Ερντογάν: Θέλουμε γαλλοϊταλικούς πυραύλους SAMP/T, μιλήσαμε με Ντράγκι και Μακρόν

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για εμβάθυνση της συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία με την Ιταλία.
Kacper Pempel via Reuters

Η Τουρκία και η Ιταλία είναι πρόθυμες να υπογράψουν συμφωνία το «συντομότερο δυνατόν» για την αγορά του γαλλοϊταλικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας SAMP/T, δήλωσε την Τρίτη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια εξέλιξη που προκαλεί αίσθηση, δεδομένου του ζητήματος με την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, που είναι μεταξύ των παραγόντων που έχουν προκαλέσει ψύχρανση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι είπε ότι οι δύο χώρες θα προχωρούσαν σε εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας,

«Συζητήσαμε το θέμα ξανά στη συνάντησή μας σήμερα, και οι υπουργοί Άμυνάς μας το χειρίστηκαν με τον ίδιο τρόπο, θέλουμε να υπογράψουμε για τους SAMP/T το συντομότερο δυνατόν. Δεν υπάρχει πρόβλημα στη συμφωνία μας, έχουμε επίσης συμφωνία με τον Μακρόν» είπε ο Ερντογάν.

Οι γαλλοϊταλικοί SAMP/T (Surface-to-air missile platform/terrain) είναι η χερσαία έκδοση των πυραύλων Aster 30, που θα περιλαμβάνονται στο οπλοστάσιο των νέων ελληνικών φρεγατών FDI. H Τουρκία είχε ξανά στο παρελθόν ενδιαφερθεί για τους SAMP/T, ωστόσο το πρόγραμμα είχε «παγώσει» με γαλλική πρωτοβουλία λόγω της τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία το 2020. Σημειώνεται πως ο Ερντογάν είχε θέσει ξανά το θέμα επανεκκίνησής του τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία διαθέτει ήδη – παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ- τους ρωσικούς πυραύλους S-400 (σύστημα αεράμυνας αντίστοιχου ρόλου), ενώ παράλληλα προσπαθεί να προμηθευτεί 40 νέα μαχητικά F-16 από τις ΗΠΑ και να εκσυγχρονίσει 80 από τα υπάρχοντά της.

Με πληροφορίες από Anadolu, Defense News

Δημοφιλή