Εξομολογήσεις αεροσυνοδών που εργάζονται σε VIP τζετ

Μεταξύ των οποίων και μια Ελληνίδα. Τα πάρτι και οι απαιτήσεις.
Colin Anderson Productions pty ltd via Getty Images

Για πολλούς, το επάγγελμα της αεροσυνοδού φαντάζει μαγικό. Ταξίδια, κόσμος, εμπειρίες. Πως είναι όμως να δουλεύεις για ιδιωτικό τζετ, και να βρίσκεται δίπλα σε celebrities, βασιλικές οικογένειες γνωστούς επιχειρηματίες και ολιγάρχες;

Αεροσυνοδοί που έχουν δουλέψει σε ιδιωτικά τζετ, μιλούν στο CNN. Μεταξύ τους και η Ελληνίδα, Μαίρη Καλύμνου, που έχει δουλέψει 13 χρόνια ως αεροσυνοδός.

Έχει δουλέψει με βασιλικές οικογένειες, αρχηγούς κρατών, επιχειρηματίες και διασημότητες.

Έχει δει να μεταφέρουν με το αεροπλάνο από εξωτικούς παπαγάλους, ακριβά κοσμήματα, ακόμη και όπλα.

«Τρεις φορές στην καριέρα μου είχα έναν νεκρό στο αεροσκάφος – και ένα φέρετρο, φτιαγμένο από χρυσό και ακριβό ξύλο», θυμάται. «Ήταν τρεις διάσημοι, που ταξίδευαν πολυτελώς για τελευταία φορά».

Λέει ότι η δουλειά της VIP αεροσυνοδού είναι απαιτητική και πρέπει να κάνεις «πολλές θυσίες».

«Χρειάζεται πολλή υπομονή, ευελιξία και σίγουρα υψηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης» εξηγεί. «Οι πελάτες αναμένουν το καλύτερο». Και αν δεν το δώσεις, λέει, μπορεί να χάσεις τη δουλειά σου.

«Κάθε κορίτσι μπορεί να μάθει αυτή τη δουλειά ... αλλά μόνο λίγες θα καταφέρουν τελικά να ξεχωρίσουν. Δεν είναι αρκετό απλά να είσαι επαγγελματίας -πρέπει να είσαι μοναδική», λέει.

Μια φορά, θυμάται, έλαβε μια παραγγελία της τελευταίας στιγμής από πελάτη. Ήθελε σούπα με πτερύγια καρχαρία.

«Ήταν μια δύσκολη πρόκληση, καθώς κυρίως απαγορεύεται στη Βρετανία και μόνο πιστοποιημένοι προμηθευτές και εστιατόρια μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο αίτημα. Έχοντας καλές διασυνδέσεις στη Βρετανία, τα κατάφερα και είχα την παραγγελία στο αεροσκάφος, λίγα λεπτά πριν από την άφιξη των επιβατών», λέει η Καλύμνου. Ωστόσο, μετά από όλο αυτό το άγχος και τον αγώνα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις τους, εκείνοι αποφάσισαν ότι ήταν να συνεχίσουν να τρώνε τα μπέργκερς που είχαν αγοράσει στο δρόμο προς το αεροδρόμιο.

«Αυτό είναι ένα τυπικό παράδειγμα της καθημερινής μας ζωής ως VIP αεροσυνοδοί. Προσπαθούμε για το καλύτερο, ακόμα κι αν δεν είναι απαραίτητο», εξήγησε.

Η Κίμπερλι Μπέντον δουλεύει τα τελευταία 9 χρόνια. Θυμάται τα πάρτι που έχουν γίνει στα τζετ που δούλευε.

Για εκείνη, το να είσαι αεροσυνοδός σε τζετ δεν είναι απλά να προσφέρεις την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση στους πελάτες, αλλά «να δημιουργείς εμπειρία».

«Περιμένουν να ξέρεις ακριβώς τι θέλουν, όταν το θέλουν. Και μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως έναν Nespresso μόλις μπουν στο αεροσκάφος, να σηκώσουν τα πόδια τους ψηλά και να τους περιμένουν οι Sunday Times.

Θυμάται μια φορά, ένα τζετ είχε μεταξωτά χαλιά παντού και το κάθισμα της τουαλέτας ήταν φτιαγμένο από την Fendi.

Σύμφωνα με την Μπέντον, η αεροσυνοδός σε ιδιωτικό τζετ μπορεί να κερδίσει από 150 λίρες μέχρι 450 λίρες την ημέρα, ανάλογα με την εμπειρία και το πόσο καλά θα διαπραγματευτεί την αμοιβή της.