Επιστήμονες αποκάλυψαν από πού προέρχονται οι περισσότερες νοσοκομειακές λοιμώξεις

Οι χειρουργικές λοιμώξεις είναι ένα επίμονο πρόβλημα.
Ritesh Shukla via Getty Images

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και οι ασθενείς παραδοσιακά πίστευαν ότι οι λοιμώξεις τις οποίες παθαίνουν οι ασθενείς κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους στο νοσοκομείο προκαλούνται από υπερμικροβίους στα οποία εκτίθενται ενώ βρίσκονται στο νοσοκομείο.

Οι περισσότερες λοιμώξεις που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη προκαλούνται από προηγουμένως αβλαβή βακτήρια που είχαν ήδη οι ασθενείς στο σώμα τους πριν ακόμη εισέλθουν στο νοσοκομείο, αναφέρει το Science Alert.

Έρευνα που συγκρίνει βακτήρια στο μικροβίωμα - αυτά που αποικίζουν τη μύτη, το δέρμα και άλλες περιοχές του σώματος - με τα βακτήρια που προκαλούν πνευμονία, διάρροια, λοιμώξεις του αίματος δείχνει ότι τα βακτήρια που ζουν αβλαβώς στο σώμα μας όταν είμαστε υγιείς ευθύνονται συχνότερα για αυτές τις κακές λοιμώξεις όταν είμαστε άρρωστοι.

Η πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνά στο Science Translational Medicine προσθέτει στον αυξανόμενο αριθμό μελετών που υποστηρίζουν αυτήν την ιδέα.

Η ερευνητική ομάδα δείχνει ότι πολλές λοιμώξεις μετά από χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη προκαλούνται από μικρόβια που βρίσκονται ήδη στο δέρμα του ασθενούς .

Οι χειρουργικές λοιμώξεις είναι ένα επίμονο πρόβλημα

Μεταξύ των διαφορετικών τύπων λοιμώξεων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη, οι λοιμώξεις της χειρουργικής περιοχής ξεχωρίζουν ως ιδιαίτερα προβληματικές.

Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι οι λοιμώξεις του χειρουργείου συμβάλλουν τα μέγιστα στο ετήσιο κόστος των νοσοκομειακών λοιμώξεων, συνολικά πάνω από το 33 % των 9,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που δαπανώνται ετησίως.

Η ομάδα του Ιατρικού Κέντρου Harborview στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον -ναι, αυτό στο Σιάτλ στο οποίο υποτίθεται βασίστηκε το «Grey’s Anatomy» - είδε πώς τα νοσοκομεία καταβάλλουν ασυνήθιστες προσπάθειες για να αποτρέψουν αυτές τις λοιμώξεις.

Αυτά περιλαμβάνουν την αποστείρωση όλου του χειρουργικού εξοπλισμού, τη χρήση υπεριώδους φωτός για τον καθαρισμό του χειρουργείου, την τήρηση αυστηρών πρωτοκόλλων για τη χειρουργική ενδυμασία και την παρακολούθηση της ροής του αέρα μέσα στο χειρουργείο.

Ωστόσο, οι λοιμώξεις του χειρουργικού σημείου συμβαίνουν μετά από περίπου 1 στις 30 διαδικασίες , συνήθως χωρίς εξήγηση. Ενώ τα ποσοστά πολλών άλλων ιατρικών επιπλοκών έχουν δείξει σταθερή βελτίωση με την πάροδο του χρόνου, δεδομένα από τον Οργανισμό Έρευνας και Ποιότητας Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δείχνουν ότι το πρόβλημα της μόλυνσης του χειρουργικού σημείου δεν βελτιώνεται.

Στην πραγματικότητα, επειδή η χορήγηση αντιβιοτικών κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πρόληψης των λοιμώξεων, η παγκόσμια αύξηση της αντοχής στα αντιβιοτικά προβλέπεται να αυξήσει τα ποσοστά μόλυνσης μετά από χειρουργική επέμβαση.

BYOB (Φέρτε τα δικά σας βακτήρια)

Ως ομάδα ιατρών-επιστημόνων με εξειδίκευση, συμπεριλαμβανομένης της εντατικής θεραπείας, λοιμωδών νοσημάτων, εργαστηριακής ιατρικής, μικροβιολογίας, φαρμακευτικής, ορθοπεδικής και νευροχειρουργικής, οι ομάδα ήθελε να κατανοήσει καλύτερα πώς και γιατί εμφανίζονταν χειρουργικές λοιμώξεις στους ασθενείς τους, παρά τα συνιστώμενα πρωτόκολλα για την πρόληψή τους.

Προηγούμενες μελέτες είχαν περιοριστεί σε ένα μόνο είδος βακτηρίων και χρησιμοποιούσαν παλαιότερες μεθόδους γενετικής ανάλυσης. Όμως, οι νέες τεχνολογίες έχουν ανοίξει την πόρτα στη μελέτη όλων των τύπων βακτηρίων και στον έλεγχο των γονιδίων αντοχής τους στα αντιβιοτικά ταυτόχρονα.

Οι επιστήμονες εστίασαν στις λοιμώξεις στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης για μερικούς λόγους. Πρώτον, παρόμοιος αριθμός γυναικών και ανδρών υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση σπονδυλικής στήλης για διάφορους λόγους κατά τη διάρκεια της ζωής τους, πράγμα που σημαίνει ότι τα αποτελέσματά μας θα ήταν εφαρμόσιμα σε μια μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων.

Δεύτερον, περισσότεροι πόροι υγειονομικής περίθαλψης δαπανώνται για χειρουργική επέμβαση σπονδυλικής στήλης από οποιονδήποτε άλλο τύπο χειρουργικής επέμβασης στις ΗΠΑ Τρίτον, η μόλυνση μετά από χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταστροφική για τους ασθενείς, επειδή συχνά απαιτεί επαναλαμβανόμενες χειρουργικές επεμβάσεις και μακροχρόνιες σειρές αντιβιοτικών για μια ευκαιρία θεραπείας .

Σε μια περίοδο ενός έτους, έλαβαν δείγματα από τα βακτήρια που ζουν στη μύτη, το δέρμα και τα κόπρανα περισσότερων από 200 ασθενών πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε αυτήν την ομάδα για 90 ημέρες για να συγκρίνουμε αυτά τα δείγματα με τυχόν μολύνσεις που εμφανίστηκαν αργότερα.

Τα αποτελέσματά τους αποκάλυψαν ότι ενώ τα είδη των βακτηρίων που ζουν στο δέρμα των ασθενών διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των ανθρώπων, υπάρχουν ορισμένα ξεκάθαρα μοτίβα. Τα βακτήρια που αποικίζουν το άνω μέρος της πλάτης γύρω από το λαιμό και τους ώμους είναι πιο παρόμοια με εκείνα της μύτης. Αυτά που συνήθως υπάρχουν στο κάτω μέρος της πλάτης είναι πιο παρόμοια με αυτά στο έντερο και τα κόπρανα. Η σχετική συχνότητα της παρουσίας τους σε αυτές τις περιοχές του δέρματος αντικατοπτρίζει στενά πόσο συχνά εμφανίζονται σε λοιμώξεις μετά από χειρουργική επέμβαση στις ίδιες συγκεκριμένες περιοχές της σπονδυλικής στήλης.

Στην πραγματικότητα, το 86% των βακτηρίων που προκάλεσαν λοιμώξεις μετά από χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη αντιστοιχούσαν γενετικά με βακτήρια που έφερε ένας ασθενής πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Αυτός ο αριθμός είναι αξιοσημείωτα κοντά σε εκτιμήσεις από προηγούμενες μελέτες που χρησιμοποιούν παλαιότερες γενετικές τεχνικές επικεντρωμένες στον Staphylococcus aureus .

Σχεδόν το 60% των λοιμώξεων ήταν επίσης ανθεκτικές στο προληπτικό αντιβιοτικό που χορηγήθηκε κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, το αντισηπτικό που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του δέρματος πριν από την τομή ή και στα δύο.

Αποδεικνύεται ότι η πηγή αυτής της αντίστασης στα αντιβιοτικά δεν αποκτήθηκε επίσης στο νοσοκομείο, αλλά από μικρόβια με τα οποία ο ασθενής ζούσε ήδη εν αγνοία του. Πιθανότατα απέκτησαν αυτά τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια μέσω προηγούμενης έκθεσης σε αντιβιοτικά, καταναλωτικών προϊόντων ή συνήθους επαφής με την κοινότητα.

Πρόληψη χειρουργικών λοιμώξεων

Στην ονομαστική αξία, τα αποτελέσματά της ομάδας μπορεί να φαίνονται διαισθητικά - οι λοιμώξεις των χειρουργικών τραυμάτων προέρχονται από βακτήρια που βρίσκονται γύρω από αυτό το μέρος του σώματος. Αλλά αυτή η συνειδητοποίηση έχει κάποιες δυνητικά ισχυρές συνέπειες για την πρόληψη και τη φροντίδα.

Εάν η πιο πιθανή πηγή χειρουργικής λοίμωξης - το μικροβίωμα του ασθενούς - είναι γνωστή εκ των προτέρων, αυτό δίνει στις ιατρικές ομάδες την ευκαιρία να προστατευτούν από αυτήν πριν από μια προγραμματισμένη διαδικασία.

Τα τρέχοντα πρωτόκολλα για την πρόληψη των λοιμώξεων, όπως τα αντιβιοτικά ή τα τοπικά αντισηπτικά, ακολουθούν ένα μοντέλο που ταιριάζει σε όλους - για παράδειγμα, το αντιβιοτικό cefazolin χρησιμοποιείται για κάθε ασθενή που υποβάλλεται στις περισσότερες διαδικασίες - αλλά η εξατομίκευση θα μπορούσε να τις κάνει πιο αποτελεσματικές.

Εάν κάνατε μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση σήμερα, κανείς δεν θα ήξερε εάν το σημείο όπου θα γίνει η τομή σας είχε αποικιστεί με βακτήρια ανθεκτικά στο τυπικό αντιβιοτικό σχήμα για αυτήν τη διαδικασία.

Στο μέλλον, οι κλινικοί γιατροί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πληροφορίες σχετικά με το μικροβίωμα σας για να επιλέξουν πιο στοχευμένα αντιμικροβιακά.

Απαιτείται όμως περισσότερη έρευνα για το πώς να ερμηνευθούν αυτές οι πληροφορίες και να κατανοηθεί εάν μια τέτοια προσέγγιση θα οδηγούσε τελικά σε καλύτερα αποτελέσματα.

Σήμερα, οι κατευθυντήριες γραμμές πρακτικής , η ανάπτυξη εμπορικών προϊόντων, τα νοσοκομειακά πρωτόκολλα και η διαπίστευση που σχετίζονται με την πρόληψη των λοιμώξεων επικεντρώνονται συχνά στη στειρότητα του φυσικού περιβάλλοντος.

Το γεγονός ότι οι περισσότερες λοιμώξεις στην πραγματικότητα δεν ξεκινούν με πηγές στο νοσοκομείο είναι πιθανώς απόδειξη της αποτελεσματικότητας αυτών των πρωτοκόλλων.

Αλλά η ομάδα πιστεύει ότι η στροφή προς πιο ασθενοκεντρικές, εξατομικευμένες προσεγγίσεις για την πρόληψη των λοιμώξεων έχει τη δυνατότητα να ωφελήσει τόσο τα νοσοκομεία όσο και τους ασθενείς.

Dustin Long , Επίκουρος Καθηγητής Αναισθησιολογίας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και Chloe Bryson-Cahn , Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον

Δημοφιλή