ΔΙΕΘΝΕΣ
10/07/2020 13:45 EEST

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Η Αγία Σοφία δεν θα χάσει την ταυτότητά της εάν ανοίξει για προσευχές

«Όλα μας τα μεγάλα τεμένη, όπως το Μπλε Τζαμί, τα τεμένη Φατίχ και Σουλεϊμανίγιε, είναι ανοιχτά τόσο σε επισκέπτες όσο και σε προσκυνητές» είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Chris McGrath via Getty Images

Το να ανοίξει η Αγία Σοφία για προσευχές δεν θα της στερήσει την ταυτότητά της , καθώς θα ανήκει πάντα στην παγκόσμια ιστορική κληρονομιά, είπε στο Anadolu ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, καθώς είναι σε εξέλιξη η σχετική αντιπαράθεση- με την UNESCO να τονίζει πως οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να αξιολογηθεί από την αρμόδια επιτροπή της.

Όπως είπε ο Καλίν, το να αρχίσει να λειτουργεί η Αγία Σοφία ως τέμενος δεν θα εμποδίζει τους επισκέπτες, και η Τουρκία θα διατηρήσει τα χριστιανικά σύμβολα στον ναό. «Όλα μας τα μεγάλα τεμένη, όπως το Μπλε Τζαμί, τα τεμένη Φατίχ και Σουλεϊμανίγιε, είναι ανοιχτά τόσο σε επισκέπτες όσο και σε προσκυνητές» είπε, ενώ αναφέρθηκε και στην Παναγία των Παρισίων και τη Σακρ Κερ, που είναι ανοιχτές τόσο σε τουρίστες όσο και σε προσκυνητές. «Δεν τίθεται θέμα απώλειας για την παγκόσμια κληρονομιά» πρόσθεσε.

Η UNESCO τόνισε πως πρέπει να ενημερωθεί για οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας, σημειώνοντας ως η Αγία Σοφία είναι στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως μουσείο, και ως εκ τούτου υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και νομικές υποχρεώσεις. «Ως εκ τούτου ένα κράτος πρέπει να διασφαλίσει πως καμία αλλαγή δεν υπονομεύει την παγκόσμια αξία ενός μνημείου, που βρίσκεται στην επικράτειά του» τόνισε η UNESCO, η οποία εξέφρασε τους προβληματισμούς της στις τουρκικές αρχές σε σειρά επιστολών και έδωσε το εν λόγω μήνυμα στον πρεσβευτή της Τουρκίας στον οργανισμό.

(με επιπλέον πληροφορίες από Reuters)