Με απειλές για νέες γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο απαντά ο Ερντογάν στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου

«Ξαναρχίσαμε τις γεωτρητικές δραστηριότητες. Έχουμε στείλει το σκάφος “Μπαρμπαρός Χαϊρετίν” στην περιοχή».
Anadolu Agency via Getty Images

Η Τουρκία αρχίζει ξανά τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η Ελλάδα, όπως ισχυρίστηκε, «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της» όσον αφορά στις έρευνες για ενεργειακούς πόρους στην περιοχή.

Όπως είπε ο Ερντογάν, «ξαναρχίσαμε τις γεωτρητικές δραστηριότητες. Έχουμε στείλει το σκάφος “Μπαρμπαρός Χαϊρετίν” στην περιοχή».

Επίσης, χαρακτήρισε τη συμφωνία «χωρίς αξία» και «ασήμαντη», λέγοντας πως «δεν υπάρχει λόγος για συζήτηση με αυτούς που δεν έχουν δικαιώματα, ειδικά στις θαλάσσιες ζώνες».

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε σε δημοσιογράφους μετά τις προσευχές της Παρασκευής στην Αγία Σοφία, η οποία μετετράπη πρόσφατα σε τζαμί, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις, και στον απόηχο της υπογραφής συμφωνίας για τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Η συμφωνία αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας: Όπως είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πρόκειται για μια συμφωνία η οποία στέλνει στον κάλαθο των αχρήστων το παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση της Τρίπολης του Φαγέζ αλ Σάρατζ, την οποία η Τουρκία υποστηρίζει στρατιωτικά στον λιβυκό εμφύλιο.

Από πλευράς του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως η συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου στηρίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας, αναγνωρίζει στα ελληνικά νησιά υφαλοκρηπίδα και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες, ακυρώνοντας στην πράξη παράνομες συμφωνίες.

Σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε πως η περιοχή που οριοθετείται βρίσκεται πάνω στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, όπως αυτή υποβλήθηκε στον ΟΗΕ, και χαρακτήρισε τη συμφωνία «κενή και άκυρη» για την Άγκυρα.

(με πληροφορίες από Reuters, Anadolu, Hurriyet Daily News, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή