβάνει εκατόν πενήντα χαρακτικά έργα από περισσότερους από πενήντα Έλληνες καλλιτέχνες.
Στέφανος Ρόκκος
Στέφανος Ρόκκος
Photo Credit: Orestis Stathopoulos

Τελευταία εβδομάδα για τη μεγάλη αφιερωματική έκθεση στην τέχνη της Χαρακτικής που έχει στηθεί στην Τεχνόπολη. Το γεγονός παρουσιάζεται παράλληλα στον ιστοχώρο της γκαλερί Omicron.

Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της χαρακτικής τέχνης στην Ελλάδα, μέσα από παλαιότερους και σύγχρονους δημιουργούς, έχει στηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Πλοηγοί σε αυτό το ταξίδι είναι ο Ορέστης Σταθόπουλος και ο Ηλίας Κουβέλης που έχουν κάνει την επιλογή των έργων και την επιμέλεια της έκθεσης.

Το γεγονός περιλαμβάνει εκατόν πενήντα χαρακτικά έργα (ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, λιθογραφίες, μεταξοτυπίες και λινόλεουμ) από περισσότερους από πενήντα Έλληνες καλλιτέχνες (χαράκτες, ζωγράφους, γλύπτες) του 20ου αιώνα.

Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος
Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος
Photo Credit Orestis Stathopoulos

Η έκθεση δεν ακολουθεί ένα ιδίωμα, μία σχολή ή ένα αισθητικό κριτήριο, αλλά πάνω απ’ όλα είναι μία περιήγηση στα επιτεύγματα της εγχώριας χαρακτικής παραγωγής.

Αλέκος Φασιανός
Αλέκος Φασιανός
.

Ο λιγότερο υποψιασμένος στη χαρακτική θεατής μπορεί να συνδέσει το χθες με το σήμερα, όπως αποκαλύπτεται σε έργα σύγχρονων καλλιτεχνών.

Ο κόσμος της χαρακτικής μπορεί να μεταφέρει τον θεατή σε αχαρτογράφητα μέρη, να αποκαλύψει ανομολόγητα πάθη της ανθρώπινης ψυχής, να σφραγίσει τους έρωτες και τις εμμονές των ίδιων των καλλιτεχνών, αφήνοντας το δικό τους αποτύπωμα στην τέχνη.

Γιώργος Ζογγολόπουλος
Γιώργος Ζογγολόπουλος
Photo Credit Orestis Stathopoulos

Το συγκριτικό της πλεονέκτημα έναντι των άλλων τεχνών είναι ότι δεν πρόκειται για τεχνική βελτίωση της τυπογραφίας, αλλά για ουσιαστικό μέσο διάδοσης της τέχνης στο ευρύ κοινό, μέσο ικανό να μεταδώσει αισθητικό μήνυμα.

Το φιλότεχνο κοινό μπορεί να απολαύσει αντιπροσωπευτικά, αλλά και πιο σπάνια έργα, από καταξιωμένους δημιουργούς που με τη σειρά τους έγιναν δάσκαλοι στις γενιές των καλλιτεχνών που ακολούθησαν.

Τζον Χριστοφόρου
Τζον Χριστοφόρου
.

Συλλεκτικές συνθέσεις με την υπογραφή δημιουργών διεθνούς εμβέλειας (Γ. Σπυρόπουλος, Τζον Χριστοφόρου), αλλά και μικρά έργα τέχνης με προσωπικό χαρακτήρα (Σπ. Παπαλουκάς, Γ. Μιγάδης), μας εισάγουν στον κόσμο της Χαρακτικής.

Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται οι: Γ. Κεφαλληνός, Δ. Γιαννουκάκης, Χ. Γκαλντέμης, Π. Γράββαλος, Σ. Καραβούζης, Αλ. Κορογιαννάκης, Ά. Κομιανού, Α. Φασιανός, Γ. Σταθόπουλος, Μιχάλης Αρφαράς, Τ. Μαντζαβίνος, Θ. Μακρής, Στ. Δασκαλάκης, Κ. Παπαμιχαλόπουλος και Στ. Ρόκος.

Το κοινό μπορεί να έχει μία εικονική περιήγηση στον ιστοχώρο της γκαλερί Omicron με όλα τα έργα στημένα στους δύο ορόφους των «Δεξαμενών Καθαρισμού» στην Τεχνόπολη.

Χριστόδουλος Γκαλντέμης
Χριστόδουλος Γκαλντέμης
.

«Αποτυπώσεις της Ελληνικής Χαρακτικής» στην Τεχνόπολη. Η έκθεση είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 16:00 έως τις 20:00. Στο χώρο τηρούνται όλες οι προδιαγραφές ασφάλειας του ΕΟΔΥ και η είσοδος επιτρέπεται μόνο με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. θα διαρκέσει μέχρι και τη Κυριακή 30 Ιανουαρίου.