ΔΙΕΘΝΕΣ
20/11/2018 15:58 EET | Updated 20/11/2018 15:59 EET

H Google απειλεί να κλείσει το Google News στην ΕE λόγω... φόρου σύνδεσης

Η εταιρεία κολοσσός πρόκειται να κάνει το ίδιο που είχε κάνει και στην Ισπανία το 2014, προειδοποιεί η εταιρεία

Mashable Tech

Η Google δεν αποκλείει το γεγονός να κλείσει την πλατφόρμα ειδήσεών της στην ΕΕ, από τη στιγμή που επιβλήθηκε φόρος σύνδεσης στην υπηρεσία (link tax) από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θυμίζοντας μια παρόμοια κίνηση της εταιρείας προ τετραετίας στην Ισπανία, όταν η ισπανική κυβέρνηση είχε εισάγει στην νομοθεσία της παρόμοιο κανονισμό. Ως αποτέλεσμα, η επισκεψιμότητα στα ισπανικά σάιτ έπεσε δραματικά.

«Δεν θα θέλαμε να δούμε να συμβαίνει αυτό στην Ευρώπη», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Google, Richard Gingras στη Guardian. «Αυτό που θέλουμε αυτή τη στιγμή είναι να συνεργαστούμε με τους ενδιαφερόμενους», τονίζοντας πως η εταιρεία δεν βγάζει χρήματα από την πλατφόρμα ειδήσεων. Η υπηρεσία προσφέρεται αποκλειστικά για την ενημέρωση του κοινού.

Firstpost

Ωστόσο, επισημαίνει πως η επιβολή φόρου σύνδεσης τους αποτρέπει να συνεχίσουν το έργο τους.

Οι εκδότες ειδήσεων έχουν μια περίεργη σχέση με την Google. Από τη μία την κατηγορούν για την απορρόφηση μεγάλου μέρους των διαφημιστικών εσόδων τους, από την άλλοι οι περισσότεροι εξ αυτών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το Google News λόγω της αποστολής εκατομμυρίων αναγνωστών στους ιστοτόπους τους.

Η εταιρεία ασκεί πίεση κατά των άρθρων 11 και 13 που ψηφίστηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένων και του «link tax», τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ότι οι δημιουργοί περιεχομένου πληρώνονται για υλικό που φορτώνεται σε ιστότοπους όπως το YouTube, που ανήκει στο Google

Πηγή: Guardian