Υπόθεση Pegasus: Οι πριγκίπισσες Λατίφα και Χάγια μεταξύ των θυμάτων υποκλοπής

Τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν οι δύο πριγκίπισσες του Ντουμπάι φέρεται να έχουν βρεθεί στο πλαίσιο έρευνας για το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus.
Η πριγκίπισσα Χάγια με τον πρώην σύζυγό της, κυβερνήτη του Ντουμπάι, Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ
Η πριγκίπισσα Χάγια με τον πρώην σύζυγό της, κυβερνήτη του Ντουμπάι, Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ
CHRISTOPHER PIKE via REUTERS

Οι αριθμοί τηλεφώνου που χρησιμοποιούσαν οι δύο πριγκίπισσες του Ντουμπάι, Λατίφα και Χάγια, φέρεται να έχουν βρεθεί στο πλαίσιο έρευνας για το κατασκοπευτικό λογισμικό τηλεφώνων, γνωστό ως Pegasus.

Η πριγκίπισσα Λατίφα είναι η κόρη του κυβερνήτη του Ντουμπάι και η πριγκίπισσα Χάγια είναι η πρώην σύζυγός του.

Στα μέσα Φεβρουαρίου, το BBC μετέδωσε ένα βίντεο με την πριγκίπισσα Λατίφα στο οποίο ανέφερε ότι κρατείται ως όμηρος και φοβάται για τη ζωή της.

Από την άλλη πλευρά η πριγκίπισσα Χάγια εγκατέλειψε το Ντουμπάι το 2019 λέγοντας ότι φοβόταν για τη ζωή της.

Η πριγκίπισσα Χάγια στο Λονδίνο
Η πριγκίπισσα Χάγια στο Λονδίνο
TOBY MELVILLE via REUTERS

Τα ΗΑΕ έχουν αρνηθεί τους ισχυρισμούς και των δύο γυναικών.

Οι αριθμοί τους βρίσκονται στον κατάλογο με τους περίπου 50.000 τηλεφωνικούς αριθμούς ατόμων που πιστεύεται ότι κατασκοπεύονται με το Pegasus, της ισραηλινής εταιρείας NSO Group. Ο κατάλογος διέρρευσε σε μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η ανακάλυψη ότι τα τηλέφωνά τους -και ορισμένων γνωστών τους- βρίσκονται στη λίστα, έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν θα μπορούσαν να είναι πιθανός στόχος κυβερνητικού πελάτη του ομίλου.

Η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ισχυρίζεται ότι ο όμιλος NSO εμπλέκεται στις πολλές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν υποστεί οι δύο γυναίκες.

Ζητά ρύθμιση για να περιοριστεί η «ανεξέλεγκτη βιομηχανία παρακολούθησης.

Η NSO έχει αρνηθεί οποιαδήποτε παράβαση.

Λέει ότι το λογισμικό προορίζεται για χρήση κατά της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας και διατίθεται μόνο σε στρατιωτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες επιβολής του νόμου και πληροφοριών με καλό μητρώο τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο BBC ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει συστήσει ομάδα για να εξετάσει τους ισχυρισμούς σχετικά με το λογισμικό Pegasus.

Η πριγκίπισσα Λατίφα δήλωσε φέτος στο BBC ότι απήχθη και φυλακίστηκε όταν προσπάθησε να δραπετεύσει από το Ντουμπάι.

Είπε ότι αφού δραπέτευσε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και επιβιβάστηκε σε ένα σκάφος, διέσχισε τον Ινδικό Ωκεανό το 2018, αλλά την βρήκαν και την άρπαξαν για να την πάνε πίσω στο Ντουμπάι, όπου, όπως λέει, φυλακίστηκε σε μια βίλα που μετατράπηκε σε φυλακή.

Η ιστορία αυτή προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Αφού ο ΟΗΕ απαίτησε αποδείξεις για τη ζωή της, η βασιλική οικογένεια του Ντουμπάι δήλωσε ότι «τη φροντίζουν στο σπίτι της».

Η πριγκίπισσα Χάγια κατηγόρησε τον πρώην σύζυγό της για απαγωγή, βασανιστήρια και εκφοβισμό.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο γάμος της διαλύθηκε αφού άρχισε να υποψιάζεται για το τι συνέβη στην πριγκίπισσα Λατίφα, καθώς και σε ένα άλλο παιδί του πρώην συζύγου της, τη σεΐχα Σάμσα.

Τον Απρίλιο του 2019 κατέφυγε στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με τα δύο παιδιά της. Στο δικαστήριο αποκάλυψε ότι φοβάται για την ασφάλεια τη δική της και των παιδιών της.

Πηγή: BBC