ΔΙΕΘΝΕΣ
06/12/2021 21:09 EET

ΗΠΑ: Ανακοινώθηκε διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Χειμερινούς Αγώνες του 2022 στην Κίνα

Καμία αντιπροσωπεία επισήμων δεν θα παραβρεθεί στους Αγώνες λόγω ανησυχιών για το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

via Associated Press
A staff member wearing a face mask to protect against COVID-19 stands amid empty spectator seats at the FIS Snowboard Cross World Cup, a test event for the 2022 Winter Olympics, at the Genting Resort Secret Garden in Zhangjiakou in northern China's Hebei Province, Sunday, Nov. 28, 2021. (AP Photo/Mark Schiefelbein)

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν, όπως αναμένοταν, διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο της Κίνας.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι καμία αντιπροσωπεία επισήμων δεν θα παραβρεθεί στους αγώνες λόγω ανησυχιών για το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Ωστόσο, ανέφερε ότι οι αθλητές των ΗΠΑ θα συμμετέχουν κανονικά στους αγώνες και θα έχουν την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης.

Η Κίνα έχει δηλώσει προηγουμένως ότι θα λάβει «αντίποινα» σε περίπτωση μποϊκοτάζ.

Η διπλωματική ή επίσημη αντιπροσώπευση των ΗΠΑ θα αντιμετώπιζε αυτούς τους Αγώνες όπως συνήθως εν μέσω των κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των φρικαλεοτήτων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Σιντζιάνγκ, και αυτό απλά δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας.

Πρόσθεσε ότι οι αθλητές των ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αγωνίζονται και «θα έχουν την πλήρη υποστήριξή μας», αλλά τόνισε «δεν θα συμβάλουμε στη φανφάρα των αγώνων».

«Έχουμε μια θεμελιώδη δέσμευση για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παραμένουμε πιστοί στη θέση μας και θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε ενέργειες για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και πέρα ​​από αυτήν», πρόσθεσε η Ψάκι.

 

via Associated Press
Residents wearing masks pass by propaganda boards promoting the upcoming Beijing Winter Olympics in Beijing, China, Monday, Nov. 22, 2021. Beijing reiterates its commitment to hosting a frugal and green Winter Olympics ahead of the February sporting event, promising to make the games "simple and excellent." (AP Photo/Ng Han Guan)

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, χαρακτήρισε το διπλωματικό μποϊκοτάζ «αναγκαίο βήμα για να αποδείξουμε την ακλόνητη δέσμευσή μας στα ανθρώπινα δικαιώματα ενόψει των ασυνείδητων παραβιάσεων της κινεζικής κυβέρνησης».

Κάλεσε «άλλους συμμάχους και εταίρους που συμμερίζονται τις αξίες μας να συμμετάσχουν με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό το διπλωματικό μποϊκοτάζ».

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου δεν έδωσε καμία δημόσια ενημέρωση τη Δευτέρα σχετικά με την απόφαση του Μπάιντεν για το διπλωματικό μποϊκοτάζ. Το CNN ήταν το πρώτο που ανέφερε ότι αναμενόταν μια ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν μια «αυθόρμητη πολιτική πρόκληση», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς η Κίνα θα μπορούσε να αντιδράσει.

Πηγή: BBC,  Associated Press