ΗΠΑ: Η Fed ανακοίνωσε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed προέβλεψαν ότι τα επιτόκια θα κλείσουν το 2023 περίπου στο 5,1%. Η διάμεση πρόβλεψη για το 2024 αυξήθηκε στο 4,3%.
BRENDAN MCDERMID via Reuters

Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις οικονομικών αναλυτών, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε σήμερα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, τηρώντας επιφυλακτική στάση εν μέσω της ανησυχίας για την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος.

Η απόφαση της Fed ελήφθη ομόφωνα.

Το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο εύρος 4,75% έως 5%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006, ενώ αξιωματούχοι της Fed θεωρούν πως θα αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

«Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές και ανθεκτικό», ανέφερε η Fed σε ανακοίνωσή της μετά το τέλος της τελευταίας συνεδρίασης πολιτικής της.

Ταυτόχρονα, η Fed προειδοποίησε ότι η χρηματοοικονομική αναταραχή που προέρχεται από την κατάρρευση δύο μεγάλων τραπεζών είναι «πιθανόν να οδηγήσει σε αυστηρότερους όρους πίστωσης» και «να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό».

Το δολάριο υποχώρησε την Τετάρτη μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας όπως αναμενόταν.

Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε σε ποσοστό 0,465% στις 102,680 μονάδες, με το ευρώ να σημειώνει άνοδο 0,62% στα 1,0834 δολάρια.

Το ιαπωνικό γεν υποχώρησε 0,43% έναντι του δολαρίου στα 131,88 ανά δολάριο, ενώ η στερλίνα διαπραγματεύτηκε τελευταία στα 1,2288 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 0,57% την ημέρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Πήγαινε στην αρχική σελίδα