Έκτακτη ενημέρωση για τους εμβολιασμούς το απόγευμα, με φόντο την 4η δόση

Από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
.
.
Eurokinissi

Έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της Covid-19 θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας το απόγευμα, από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η ενημέρωση λαμβάνει χώρα στον απόηχο του ανοίγματος της πλατφόρμας για εμβολιασμούς με 4η δόση όλων των άνω των 30, και ενώ αρκετοί ειδικοί, έχουν εκφράσει αμφιβολίες ως προς το κατά πόσον χρειάζεται όντως 4η δόση σε όλο τον πληθυσμό.

Σημειώνεται πως ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε πως οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν προβλήματα υγείας θα πρέπει να την κάνουν, όμως για τον γενικό πληθυσμό «δεν είναι μεγάλο το όφελος από την 4η δόση», προσθέτοντας πως ο ίδιος εφόσον δεν έχει πρόβλημα υγείας δεν θα την κάνει. Επίσης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, είπε ότι είναι προαιρετική και πως «δεν έχει σύσταση για τους μικρότερους σε ηλικία, αλλά επειδή πολλοί νιώθουν πιο προστατευμένοι, η Επιτροπή είπε ότι μπορούν να το κάνουν».

Από πλευράς του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (LSE) και του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στη διάρκεια της πανδημίας, όμως η εισήγησή της για την χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών που δεν ανήκουν στις ευάλωτες κατηγορίες «δεν συνοδεύεται από την αναγκαία τεκμηρίωση».

«Συγκεκριμένα, η ίδια η επιτροπή επισημαίνει ‘ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσφέρει μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.’ Εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα τότε δεν θα έπρεπε να γίνει και η σχετική εισήγηση αυτή τη χρονική περίοδο. Ορισμένοι επισήμαναν ότι θα μπορούν να κάνουν την τέταρτη δόση όσοι φοβούνται. Αυτός βέβαια δεν είναι επαρκής λόγος για να δικαιολογηθεί μια πολιτική, ειδικά όταν δεν υπάρχει επαρκής τεκμηρίωση» είχε τονίσει, προσθέτοντας πως τα υπάρχοντα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της σοβαρής νόσησης, αν και δεν είναι πολύ αποτελεσματικά πλέον όσον αφορά στην αποτροπή της ήπιας λοίμωξης και των επαναλοιμώξεων, και αυτό ισχύει κυρίως για τις υποπαραλλαγές Β4 και Β5 της Όμικρον.

Την άποψή του ως προς το ποιοι έχει νόημα να κάνουν την 4η δόση εμβολίου είχε παραθέσει και ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός- ερευνητής στις ΗΠΑ, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Όπως γράφει ο κ. Παυλάκης, ο οποίος διευκρινίζει πως εκφράζει την προσωπική του γνώμη, «Η 4η δόση δεν προσφέρει τίποτα σχεδόν σε υγιείς τριτοδοσιτες η και δι-δοσιτες που έχουν ήδη μολυνθεί το τελευταίο εξάμηνο, πιθανότατα με Ο2 και έχουν αναρρώσει. Αν έχετε κάνει 3 δόσεις εμβολίου και έχετε μολυνθεί με κορονοϊό δεν χρειάζεστε εμβόλιο, χρειάζεστε προστασία με άλλους τρόπους για να μην ξαναμολυνθειτε από την καινούρια Ο5 τον επόμενο μήνα στο γλέντι του χωριού».