Ένας χρόνος από τη διάσωση του Αιώνα στην Ταϊλάνδη: Το χρονικό ενός ανεπανάληπτου χάπι εντ

Αφιέρωμα στους δώδεκα «Aγριόχοιρους» που κέρδισαν την αγάπη του κόσμου μετά την περιπέτειά τους.
LILLIAN SUWANRUMPHA via Getty Images

Ήταν Σάββατο, 23 Ιουνίου του 2018, όταν ο προπονητής Εκαπόλ Τσανταουόνγκ της παιδικής ποδοσφαιρικής ομάδας «Wild Boars», ήτοι «Αγριοχοιροι», αποφάσισε να τους πάει μια εκδρομή για να τους «λυτρώσει» από τη βάσανο των συστηματικών προπονήσεων. Έτσι, κατευθύνθηκαν προς το σπήλαιο Θαμ Λουάνγκ Νανγκ Νον στην επαρχία Τσιάνγκ Ράι. Ωστόσο, η εκδρομή κράτησε λίγο παραπάνω από όσο περίμεναν. Έφυγαν από εκεί στις 10 Ιουλίου. Τα δώδεκα παιδιά και ο προπονητής τους παγιδεύτηκαν στο σπήλαιο, εξαιτίας χειμάρρου στην είσοδο του σπηλαίου που δημιουργήθηκε από τις ισχυρές βροχοπτώσεις,

Την επόμενη ημέρα τα σωστικά συνεργεία δεν έχασαν καθόλου χρόνο από την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι αρχές και άρχισαν να αναζητούν τα άτυχα παιδιά και τον προπονητή τους. Τις πρώτες πέντε ημέρες, οι προσπάθειες ήταν μάταιες, καθώς η βροχόπτωση έκανε πολύ δύσκολες τις έρευνες. Τη νύχτα σταματούσαν και άρχιζαν ξανά την αυγή, αν ο καιρός το επέτρεπε.

Η μητέρα ενός από τα αγόρια ήταν αυτή που ενημέρωσε τις αρχές για την εξαφάνισή τους, όταν ο γιος της δεν επέστρεψε σπίτι του το Σάββατο το βράδυ μετά την προπόνηση. Τα πράγματα των παιδιών –ποδήλατα και παπούτσια—βρέθηκαν λίγες ώρες αργότερα στην είσοδο της σπηλιάς που βρίσκεται σε ένα μεγάλο πάρκο. Η αγωνία είχε κορυφωθεί.

Η αγωνία

Στην είσοδο της σπηλιάς υπήρχε ταμπέλα που προειδοποιούσε τους επισκέπτες να μην εισέρχονται σε αυτή την περίοδο των βροχών, από τον Ιούλιο ως τον Νοέμβριο. Ήταν τέλη Ιουνίου, το θεώρησαν αμελητέο.

Όταν οι διασώστες εντόπισαν το σημείο που είχαν παγιδευτεί οι μέχρι στιγμής αγνοούμενοι, προσπαθούσαν να βρουν εναλλακτικές εισόδους στο υπόγειο δίκτυο από την κορυφή της σπηλιάς. Συνοριοφύλακες και αστυνομικοί με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά «χτένιζαν» το βουνό για να εντοπίσουν φυσικά πηγάδια που ίσως οδηγούσαν στη σπηλιά.

Οι γονείς είχαν φέρει ρούχα των αγνοούμενων παιδιών για να βοηθήσουν τα σκυλιά να τα εντοπίσουν από τη μυρωδιά, ενώ είχαν αναπτυχθεί και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία θα στέλνονταν μέσα στο σπήλαιο μόλις το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες. Ήταν όλοι αποφασισμένοι να σώσουν τα παιδιά.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη διάσωσή τους

Με το που εντοπίστηκαν από τις διασώστες, υπήρχαν φόβοι ότι δεν θα καταφέρουν να βγουν, επειδή η υποχώρηση των νερών μπορεί να κρατούσε μήνες. Οπότε, η μόνη λύση ήταν να μάθουν στα παιδιά πώς να κάνουν κατάδυση. Αυτή την εντολή έδινε ο στρατός της Ταϊλάνδης. Η πρώτη εκτίμηση ήταν ότι τα παιδιά θα έβλεπαν ξανά το φως του ήλιου σε τέσσερις μήνες. Είχαν εγκατασταθεί, μάλιστα, και γραμμές ηλεκτροδότησης και τηλεφωνικής επικοινωνίας, ώστε να μιλούν με τους γονείς τους. Ήταν η στιγμής που οι ελπίδες άρχισαν να ξεθωριάζουν.

Ο πρώτος θάνατος

Κανένα παιδί δεν έχασε τη ζωή του. Ωστόσο, στην προσπάθεια διάσωσής τους, ένα πρώην στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας λιποθύμησε και στη συνέχεια πέθανε στην προσπάθειά του να τους σώσει.

Χρειάζονταν έντεκα ώρες σε εκπαιδευμένους, έμπειρους δύτες για να ολοκληρώσουν τη διαδρομή ως τα παγιδευμένα παιδιά και πίσω: έξι ώρες για να πάνε, πέντε για να γυρίσουν, λόγω των ρευμάτων.

Το πρώην μέλος της ομάδας SEAL πέθανε αφού πρώτα έφερε εις πέρας επιχείρηση με σκοπό την τοποθέτηση φιαλών οξυγόνου κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και τον εφοδιασμό των παγιδευμένων παιδιών με οξυγόνο, σύμφωνα με τον αντικυβερνήτη της επαρχίας και έναν αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων.

«Σ΄αγαπώ τόσο πολύ», ήταν τα λόγια της χήρας του, της Βαλεεποάν Κουνάν, που εμφανίστηκαν σε λεζάντα κάτω από μια μαυρόασπρη φωτογραφία του συζύγου της, την οποία ανήρτησε στον λογαριασμό της στο Instagram.

«Μου λείπεις...Σ’αγαπώ και δεν θα σε ξεχάσω ποτέ...από τώρα και στο εξής κάθε φορά που θα ξυπνάω...ποιόν θα φιλάω;».

Οι σπαρακτικές επιστολές των εγκλωβισμένων και η online σύνδεση

Ο νεαρός προπονητής των παιδιών, εγκλωβισμένος και ο ίδιος, στέλνει επιστολή στους συγγενείς των παιδιών. Το επίπεδο του οξυγόνου στη σπηλιά πέφτει, αλλά οι αρχές αποκλείουν προς το παρόν μια επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό της ομάδας μέσω κατάδυσης.

«Ευχαριστώ για όλη την ηθική υποστήριξη, ζητώ συγγνώμη απ′ όλους τους γονείς», έγραφε ο 25χρονος προπονητής Εκαπόλ Τσανταουόνγκ στην επιστολή αυτή που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους διασώστες. Κανένας γονιός δεν τον κατηγόρησε.

Μετά τη δημοσιοποίηση δύο βίντεο, το πρώτο από την ανακάλυψη της ομάδας από βρετανούς δύτες και το δεύτερο την επόμενη ημέρα, κανένα άλλο βίντεο δεν είχε δοθεί στη δημοσιότητα.

Επίσης η τηλεφωνική σύνδεση που επιχείρησαν να εγκαταστήσουν οι αρχές, ξετυλίγοντας χιλιόμετρα καλωδίου μέσα στο σπήλαιο, ουδέποτε λειτούργησε.

Οι διασώστες έδωσαν στη δημοσιότητα επιστολές που είχαν γράψει τα παιδιά προς τις οικογένειές τους και οι οποίες αποτέλεσαν τις πρώτες αποδείξεις ότι βρίσκονταν στη ζωή.

«Μην ανησυχείτε, μπαμπά και μαμά, πάνε δύο εβδομάδες που έφυγα, αλλά θα ξανάρθω να σας βοηθήσω στο μαγαζί», γράφει ο Μπιού, οι γονείς του οποίου έχουν ένα μικρό παντοπωλείο.

«Είμαι καλά αλλά κάνει λίγο κρύο εδώ», έγραφε στο γράμμα του ο 13χρονος Duangpetch Promthep. «Μην ανησυχείτε και μην ξεχάσετε τα γενέθλιά μου».

«Είμαι καλά. Πείτε στον Yodo να με πάει για τηγανητό κοτόπουλο», έγραφε ο 12χρονος Chanin Wiboonrungrueng.

Η παράνοια με τον Έλον Μασκ

Εκτός από την αγωνία για τις ζωές των μικρών και του προπονητή τους, είχαμε και τα καπρίτσια του ζάμπλουτου επιχειρηματία, κάνοντας τους πάντες να απορούν με την πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε μέσω twitter στον αρχηγό της ομάδας διάσωσης των 12 παιδιών στην Ταϊλάνδη, Vernon Unsworth.

Ο Μασκ αποκάλεσε τον δύτη «παιδόφιλο», επειδή ο Unsworth αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει στην επιχείρηση διάσωσης το μίνι υποβρύχιο που σχεδίασε η ομάδα του δισεκατομμυριούχου, ειδικά γι′ αυτό το σκοπό.
Τελικά ο δισεκατομμυριούχος διέγραψε τα προσβλητικά tweets, στα οποία επίσης ανέφερε ότι επεξεργαζόταν ένα βίντεο που θα αποδείκνυε ότι το υποβρύχιό του θα μπορούσε να είχε φτάσει στα παιδιά. «Λυπάμαι, παιδόφιλε, το ’θελες», έγραψε χαρακτηριστικά και άφησε άφωνους και τους 22.3 εκ. ακολούθους του.

Το σχέδιο του απεγκλωβισμού

  • Κάθε παιδί έπρεπε έχει καλυμμένο το πρόσωπο με αναπνευστική μάσκα, φορά καταδυτική στολή, μπότες και κράνος στο κεφάλι.

  • Δύο δύτες θα συνόδευαν το παιδί με τον τρίτο να κρατά την μπουκάλα οξυγόνου και να προηγείται στη σειρά.

  • Ο δύτης θα καθοδηγούσε το παιδί χρησιμοποιώντας ένα στατικό σκοινί 8 εκατοστών

  • Κάθε παιδί θα είναι δεμένο με το δύτη που καθοδηγεί

Το σήμερα

Η σημερινή κατάληξη των παιδιών ίσως έχει περισσότερο ενδιαφέρον και από τη διάσωση. Αν και οι 12 έφηβοι εξακολουθούν να ζουν στη φτωχή συνοικία Μάε Σάι, πλέον τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πλήθος κόσμου ταξιδεύει μέχρι την Ταϊλάνδη για να τους γνωρίσει από κοντά και να επισκεφτούν τον τόπο της παρολίγον τραγωδίας.

Ο προπονητής τους συνεχίζει να τους προπονεί και να ευελπιστεί σε καλύτερες θέσεις στο παιδικό πρωτάθλημα.

Πλέον, έχουν υπογράψει συμφωνία για τα δικαιώματα της συγκλονιστικής ιστορίας τους με το Netflix, έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και η περιπέτειά τους έχει γίνει ήδη βιβλίο, ντοκιμαντέρ, αλλά και ταινία. Σύντομα θα γίνει και μουσείο.

Ωστόσο, με τα νέα δεδομένα της ζωής τους λόγω της φήμης, δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα για την μοναδική περιπέτειά τους. Τα συμβόλαια περιορίζουν τις δημόσιες τοποθετήσεις τους για το συμβάν.

Μέσα στη χρονιά, η περιοχή έχει φιλοξενήσει περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια τουρίστες, βοηθώντας σημαντικά την οικονομία της περιοχής και κατ′ επέκταση της χώρας.

Επομένως, πώς τα παιδιά αυτά να μην είναι οι εθνικοί σταρ της Ταϊλάνδης;

Δείτε φωτογραφίες από τον τουρισμό που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή:

LILLIAN SUWANRUMPHA via Getty Images
LILLIAN SUWANRUMPHA via Getty Images
LILLIAN SUWANRUMPHA via Getty Images
LILLIAN SUWANRUMPHA via Getty Images
LILLIAN SUWANRUMPHA via Getty Images

Δημοφιλή