Είσαι «μαγνήτης» κουνουπιών; Ισως φταίει η μυρωδιά σου

Τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα νέας μελέτης.
Zorica Nastasic via Getty Images

Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι μερικοί άνθρωποι είναι πραγματικά «μαγνήτες κουνουπιών» κι αυτό πιθανότατα έχει να κάνει με τον τρόπο που μυρίζουν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είναι πιο ελκυστικοί για τα κουνούπια παράγουν πολλές συγκεκριμένες χημικές ουσίες στο δέρμα τους που συνδέονται με τη μυρωδιά. Και έχουμε άσχημα νέα για τους μαγνήτες των κουνουπιών: Οι αιμοβόροι επισκέπτες παραμένουν πιστοί στους αγαπημένους τους με την πάροδο του χρόνου.

«Αν έχετε υψηλά επίπεδα αυτού του ”υλικού” στο δέρμα σας, θα είστε αυτός που θα λάβει όλα τα τσιμπήματα στο πικνίκ», δηλώνει η συγγραφέας της μελέτης, Λέσλι Βόσχαλ, νευροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Rockefeller στη Νέα Υόρκη.

Εχουν γραφτεί πολλά για το ποιος δέχεται τα περισσότερα τσιμπήματα, αλλά πολλές τοποθετήσεις δεν υποστηρίζονται με ισχυρά στοιχεία, λέει η Βόσχαλ.

Για να δοκιμάσουν το πόσο μαγνητίζονται τα κουνούπια, οι ερευνητές σχεδίασαν ένα πείραμα που βάζει «αντιμέτωπα» τα αρώματα των ανθρώπων, εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Μαρία Ελενα ντε Ομπαλντία. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν την Τρίτη στο περιοδικό Cell.

Ζήτησαν από 64 εθελοντές από το πανεπιστήμιο και από εκεί κοντά να φορέσουν νάιλον κάλτσες γύρω από το αντιβράχιό τους ώστε να «ποτιστούν» με τις μυρωδιές του δέρματός τους. Οι κάλτσες τοποθετήθηκαν σε ξεχωριστές παγίδες στην άκρη ενός μακριού σωλήνα και στη συνέχεια απελευθερώθηκαν δεκάδες κουνούπια.

«Βασικά θα πήγαιναν στα πιο ελκυστικά ”περιεχόμενα”», είπε η ντε Ομπαλντία. «Αυτό έγινε πολύ προφανές αμέσως»...

Το πείραμα χρησιμοποίησε το κουνούπι Aedes aegypti που μεταδίδει ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, ο ιός Ζίκα και ο δάγκειος πυρετός. Η Βόσχαλ είπε ότι θα περίμενε παρόμοια αποτελέσματα από άλλα είδη, αλλά θα χρειαζόταν περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί.

Κάνοντας τεστ με τους ίδιους ανθρώπους για πολλά χρόνια, η μελέτη έδειξε ότι αυτές οι μεγάλες διαφορές παραμένουν, σύμφωνα με τον Ματ ΝτεΓκεράνο νευρογενετιστή στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα που δεν συμμετείχε στην έρευνα.

«Οσοι είναι μαγνήτες κουνουπιών φαίνεται πώς συνεχίζουν να παραμένουν μαγνήτες κουνουπιών», λέει ο Γκεράνο.

Οι ερευνητές βρήκαν έναν κοινό παράγοντα: Οι μαγνήτες κουνουπιών είχαν υψηλά επίπεδα ορισμένων οξέων στο δέρμα τους. Αυτά τα «λιπαρά μόρια» αποτελούν μέρος του φυσικού ενυδατικού στρώματος του δέρματος και οι άνθρωποι τα παράγουν σε διαφορετικές ποσότητες, σύμφωνα με την Βόσχαλ. Τα υγιή βακτήρια που ζουν στο δέρμα τρώνε αυτά τα οξέα και παράγουν μέρος του προφίλ οσμών του δέρματός μας, ανέφερε.

Δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτά τα οξέα χωρίς να βλάψουμε και την υγεία του δέρματός μας, λέει η Βόσχαλ, η οποία αμείβεται από το Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes και υπηρετεί ως επικεφαλή επιστημονική υπεύθυνη. Το ινστιτούτο υποστηρίζει επίσης το Τμήμα Υγείας και Επιστήμης του Associated Press.

Αλλά η έρευνα θα μπορούσε να βοηθήσει στην εύρεση νέων μεθόδων για την απώθηση των κουνουπιών, όπως δηλώνει ο Τζεφ Ρίφελ, νευροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον που δεν συμμετείχε στη μελέτη. Μπορεί να υπάρχουν τρόποι να «τσιμπήσουμε» τα βακτήρια του δέρματος και να αλλάξουμε τις ανθρώπινες μυρωδιές που δελεάζουν τους αιμοβόρους επισκέπτες, λέει.

Ωστόσο, η εξεύρεση τρόπων για την καταπολέμηση των κουνουπιών δεν είναι εύκολη, συμπληρώνει ο Ρίφελ, καθώς τα πλάσματα έχουν εξελιχθεί σε «ισχνές (αλλά) άθλιες μηχανές δαγκώματος».

Η μελέτη απέδειξε αυτό: Οι ερευνητές έκαναν επίσης το πείραμα με κουνούπια των οποίων τα γονίδια τροποποιήθηκαν για να βλάψουν την όσφρησή τους. Τα ζωύφια εξακολουθούσαν να συρρέουν στους ίδιους μαγνήτες κουνουπιών.
«Τα κουνούπια είναι ανθεκτικά», είπε ο Vosshall. «Έχουν πολλά εφεδρικά σχέδια για να μπορέσουν να μας βρουν και να μας δαγκώσουν».