ΗΠΑ: Βαριά ήττα για τη Λιζ Τσέινι, αντίπαλο του Ντόναλντ Τραμπ, στο Γουαϊόμινγκ

«Κανένας πατριώτης Αμερικανός δεν πρέπει να συγχωρήσει αυτές τις απειλές ή να εκφοβιστεί», δήλωσε η ορκισμένη αντίπαλος του Τραμπ μεταξύ των Ρεπουμπλικανών.
|
Η Λιζ Τσέινι στις 16 Αυογούστου 2022.
Η Λιζ Τσέινι στις 16 Αυογούστου 2022.
via Associated Press

Η βουλευτής Λιζ Τσέινι, εκ των πιο σκληρών πολεμίων του Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων , υπέστη χθες Τρίτη βαριά ήττα στην εσωκομματική διαδικασία στην πολιτεία Γουαϊόμινγκ για την ανάδειξη της υποψήφιας για την έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ηττήθηκε από τη Χάριετ Χάγκεμαν, την οποία υποστήριξε ο Τραμπ, μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Η Τσέινι, 56 ετών, είναι στο στόχαστρο του πρώην προέδρου αφότου έγινε μέλος της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που διενεργεί έρευνα για τον ρόλο του Τραμπ στην επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Με το 18% των ψηφοδελτίων που αναμενόταν να κατατεθούν να έχουν καταμετρηθεί, η Χάγκεμαν προηγείτο με το 65,1% έναντι 30,3% της Τσέινι, σύμφωνα με την εταιρεία Edison Research.

Αφότου η κόρη του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι έγινε συμπρόεδρος της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ αύξησε τις επιθέσεις του εναντίον της «άπιστης και πολεμοκάπηλης» εχθρού του, υποστηρίζοντας με όλα τα μέσα την αντίπαλό της Χάριετ Χάγκεμαν.

Στην πολιτεία όπου ο Τραμπ κέρδισε πάνω από το 70% των ψήφων το 2020, η Χάριετ Χάγκεμαν τάσσεται αξιοπρόσεκτα υπέρ της θεωρίας του περιβάλλοντος Τραμπ περί του ότι η έκβαση των εκλογών του 2020 ήταν το αποτέλεσμα «κλοπής» και ότι ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος κέρδισε.

Η βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Λιζ Τσέινι, ορκισμένη εχθρός του πρώην προέδρου στην παράταξη, δεσμεύτηκε χθες Τρίτη πως θα κάνει «τα πάντα» ώστε να μην επιστρέψει ποτέ ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Μετά την καθαρή ήττα της από προστατευόμενη του 45ου προέδρου των ΗΠΑ στο Γουαϊόμινγκ, ιστορικά συντηρητική πολιτεία, η Τσέινι φάνηκε να διευρύνει την επίθεσή της εναντίον του μεγιστάνα, δηλώνοντας πως διασπείρει «δολίως» το «ψέμα» ότι η έφοδος που έκαναν στο σπίτι του στη Φλόριντα ομοσπονδιακοί αστυνομικοί την περασμένη εβδομάδα εντασσόταν στο πλαίσιο συνωμοσίας που απεργάζονται πολιτικοί του αντίπαλοι με σκοπό την πολιτική εξόντωσή του, στο πλαίσιο του «κυνηγιού μαγισσών», όπως το θέτει.

Προβάλλοντας αυτό το «ψέμα», είπε η βουλευτής στην ομιλία της με την οποία αναγνώρισε την ήττα της, ο κ. Τραμπ «γνωρίζει ότι (...) θα πυροδοτήσει βία και απειλές για βία. Αυτό είχε συμβεί την 6η Ιανουαρίου και συμβαίνει ξανά τώρα».

Κατήγγειλε ειδικά το γεγονός πως άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρόεδρο δημοσιοποίησαν τα ονόματα δύο ανδρών του FBI που συμμετείχαν στην έρευνα στο Μαρ-α-Λάγκο. «Αυτό ήταν σκόπιμο και κακόβουλο», έκρινε η κυρία Τσέινι. «Κανένας πατριώτης Αμερικανός δεν πρέπει να συγχωρήσει αυτές τις απειλές ή να εκφοβιστεί. Η σπουδαία χώρα μας δεν πρέπει να κυβερνάται από όχλο που προκαλείται μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης», πρόσθεσε.

«Η Λιζ Τσέινι θα έπρεπε να ντρέπεται για τον εαυτό της, για τον τρόπο που ενέργησε, για τα γεμάτα μοχθηρία και φαρισαϊσμό λόγια που ξεστόμισε για άλλους», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που δημιούργησε, τον Truth Social, αφού η αντίπαλός του αναγνώρισε την ήττα της.

Η Τσέινι, κληρονόμος «βαρόνου» της αμερικανικής δεξιάς, υπέρμαχος των όπλων, πολέμια της άμβλωσης, είχε ήδη πριν από τη χθεσινή αναμέτρηση εξοστρακιστεί από την πολιτειακή οργάνωση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Γουαϊόμινγκ, ο επικεφαλής της οποίας είχε άλλωστε συμμετάσχει προσωπικά στη διαδήλωση την ημέρα της επίθεσης στο Καπιτώλιο.

Γίνονται ήδη εικασίες πως τρέφει φιλοδοξίες να κατέβει στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο το 2024 ως ανεξάρτητη υποψήφια.

Πηγή: ΑΠΕ