Ηράκλειο: Nεκρή 92χρονη σε γηροκομείο - Καταγγελία πως της έδωσαν υγρό καθαρισμού αντί για νερό

Για το συμβάν συνελήφθησαν τρία άτομα ενώ ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου κατηγορείται και για παραβάσεις που σχετίζονται με την αδειοδότηση του.
ozgurcankaya via Getty Images

Ένα απίστευτο περιστατικό φαίνεται να συνέβη την περασμένη Δευτέρα σε γηροκομείο του Ηρακλειου της Κρήτης, όταν 92χρονη πέθανε αφού, σύμφωνα με σχετική καταγγελί, της έδωσαν να πιει καθαριστικό υγρό αντί για νερό. ήδη, έχουν συλληφθεί ήδη τρία άτομα.

Ο γαμπρός της 92χρονης κατήγγειλε πως μια νοσηλεύτρια της δομής ηλικιωμένων έδωσε στην γυναίκα προκειμένου να πάρει τα χάπια της, ένα μπουκάλι με ένα διαφανές, διαυγές υγρό που νόμιζε πως ήταν νερό, το οποίο όμως ήταν καθαριστικό-απολυμαντικό.

Τι κατέγραψε κάμερα ασφαλείας

Συγκεκριμένα, το μοιραίο λάθος έγινε το πρωί, γύρω στις 9 – 9.30, στην τραπεζαρία όπου είχε πάρει το πρωινό της η γυναίκα. Κάμερα ασφαλείας έχει καταγράψει όλο το σκηνικό.

Η γυναίκα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, φαίνεται να ζητά νερό από τη νοσηλεύτρια, η οποία παίρνει ένα μπουκαλάκι, το οποίο βρισκόταν μαζί με άλλα και της το αφήνει στο τραπέζι. Η γυναίκα, που ήταν ανοιακή, ανοίγει το μπουκάλι και αρχίζει να πίνει σιγά σιγά το υγρό, χωρίς να αντιδρά. Κάτι που έκανε στη συνέχεια, κινητοποιώντας το προσωπικό του γηροκομείου.

Όταν κατάλαβαν τι είχε συμβεί προχώρησαν σε αναρρόφηση, ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατό να σώσει την ηλικιωμένη που κατέληξε γρήγορα, αφού είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους συλληφθέντες

Ο 53χρονος ιδιοκτήτης Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, η 28χρονη προσωρινά υπεύθυνη της μονάδας και η 23χρονη νοσηλεύτρια συνελήφθησαν για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Σε βάρος του 53χρονου ιδιοκτήτη του γηροκομείου σχηματίστηκε δικογραφία και για παράνομη λειτουργία της δομής, καθώς υπήρχε από τις 16 Ιουνίου του 2023 απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης για διακοπή λειτουργίας λόγω έλλειψης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας. Είχε προηγηθεί έλεγχος από τους αστυνομικούς και είχε κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος του ιδιοκτήτη.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τα όσα είπε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος του ιδιοκτήτη και της νοσηλεύτριας, Γιώργος Κοκοσάλης, το γηροκομείο προσωρινά λειτουργούσε νόμιμα με δικαστική απόφαση. Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο γνωστό κεντρικό γηροκομείο έχει πολύ καλές ανακαινισμένες, σύγχρονες, κτιριακές υποδομές, όπως προέκυψε και από την αυτοψία των αστυνομικών, που δεν διαπίστωσαν κάτι μεμπτό αναφορικά με την φροντίδα των ηλικιωμένων τροφίμων.

Πώς βρέθηκε το υγρό καθαρισμού στο μπουκάλι νερού

Άγνωστο παραμένει το πώς βρέθηκε το καθαριστικό υγρό μέσα στο μπουκάλι νερού και ανάμεσά σε άλλα. Οι αστυνομικοί ερευνούν το ενδεχόμενο μια σειρά από μοιραία λάθη να οδήγησαν στον θάνατο της ηλικιωμένης. Εξετάζεται κάποια καθαρίστρια να γέμισε με καθαριστικό το μπουκαλάκι και στη συνέχεια κάποιος άλλος υπάλληλος να το τοποθέτησε στο σημείο που βάζουν τα μπουκάλια με το νερό, χωρίς να ξέρει τι περιείχε.

Όπως προέκυψε και από την κατάθεση της νοσηλεύτριας, το μπουκαλάκι ήταν γεμάτο, είχε ετικέτα επωνυμίας νερού και το περιεχόμενό του ήταν ρευστό υγρό, διαυγές και χωρίς διακριτή οσμή. Ωστόσο, δεν ήταν νερό, αλλά, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές στην ΕΡΤ, γνωστό απολυμαντικό – καθαριστικό με βάση τεταρτογενές άλας του αμμωνίου.

Οι αστυνομικοί που κλίνουν, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, στο σενάριο του λάθους, προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβησαν όλα μέσα από καταθέσεις και το βιντεοληπτικό υλικό που συγκεντρώνουν από τις κάμερες που υπήρχαν σε διάφορους, αλλά όχι σε όλους τους χώρους του γηροκομείου. Επίσης, αναμένεται το ιατροδικαστικό πόρισμα, με τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

Οι τρεις συλληφθέντες θα οδηγηθούν εντός της ημέρας στον εισαγγελέα.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΕΡΤ)

Δημοφιλή