Επιδρομή των ουκρανικών αρχών σε ιστορικό μοναστήρι στο Κίεβο

Οργισμένη αντίδραση από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
via Associated Press

Η υπηρεσία ασφαλείας SBU και η αστυνομία της Ουκρανίας πραγματοποίησαν επιδρομή σε μοναστήρι 1.000 ετών στο Κίεβο (Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου) νωρίς την Τρίτη, στο πλαίσιο επιχειρήσεων κατά «υπονομευτικών δραστηριοτήτων από ρωσικές ειδικές υπηρεσίες» σύμφωνα με την SBU.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε την Ουκρανία ως «άθεη», «άγρια» και «ανήθικη» την Τετάρτη για την επιδρομή.

Το μοναστήρι αποτελεί ουκρανικό πολιτιστικό θησαυρό και είναι το αρχηγείο της υποστηριζόμενης από τη Ρωσία πτέρυγας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας.

Την Τετάρτη η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι δεν υπήρχε δικαιολογία για την επιδρομή και σύγκρινε το «καθεστώς του Κιέβου» με τον Βάκχο (Διόνυσο), που συχνά στη Ρωσία συνδέεται με ανήθικες δραστηριότητες και χάος. «Είναι κάποιου είδους άθεα Βακχανάλια (Διονύσια). Δεν υπάρχει δικαιολογία ή εξήγηση για αυτό. Και δεν μπορεί να υπάρξει» είπε στο ραδιόφωνο Sputnik. «Είναι άλλο ένα κομμάτι των απολύτως ανήθικων και άγριων ενεργειών του καθεστώτος του Κιέβου».

Από πλευράς της η ρωσική Εκκλησία είπε ότι η έρευνα ήταν «πράξη εκφοβισμού».

Υπενθυμίζεται πως η (αυτοκέφαλη) ουκρανική Εκκλησία έχει αποσπαστεί από το Πατριαρχείο Μόσχας, ενώ ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος έχει ταχθεί υπέρ του πολέμου. Παρόλα αυτά, κάποιοι κληρικοί της ουκρανικής Εκκλησίας έχουν κατηγορηθεί πως εξακολουθούν να στηρίζουν συγκαλυμμένα τη Μόσχα και χρησιμοποιούν τις θέσεις τους για να επηρεάσουν πιστούς.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC